Ali moram imeti dodatno zdravstveno zavarovanje


dodatno zdravstveno zavarovanje

Dodatno zdravstveno zavarovanje vam koristi, ker zdravstveni stroški naraščajo, se mnogi sprašujejo, ali je mogoče imeti dve zdravstveni zavarovanji in kako najbolje izkoristiti oba načrta. Dejansko dodatno zdravstveno zavarovanje krije to, česar osnovno ne pokriva, to pa so zelo drage zdravniške storitve, ležanje v bolnici več kot 3 dni, prevoze z rešilcem, zdravila in še marsikaj drugega. Da, možno je, da ima nekdo sekundarno zdravstveno zavarovanje in to popolnoma zakonito, vendar je pomembno tudi, da v celoti razumemo, kako deluje primarno zavarovanje v primerjavi s sekundarnim. Čeprav se morda sliši kot več dela, če imate dva individualna ali družinska načrta zdravstvenega zavarovanja, vam lahko drugi načrt zdravstvenega zavarovanja pomaga pokriti ostale stroške zavarovanja.

Zakaj je modro imeti dodatno zdravstveno zavarovanje

Po drugi strani pa ste morda odgovorni tudi za dve mesečni premiji. Zato morate, ko razmišljate o drugem dolgoročnem ali kratkoročnem zdravstvenem zavarovanju, dobro premisliti, kaj bi najbolj ustrezalo vaši situaciji in se odločiti za tako dodatno zdravstveno zavarovanje, ki vam najbolj ustreza. Pri tem vam bo v veliko pomoč seveda svetovalec. Torej kdaj bi imeli koristi od dveh načrtov zdravstvenega zavarovanja? To so tipične situacije, v katerih bi nekomu koristilo imeti dve zdravstveni zavarovanji. Na primer razlogi, da ima nekdo dva načrta zdravstvenega zavarovanja, vključujejo situacije, kot so: ste zakonski par in oba sta zdravstveno zavarovana pri svojih delodajalcih, ste mlajši od 26 let in imate ločene starše in oba starša vas navajata kot vzdrževano osebo v svojih ločenih načrtih, ste mlajši od 26 let, poročeni in za vas veljata načrt vašega zakonca in načrt vaših staršev, ste samski ali imate družino, ste starostnik in ste brez drugih statusov, kot je na primer status študenta. Takrat vam bo dodatno zdravstveno zavarovanje res prav prišlo ob morebitnih resnih boleznih in nesrečah.

 dodatno zdravstveno zavarovanje

Kako delujeta dve zdravstveni zavarovanji?

Če imate dva načrta zdravstvenega zavarovanja, ne pomeni nujno, da boste dvakrat v celoti zavarovani. Na primer, če greste dvakrat v zdravniško ordinacijo, to ne pomeni, da vam bodo dvakrat povrnili stroške. Ali pa, če greste prevzeti zdravila na recept, to ne pomeni nujno, da boste za to zdravilo prejeli dvakratno povračilo. Običajno obstaja določba o usklajevanju ugodnosti, ki obvešča vaše načrte zdravstvenega zavarovanja. To pomeni, da obstaja vrstni red izplačil vaših polic zdravstvenega zavarovanja in dodatno zdravstveno zavarovanje je drugo na vrsti. Zavarovalnice ne želijo nekoga spodbuditi, da ima več zavarovalnih načrtov samo zato, da bi prejel večkratno povračilo za isti obisk. Koordinacija ugodnosti bo določila, kateri načrt najprej plača, zmanjšala bo podvajanje ugodnosti in povečala učinkovitost obdelave zahtevkov, ki jih podpira dodatno zdravstveno zavarovanje.

Kaj je določba o koordinaciji ugodnosti?

Tu nastopita primarno in dodatno zdravstveno zavarovanje. Primarno zavarovanje se plača prvo in je vaše obvezno zavarovanje in ta načrt bo plačal do omejitev kritja. Če nimate dodatnega zavarovanja boste morda ste dolžni deliti stroške.

Dodatno zdravstveno zavarovanje je tisto, ko vaše primarno zavarovanje plača svoj delež, gre preostali račun vašemu “sekundarnemu” zavarovanju, če imate več kot en zdravstveni načrt. Vaše dodatno zdravstveno zavarovanje lahko krije del ali vse preostale stroške.

Upoštevajte, da bosta tako primarno kot sekundarno zavarovanje pokrivala omejitve načrta. Ko sekundarno zavarovanje plača svoj delež, ste morda odgovorni za preostali znesek, ki ni bil pokrit. Torej, tudi če imate več polic zdravstvenega zavarovanja, imate morda še vedno preostale zdravstvene stroške iz lastnega žepa. Če vas skrbijo stroški iz vašega žepa, vam bo morda pomagalo, če si boste vzeli čas za primerjavo zdravstvenih načrtov.

Kadarkoli vložite zahtevek za zdravstveno zavarovanje, bo vaš primarni zavarovalni načrt deloval, kot da ne bi imeli sekundarnega načrta in vam bo zagotovil vaše ugodnosti. Nato začne veljati vaš načrt sekundarnega zavarovanja in pokrije preostale stroške, če so v polici pokriti in potrebni.

Kdaj se zavarovati

Dodatno zdravstveno zavarovanje je najceneje in najbolj smiselno skleniti takoj v prvem letu od poteka vašega študentskega statusa. Takrat bo premija za vas najcenejša. Če boste čakali, vam bo zavarovalnica zaračunala 3 % na leto več za vsako leto, ko premije niste vplačevali.

Poleg se morate zavedati, da zavarovanje ne velja takoj, ko ga začnete plačevati, zato ni smiselno čakati, da je kaj narobe, imate nesrečo ali bolezen, ker boste tri mesece še vedno krili vse stroške, ki jih osnovno zavarovanje ne krije. Dodatno zavarovanje začne veljati šele v četrtem mesecu od začetka plačevanja premije.

Nenazadnje je premija odvisna tudi od vašega zdravja. Če ste zdravi, bo najnižja, če niste zdravi, bo višja neglede na vašo starost. S staranjem pa se tudi povečuje, ker se meni, da boste v starosti potrebovali več zdravstvene oskrbe. Zato čim prej pokličite zgornje zavarovalnice in se o tem pozanimajte.

Nedavne objave