AED je kratica za avtomatski eksterni defibrilator


Ko si enkrat postavljen pred nalogo, da moraš rešiti umirajočo osebo, se zaveš pomena vsake sekunde in samega človeškega življenja. Takrat ni prostora za strah in paniko. Štejejo le premišljena ter hitra dejanja. Zato je pomembno, da vsak posameznik ve, kaj je potrebno storiti, če oz. ko pride do takšne situacije. Pri tem je življenjskega pomena tudi, če imamo v bližini na razpolago aed oziroma avtomatski eksterni defibrilator (tudi avtomatski zunanji defibrilator).

Kaj je AED?

To je prenosna elektronska naprava, ki je zasnovana za nudenje pomoči v primeru zastoja srčne mišice pri človeku. AED je dejansko najučinkovitejši način takojšnje pomoči osebam z zastojem srca, zato je priporočljivo, da se nahaja blizu mest, kjer se zadržujejo ljudje. To so javna mesta, krajevne skupnosti, občine, trgovski centri, smučišča, delovni obrati, knjižnice, šole, vrtci, zdravstveni domovi, bazeni, hoteli, športni objekti ipd. Skratka, takšen defibrilator je zaželen povsod, tudi pri zasebnih uporabnikih, gasilcih, mestnem redarstvu in v policiji. AED defibrilatorji so bili z razvojem tehnologije, ki je omogočila izdelavo računskega algoritma za prepoznavo spreminjanja kardiološkega stanja, razviti šele v zadnjih desetletjih.

AED je najučinkovitejši pripomoček za pomoč osebam z zastojem srca.

Komu je namenjen?

Ti »algoritemski aparati« so zaradi svoje učinkovitosti in varne uporabe namenjeni tako reševalcem kot laikom, ki so primorani v situaciji, kjer o življenju in smrti odločajo sekunde, reagirati hitro. Prav zato so avtomatski eksterni defibrilatorji narejeni enostavno, brez nepotrebnih zadrg, torbic in pokrovov. Zaradi svoje robustnosti so te naprave odporne na udarce ter padce, njihov dizajn pa je posebej prilagojen enostavni uporabi. Defibrilatorji, ki jih ponuja ameriški proizvajalec na spletni strani defibaed.si imajo elektrode nameščene v priročnem žepu na hrbtni strani aparata. Teh ni potrebno dodatno priklapljati, saj so z aed-jem že povezane, kar se ob časovni stiski lahko izkaže za izjemno praktično stvar.

Kako deluje?

Ker je uporaba defibrilatorjev omejena zgolj na življenjsko kritične situacije, so ti zasnovani tako, da imajo izjemno kratek čas polnjenja. AED je namreč prilagojen zahtevi po čimprejšnji sprožitvi prvega šoka, saj je v primeru, da naprava zazna, da gre pri osebi za zastoj srca, od tega odvisna sama stopnja preživetja pomoči potrebnega. Ker do zastoja srca pride zaradi zmanjšanja oz. spremembe v frekvenci električnih impulzov v sami srčni mišici je zelo pomembno, da se ti čimprej ponovno vzpostavijo.

Enostaven način sprožitve elektrošoka

Večina avtomatski eksternih defibrilatorjev ima 2 gumba: zelenega za vklop in rdečega za sprožitev šoka. Aparat najprej prižgemo, nato pa na pacientove prsi nalepimo elektrode, ki bodo analizirale posameznikovo kardiološko stanje. Z glasovnimi navodili preko zvočnika nam defibrilator javi, če bo elektrošok pri osebi potreben ali ne. V primeru, da bo elektrošok potreben, nam bo aparat javil, da naj pritisnemo rdeči utripajoči gumb. Ta je pri kakovostnih aparatih neaktiven vse do trenutka, ko AED prepozna potrebo po sunku električnih pulzov. Zato do aktivacije ne bo prišlo, tudi če boste rdeči gumb pritisnili predčasno. Po prvi sprožitvi bo aed nadaljeval kardiološko analizo. V primeru, da bo pritisk na rdeči gumb še potreben, vas bo defibrilator glasneje pozval na ponovno sprožitev sunka.

 

Kakovosten defibrilator je zanesljiv, hiter in enostaven za uporabo.

Lastnosti kakovostnega defibrilatorja

Zaradi povečanega povpraševanje se na trgu pojavlja vedno več defibrilatorjev različnih svetovnih proizvajalcev, ki se med seboj ločijo po nekaterih bistvenih lastnostih. Kot rečeno, mora biti AED enostaven za uporabo, brez zapletenih postopkov priprave in navodil, saj bi v nasprotnem primeru številne nepregledne funkcije pri uporabnikih povzročale dodatno zmedo in nervozo. Raziskave so pokazale, da lahko pomanjkljiva izdelava avtomatskega defibrilatorja (uporaba torbice, naknadno priklapljanje elektrod in pokrov za odpiranje) podaljša čas do sprožitve prvega šoka v povprečju od 57 – 120 sekund, kar v takšnih situacijah znižuje verjetnost preživetja.

Ostale lastnosti

Med pomembne lastnosti kakovostnega defibrilatorja štejemo tudi zanesljivost. Ta je odvisna predvsem od kvalitetne izdelave in dolgotrajne ter trpežne baterije. Dober defibrilator bo analiziral in napolnil svoj sistem z električnimi impulzi v manj kot 5 sekundah. Hkrati pa bo odporen na vse udarce, vodo, mraz, tekočino in pritiske. AED se nenazadnje uporablja predvsem na terenu, kjer je v različnih letnih časih izpostavljen različnim vremenskim razmeram.

Pomembna je dobra referenca

Dobro informacijo, kako kvaliteten je avtomatski eksterni defibrilator, predstavlja tudi mednarodni ugled proizvajalci ter referenčni uporabnik. V kolikor nameravate investirati v nadgradnjo domačega zdravstvenega inventarja, bo priporočljivo, da obiščite defibaed.si in se o kakovosti njihovih defibrilatorjev prepričate sami.

Nedavne objave