Hipnoza je stanje osredotočenosti in koncentracije


Ali ste se že kdaj tako vživeli v knjigo ali film, da ste pozabili, kje ste? Če je tako, potem ste izkusili eno od oblik hipnoze. Komu vse se priporoča hipnoza? Hipnoza je močno orodje, s katerim lahko pomagamo posameznikom vseh starosti. Še posebej koristna je za tiste, ki trpijo zaradi težav z duševnim zdravjem, kot so depresija, tesnoba in posttravmatska stresna motnja (PTSM). Zelo je lahko koristna tudi pri izboljšanju telesnega zdravja, kot so kronične bolečine in hujšanje.

Hipnoza

Kako je hipnoza?

Hipnoza je stanje osredotočenosti in koncentracije, ki vam omogoča, da ste bolj dovzetni za predloge. To je naravno stanje, v katerega vsi vstopamo in izstopamo vsak dan. Kljub njeni običajnosti pa je okoli hipnoze še vedno veliko skrivnosti. V tem prispevku bomo raziskali, kaj je hipnoza, razblinili nekaj mitov o njej in spregovorili o prednostih hipnoze.

V nasprotju s splošnim prepričanjem vas ni mogoče hipnotizirati proti vaši volji. Da bi bila učinkovita, morate biti pripravljeni vstopiti v stanje hipnoze. O njej razmišljajte kot o partnerstvu med vami in hipnotizerjem – obe strani se morata strinjati, da bo delovala. Med hipnozo je vaš um bolj odprt za predloge kot običajno. Ta večja odprtost vam lahko omogoči, da se dotaknete svoje podzavesti – dela možganov, v katerem so vaše navade, prepričanja in spomini.

Hipnoza je varen in naraven način za doseganje stanja sproščenosti in osredotočenosti. To ni spanje, čeprav boste morda imeli občutek, da ste v stanju med spanjem in budnostjo. Zavedali se boste svoje okolice in se lahko spomnili vsega, kar se je zgodilo med seanso.

Miti o hipnozi

O hipnozi obstaja veliko napačnih predstav, ki verjetno izhajajo iz njenega prikazovanja v filmih in televizijskih oddajah. Razblinimo nekaj teh mitov:

 • Hipnotizirati vas ni mogoče proti vaši volji (kot smo že omenili)
 • Med hipnozo ne boste razkrili nobenih skrivnosti
 • Ne boste izgubili nadzora ali storili česa neprijetnega
 • Ne zahteva posebnih sposobnosti – vsak se je lahko nauči!

Kakšne so prednosti hipnoze?

Zdaj, ko vemo, kaj hipnoza je (in kaj ni), spregovorimo o nekaterih prednostih. Ker posega v vašo podzavest, vam lahko pomaga spremeniti negativna prepričanja in vedenje, ki vas zavirajo. Pomaga lahko tudi pri:

 • pri lajšanju stresa
 • zmanjševanju telesne teže
 • obvladovanju bolečin
 • opustitvi kajenja
 • premagovanju strahov/fobij
 • izboljšanju spanja
 • zvišanju samozavesti

Kako deluje?

Gre za naravno stanje uma, ki ga vsi doživljamo vsak dan. Je stanje med spanjem in budnostjo, ko je naš um bolj sproščen in odprt za sugestije. Med hipnozo se vaše sposobnosti kritičnega razmišljanja začasno sprostijo in ste bolj dovzetni za pozitivne predloge za spremembo vedenja ali prepričanj. Pogosto se uporablja kot orodje, ki ljudem pomaga odpraviti škodljive navade, kot sta kajenje ali prenajedanje. Uporablja se lahko tudi za lajšanje stresa, tesnobe ali bolečin. Čeprav na splošno velja, da je varna, je pomembno, da se posvetujete z licenciranim terapevtom, ki je usposobljen za hipnozo, preden jo preizkusite sami

Med hipnozo se vaše telo sprosti, um pa postane bolj osredotočen. Morda se boste počutili, kot da ste v transu ali sanjskem stanju. To stanje je podobno meditaciji ali sanjarjenju. Terapevt vas bo s pomirjujočim glasom in pomirjujočo glasbo vodil v stanje sproščenosti. Ko boste v tem stanju, vam bo terapevt podal predloge, ki vam bodo pomagali pri doseganju ciljev, kot sta opustitev kajenja ali hujšanje.

Nekatere ljudi skrbi, da bodo med hipnozo izgubili nadzor ali da bodo prisiljeni delati stvari proti svoji volji. Vendar to ne drži. Še naprej se boste zavedali svoje okolice in se lahko odzivali na vprašanja terapevta. Prav tako lahko sprejmete ali zavrnete vse predloge, ki so vam dani med hipnozo. Če iščete naravni način za izboljšanje zdravja in počutja, poskusite s hipnozo. Gre za varno in sproščujoče stanje uma, ki ga lahko uporabite za odpravljanje škodljivih navad, stresa, tesnobe in bolečin. Če želite poskusiti s hipnozo, se najprej posvetujte z licenciranim terapevtom, ki je usposobljen za hipnozo.

Nevrolingvistično programiranje

Hipnoza in nevrolingvistično programiranje (NLP) sta močni orodji, s katerima lahko posameznikom pomagamo premagati različne izzive. Študije so pokazale, da je hipnoterapija lahko učinkovita pri zdravljenju težav z duševnim zdravjem, kot so depresija, tesnoba, posttravmatska stresna motnja, fobije in obvladovanje bolečine. Poleg tega je tudi dragoceno orodje za pomoč posameznikom pri doseganju ciljev in izboljšanju uspešnosti na področjih, kot so šport, izobraževanje in kariera. NLP je niz tehnik, ki temeljijo na ideji, da način razmišljanja določa naše vedenje in da lahko spremenimo svoje razmišljanje, da bi spremenili svoje vedenje.

Zaključek

Če iščete varen in naraven način za izboljšanje zdravja in dobrega počutja, poskusite s hipnozo! Pomaga lahko pri lajšanju stresa, hujšanju, obvladovanju bolečin, opuščanju kajenja, premagovanju strahov, izboljšanju spanja in povečanju samozavesti. Če se odločite, da je ta možnost prava za vas, poiščite usposobljenega hipnotizerja na vašem območju.

Nedavne objave