Vas zanima 3D print?

Današnje življenje je podrejeno neprestanemu hitremu tempu zato si večina od nas želi hitre izdelave izdelkov in posledično  tudi dostave. Za 3D print sem prepričan da poznate vsi. V današnjem času že lahko dobimo izdelek za vsakdanjo rabo. Vse več ljudi se odloča za 3D print , kajti izdelki so narejeni ekspresno, narejeni pa so iz plastike. Hitro lahko spremenimo tudi specifikacije posameznega kosa, kajti 3d printerji so vodeni s  računalniškim programom, v katerem se izdela 3D oblika našega želenega proizvoda. Prve kose, ki jih lahko naročite pri Depromi, vam lahko naredijo že v manj kot enem dnevu. Več si lahko ogledate na http://www.deproma.si/storitve/3D-printing/.

Ko se gre za 3D print je zelo malo stroškov, kajti ne vsebuje proizvodnih stroškov (v to vključujemo odpadke, nastavitve, čiščenje, demontažo ter organizacijo in pripravo dela). Plus je tudi to, da nam ni potrebno investirati v orodja in naprave. S kosi ki jih naredimo je enako. Ko so izdelani le ti dosežejo mehanske lastnosti injekcijsko brizganih kosov. Tiskanje je zelo učinkovito in hitro, zato zaloge niso potrebne.

3D print

Se sprašujete ali 3D print spreminja svet, družbo? Obstaja zelo veliko teorij. V zadnjih letih  je 3D print postal zelo razširjen, zmanjšala se naj bi se tudi transport, saj bi v prihodnosti lahko izdelke naredili kar doma, s tem pa se bi zmanjšal uvoz in tudi izvoz. Tudi v podjetjih je 3D print čedalje bolj popularen.S tem si zelo zmanjšujejo stroške in tudi manj onesnažujejo okolje kar ni nepomembno.

Se bo s tem povečala brezposelnost ter kakšen vpliv bi to imelo na proizvodnjo? 3D print ima zares številne prednosti. Sčasoma nebi bilo več potrebe po uvozu, kajti izdelke bi si lahko delali v lokalnem okolju in tako bi denar ostal doma. Leta 2003 je bilo v tovrstni tehnologiji narejenih nekaj manj kot 4% kosov , v letu 2014 pa že skoraj 35% kosov.