Zakaj je električno talno gretje je bolj učinkovito od drugih sistemov ogrevanja?

Električno talno gretje je vse bolj priljubljeno, ker je začetna investicija res ugodna, daljnoročno pa se tako ogrevanje bistveno bolj splača, od centralnega ogrevanja. Montaža je tako enostavna in poceni, da se je lahko lotite tudi sami z malo hišniške žilice. Vse informacije o električnem talnem gretju so na tej povezavi. Ko se namešča električno talno gretje, niso potrebni večji zidarski posegi v stavbo. Življenjska doba talnega sistema za ogrevanje pa je izjemno dolga. Uporaba je enostavna in nezahtevna, hkrati pa ni potrebno servisiranje. Ko spreminjate nastavitve, se sistem odzove takoj in v nekaj minutah se sprememba v prostoru tudi že pozna, kar pri centralnem ogrevanju ni možno. In kar je najlepše, takšno ogrevanje je povsem neslišno ter ne povzroča nobenega prahu. 

Prednosti električnega talnega ogrevanja

Da imate v stanovanju električno talno gretje, boste vedeli po tem, saj boste po stanovanju lahko hodili bosi in boste čutili po vsem prostoru izjemno učinkovito in nežno toploto, ki je razporejena enakomerno. To povzroča dobro počutje v takem prostoru. 

Ker električno talno gretje greje od spodaj navzgor, torej segreva sredino tal prostora, tam kjer ni pohištva, se toplota dviga od nog navzgor. Ker je za človeka najbolj pomembno, da ima tople noge, potem ga ne zebe in ima prijeten občutek topline po vsem telesu, je to res idealno. Zaradi tega ni potrebno, da se prostor ogreva na visoke temperature, da bi bil topel. Ker se toplota v skladu s fizikalnimi zakoni dviga proti stropu, talno gretje dela na nizkih temperaturah pri tleh, navzgor pa je zrak vse toplejši. 

električno talno gretje

Zato je za tovrstno ogrevanje prostorov bistveno bolj učinkovito od centralnega ogrevanja, ki mora sevati precej visoke temperature, da se zrak segreje, saj takoj iz radiatorje uhaja navzgor pod strop in se mora vrniti k tlom, kar pa ni v naravi toplega zraka. Če boste stopili na stol, boste sami ugotovili, da je zrak proti stropu bistveno toplejši, kot pri tleh, kar pri talnem gretju ne velja. Zaradi tega imate velike prihranke pri ogrevanju. Tudi, če so temperature krepko pod ničlo.

Bistvena prednost električnega talnega ogrevanja je tudi dejstvo, da se na ta način zrak ne izsuši v prostoru, kar je dobro za človekove dihalne poti. Tla so topla in primerna tudi za igro otrok ali za hišne ljubljenčke. Med drugim električno talno gretje preprečuje plesen in preveč vlage v prostoru, zato je primerno tudi za vlažne hiše, starejša stanovanja, kamnite hiše in kopalnice. Največjo učinkovitost pa gotovo doseže v nizko energijskih in pasivnih novogradnjah.

Kako se električno talno gretje vgradi?

Električno talno gretje morate vgraditi pravilno, da pravilno tudi deluje, kar pa ni težko. Izbirate lahko med grelnimi kabli torej grelnimi preprogami ali grelnimi folijami. Razlika med njima je samo v tem, kako se položita pod talno oblogo. Dejansko talno ogrevanje lahko položite pod skoraj vse talne obloge, tako pod ploščice, vinilno talno oblogo, kamen, laminat, kot parket.

električno talno gretje

Električne preproge za električno talno gretje se lahko položijo pod talne obloge, ki se lepijo in so dokončne ter take, ki so plavajoče. Medtem ko se električne folije polagajo samo pod plavajoče talne obloge, to pa so tiste, ki niso zalepljene, kot so laminati, paketi in vinili na klik. 

V novogradnje se električno talno gretje vgradi z direktno vgradnjo na obstoječa tla. Na tla se namaže lepilo, na katero se položi izolacijo. Nato se položi talno tipalo in grelno preprogo. Na vrhu pa se še enkrat namaže elastično lepilo z izravnalno maso, na katero se položi talno oblogo, kot so ploščice, parket, vinil ali laminat in podobno.

Če tla obnavljate, je potrebno najprej odstraniti obstoječo talno oblogo, da tla niso preveč visoka, ko se konča polaganje talnega ogrevanja. Postopek je potem enak, kot je opisan zgoraj. 

Talno ogrevanje se lahko položi tudi zunaj na prostem z namenom, da se ogrejejo tla do te mere, da ne zmrzujejo in da ne drsi, da se ne nabirata sneg in led, kar se uporablja že pri mnogih stavbah. Super je dejstvo, da kidanje snega ni več potrebno ter ni nevarnosti zdrsov in poškodb.