Ali je dodatno zavarovanje obvezno


dodatno zavarovanje

Dodatno zavarovanje je dopolnilno zavarovanje k osnovnemu zdravstvenemu zavarovanju, ki je obvezno za vse državljane Slovenije. Vsako dodatno zavarovanje pa je prostovoljno in je odvisno od vaše starosti ter zdravstvenega stanja, v katerem ste. Dopolnilno zavarovanje izboljša storitve in kvaliteto materiala ter pokriva nekatera druga zdravila, ki jih osnovno zdravstveno zavarovanje ne krije in je treba doplačati. Največja vrednost dodatnega zavarovanja je v tem, da če doživite nesrečo ali se vam z zdravjem zgodi res nekaj slabega in vas mora odpeljati rešilec, se mora opraviti operacija in morate biti v bolnici več kot tri dni. V teh primerih pride prav dopolnilno zavarovanje, ker osnovno ne pokriva vsega, sploh, če zdravnik odloči, da zdravljenje in prevoz z rešilcem nista bila nujna.

Ali se dodatno zavarovanje res splača?

Dodatno zavarovanje se ne splača, če ste zdravi. Ampak, ali ste lahko gotovi, da boste ves čas zdravi in da se vam ne bo zgodila nobena nesreča neglede na vašo starost? Tega nihče ne more vedeti. Zato se dopolnilno zavarovanje k osnovnemu res splača, ker boste lahko dobili boljša zdravila in bili v bolnici več kot tri dni, pa vam bo to zavarovalnica krila. Veste pa sami, da to veliko stane.

dodatno zavarovanje

Stanejo tudi operacije. Nekatere so življenjsko pomembne in jih krije osnovno zavarovanje, nekatere pa niso in se krijejo potem iz dodatnega zavarovanja, če ga imate. V nasprotnem boste morali razliko kriti sami. To pa so spet zelo veliki zneski. Stane tudi prevoz z rešilcem. Če imate dodatno zavarovanje, vas lahko večkrat pripelje in odpelje v zdravstveni dom brez doplačila, drugače pa boste za eno vožnjo odšteli več kot 100 evrov. Bi bilo bolje, da bi vas peljal taksi, mar ne?

Kako skleniti dopolnilno zavarovanje?

Dodatno zavarovanje je najbolje skleniti takrat, ko zaključite šolanje in vam potečejo zavarovanja. Takrat se morate sami zavarovati. Če se zavarujete vsaj v enem letu po poteku študentskega statusa, boste plačevali najnižjo premijo. Vsako leto, ko zamudite plačevanje premije, se vam zavarovalna vsota zviša za 3 %.  Premija je za mlade najnižja, starejši kot ste, bolj se viša zavarovalna premija in je za starostnike najvišja, ker se smatra, da bodo veliko koristili zdravstvene storitve in zdravila.

Pri kateri zavarovalnici skleniti dodatno zavarovanje je vaša odločitev. Sklenite ga pri tisti, ki vam je najbližje, ji najbolj zaupate in verjamete, da bo res plača stroške za vas, ko boste potrebovali zdravila in zdravstvene storitve in da se ne bo izmikala temu. Kar se tiče višine zavarovalnih premij pa so približno enake pri vseh zavarovalnicah in na letni ravni odstopajo zgolj nekaj evrov.

Najbolje je skleniti zavarovanje s pomočjo svetovalca, ki ima pooblastilo, da vam vse lahko izračuna in vas pouči ter vam svetuje glede zavarovanja. To lahko storite v živo, preko telefona, računalnika ali pa preko spletne strani, kjer naročite storitev.

Na kaj morate biti posebno pozorni pri dodatnem zavarovanju?

Ko sklenete dodatno zavarovanje, še ne velja takoj, na to morate biti zelo pozorni, ampak mora preteči določno obdobje in morate nekajkrat plačati zavarovaje, da vam velja, zato se zanj odločite čim prej, da ne bo prepozno. Nekateri menijo, da se bodo pač zavarovali takrat, ko bodo zboleli ali imeli nesrečo. To ni modro, ker zavarovaje ne velja takoj in boste tako morali vse plačati, česar vam osnovno zavarovanje ne krije, dokler vam ne začne veljati dopolnilno zavarovanje.

Če boste zboleli in takrat sklenili dodatno zavarovanje, vam bo gotovo zavarovalnica zaračunala tudi višjo premijo. Ko se zavarujete za običajno premijo, potem garantirate, da nimate neke nalezljive ali resne bolezni, za katero zavarovalnica ne ve. Če ste to prikrili, vas bo zavarovalnica oglobila za nazaj in vam zaračunala višjo premijo.

Pri zavarovanjih bodite pozorni na droben tisk in vleko sprašujte. Vprašanja že vnaprej pripravite za agenta in se pozanimajte s pomočjo spletne strani o paketih zavarovanja in se odločite, kaj hočete. Paketi so različni. Osnovni, napredni in nadstandardni. Če hočete, da vas obravnavajo nadstandardno, da imate najboljše in najhitrejše ter dodatne storitve, lastno sobo in TV v bolnici, super zdravila, boste plačali najvišjo premijo, ki to vključuje.

Nedavne objave