Čistilna naprava je ključna pri varovanju okolja


čistilna naprava

Vse bolj se poudarja skrb za okolje, k čemur lahko pripomoremo na različne načine, med drugim tudi tako, da imamo doma čistilno napravo. Naročite čistilno napravo še danes in pokažite, da vam je mar za okolje.

Čistilna naprava očisti odpadne vode

Ste se kdaj vprašali, koliko umazanije, škodljivih delcev, kemikalij ipd. je v odpadnih vodah? Naj vam povemo, da so odpadne vode zelo onesnažene z različnimi snovmi, delci, kemikalijami, kar pomeni, da predstavljajo veliko tveganje za onesnaževanje okolja. Ker si zagotovo ne želite živeti na zemlji, polni potencialno nevarnih snovi za vas, sploh pa za okolje (rastline, živali), je skrajni čas, da razmislite o nakupu lastne čistilne naprave. Čistilna naprava namreč očisti odplake, torej poskrbi, da se škodljive snovi ne znajdejo v okolju in na ta način preprečuje (večje) okoljske katastrofe. Čistilna naprava deluje v treh fazah, in sicer se najprej odstranijo najbolj grobi delci, kot je denimo pesek, v drugi fazi poteka biološka razgradnja organskih spojin, na koncu pa se biološko odstranijo mineralne spojine.

Za pravilno delovanje čistilne naprave je potrebna skrb

Tako kot pri vsakem aparatu, ki ga uporabljate in želite da bi še dolgo delal, morate tudi s čistilno napravo ravnati v skladu z navodili. Najprej morate izbrati primerno mesto za čistilno napravo, saj ne sme biti preveč izpostavljena direktni sončni svetlobi, a tudi ne sme biti izpostavljena mrazu oz. zmrzali. Ko pa enkrat postavite čistilno napravo je zelo pomembno, da pazite, kaj mečete v straniščno školjko. Zagotovo vanjo ne sodijo različni robčki, tamponi, damski vložki, kondomi, lasje, olja ali kaj podobnega. Če do sedaj niste gledali, kam kaj odvržete, je torej skrajni čas, da se naučite pravilno odlagati različne smeti.

čistilna naprava
Priskrbite si svojo čistilno napravo še danes.

Cena vgradnje čistilne naprave

O fiksni ceni nakupa čistilne naprave nima smisla govoriti, saj se cene (tako kot pri vseh aparatih oz. napravah) razlikujejo glede na model čistilne naprave, velikost, materiale, iz katerih je čistilna naprava zgrajena ipd. Najbolje je torej, da se odpravite v specializirano trgovino in za vse natančnejše informacije povprašate izkušene prodajalce, ki vam bodo zagotovo znali pravilno svetovati. Marsikomu se morda začetna investicija vgradnje čistilne naprave zdi visoka, kar jih odvrne od nakupa, a zagotavljamo vam, da se vam investicija že v nekaj letih povrne. Dobra in za potrošnike razveseljiva novica pa je zagotovo tudi to, da je za nakup čistilne naprave mogoče dobiti subvencijo npr. Eko sklada, pridobiti se da tudi nepovratna sredstva ipd. Pozanimajte se o možnostih financiranja čistilne naprave v svoji občini in se čim prej odločite za nakup lastne čistilne naprave.

Kako izbrati pravo čistilno napravo za dom

Dandanes vam je na voljo veliko različic čistilnih naprav, ki se razlikujejo glede na velikost, uporabljene materiale za ohišje, funkcije in še marsikaj. Tako se je praktično nemogoče odločiti za pravo čistilno napravo za svoj dom. Na srečo pa obstajajo strokovnjaki in izkušeni prodajalci, ki nam lahko pomagajo pri nakupu, saj imajo veliko znanja o čistilnih napravah. Čistilna naprava mora biti v prvi vrsti dovolj velika za celotno gospodinjstvo – velikost čistilne naprave se tako meri v populacijskih enotah (PE), ki opredeljuje tudi biokemično kapaciteto čistilne naprave. Kar pa se tiče materialov in funkcij je najbolje, da razmislite, koliko in katere funkcije sploh rabite (morda si pomagate s tem, koliko časa preživite v nekem objektu – je to hiša, v kateri stalno živite, gre le za vikend ipd.) in kateri material bi bil najustreznejši za vaše okolje.

čistilna naprava
Čistilna naprava očisti odpadne vode.

Čistilna naprava ima zelo pomembno funkcijo v vsakem gospodinjstvu, saj odpadne vode očisti vseh kemikalij, odplak, potencialno nevarnih snovi ipd. S tega vidika opravlja pomembno vlogo pri varovanju okolja. Če še nimate svoje čistilne naprave, razmislite o nakupu – možno je dobiti različne subvencije in nepovratna sredstva, zato strošek ni previsok.

Nedavne objave