Gugalnik za dojenčka


Rojstvo dojenčka je velika sprememba. Nove mamice imajo veliko odgovornost in pri skrbi za dojenčka ni počitka. Majhno pomoč pri temu pa lahko nudi gugalnik. Tako kot podobni pripomočki za dojenčka, lahko gugalniki močno olajšajo vsakodnevno življenje z dojenčkom in majhnimi otroki. Z njihovo pomočjo si lahko starši odpočijejo in v času, ko je otrok v gugalniku, postorijo domača opravila. Obstaja več vrst gugalnikov, ki se med seboj razlikujejo po velikosti, njihovi namembnosti in dodatkih. V nadaljevanju si preberite, kakšne so glavne razlike med gugalniki za otroke in kakšnega izbrati za vašega dojenčka.

gugalnik

Namen gugalnikov za dojenčke

Gugalniki so namenjeni majhnim dojenčkom in otrokom, ki potrebujejo nenehno pozornost. Uporabljajo jih starši, ki želijo svojega otroka položiti v sedež, ki pa ni niti stolček niti zibelka. Z njihovo pomočjo, lahko starši svojega otroka položijo v gugalnik, med tem časom pa pripravijo hrano ali se lotijo domačih opravil. Priljubljeni so tudi pri tistih starših, ki so večino časa sami z dojenčkom in potrebujejo nekaj časa zase. Tako si lahko spočijejo roke, ki se močno utrudijo, če imajo dojenčka pogosto v naročju.

Dojenčki, ki še ne morejo samostojno sedeti so idealni kandidati za gugalnik. Gugalniki so namreč nekakšna mešanica med zibelko in stolom. Tako dojenček ni v sedečem položaju, vseeno pa ne leži in tako nima občutka, da je čas za spanje. Seveda obstajajo gugalniki, ki se jih uporablja namesto zibelke ali stolčka, vendar v večini primerov, ko govorimo o gugalniku, mislimo na gugalnik s pol sedečim  sedežem.

Gugalniki so namenjeni dojenčkom takoj po rojstvu in tudi večjim otrokom, ki jih je potrebno posedeti. Največja prednost gugalnika je njegova zmožnost, da se neprestano premika in tako otroka ziba. Zaradi tega je udoben, otroci se z njegovo pomočjo lažje umirijo in omogočijo, da se starši lotijo drugih stvari.

Vrste gugalnikov

Na grobo rečeno se gugalniki delijo na elektronske in ročne. Pri ročnih gugalnikih mora gugalnik zibati starš, pri elektronskih pa za to poskrbi mehanizacija. Večkrat imajo elektronski gugalniki več nastavitev, med katerimi lahko izbirate. Ker se dojenčki in otroci med seboj razlikujejo, se razlikujejo tudi njihove preference glede načina zibanja.

Potem pa se modeli gugalnikov razlikujejo tudi glede na naslonjalo. Kot omenjeno so največkrat pol sedeči. Potem pa obstajajo tudi popolnoma sedeči gugalniki, ki so namenjeni že večjim otrokom, ki lahko samostojno sedijo. V nekaterih primerih pa lahko gugalnik nadomesti tudi zibelko, vsaj za popoldanski počitek. Nekateri modeli združujejo dve vrsti gugalnikov. Tako so lahko malenkost bolj ležeči, ko je potrebno, pa se spremenijo v stolček za hranjenje.

Dodatki za gugalnike

Moderni gugalniki imajo ogromno dodatkov. Ti dodatki poskrbijo, da ima otrok dovolj distrakcij, da lahko starš opravi drugo delo. Med najpogostejše spadajo različne igrače, ki visijo iz strehice. Te igrače zabavajo otroka in prevzemajo pozornost od stvari v okolici. Nekateri gugalniki so opremljeni celo z USB vhodom, da lahko otroku predvajate uspavanke ali ostale prijetne zvoke.

Nekateri gugalniki so primerni samo za notranjo rabo, obstajajo pa gugalniki, ki jih lahko uporabljate tudi na terasah in na izletih. Gugalnik, ki je namenjen zunanji uporabi ima streho za zaščito pred soncem, nekateri pa so opremljeni tudi z mrežo, ki bo otroka varovala pred mrčesom.

Nedavne objave