Zobni implantat za zdravje ustne votline


implantat

Zdrava ustna higiena je osnova zdravega načina življenja posameznika. Da bi zanjo poskrbeli tudi takrat, ko zdravje naših zob ni več optimalno, poskrbite za obisk pri zobozdravniku, ki lahko poskrbi za zobni implantat. Z njim boste poskrbeli za zdravje celotne ustne votline ter podaljšali obstoj svojih zdravih zob.

Kaj moram vedeti o zobnem implantatu?

Zobni implantat je umetna struktura, ki jo zobozdravnik kirurg namesti v čeljustnico posameznika. Za operativni poseg se odločimo, ko oseba izgubi en ali več zob, pri tem implantat nadomesti manjkajočega. Sam poseg večina bolnikov opisuje kot neboleč, čeprav poseg vključuje neposredno vrtanje v kost, kar lahko sproži neprijetne občutke. Takoj je potrebno poudariti, da imajo različni bolniki z operativnim posegom različne izkušnje, nanje pa vplivajo različni dejavniki. Med te sodi število zob, ki jih je potrebno nadomestiti, mesto na čeljustnici, kamor se implantat vgradi, kakovost kosti čeljusti pa tudi ustno in splošno zdravje posameznika. Vsi ti dejavniki pa med drugim vplivajo tudi na ceno samega posega.

Zobna krona implantata je prilagojena izgledu zob posameznika, zato se posamezniku dobro prilega, prav tak tako se z ostalim zobovjem ujema tudi barva implantata. Na ta način se zagotovi bolj naravni videz umetnega zoba, ki ga pogosto težko ločijo tudi drugi.

 

implantat
Zobni implantat ali vsadek je umetna struktura, ki nadomešča izgubljen zob.

 

Prednosti, ki jih prinaša odločitev uporabe zobnih implantatov

Implantat je izbira čedalje več uporabnikov, ki skušajo z njimi preprečiti uporabo zobnih protez. Implantati namreč dajejo volj naravni videz vaših zob, zagotavljajo višjo stopnjo uspešnosti zagotavljanja zdravja vaše ustne votline, odlično opravljajo vse funkcije zob, vključno z žvečenjem, zmanjšajo tveganje za nastanek kariesa na bližnjih zobeh, prispevajo k zmanjšanju občutljivosti okoliških zob, prav tako pa uporabniki kot glavno prednost izpostavljajo tudi dejstvo, da jih ni potrebno vsak večer odstraniti iz ustne votline ter ločeno čistiti. Implantat namreč postane del vašega zobovja, zato sta nega in čiščenje vezana na klasično večerno rutino skrbi za zdravje vaših zob.

 So implantati primerni za vse, ki imajo težave z izpadanjem zob?

Odgovor na to vprašanje je, žal, jasen – ne, niso vsi primerni kandidati za vgradnjo implantata v čeljustnico. Previsoko tveganje za poseg, zaradi česar se poseg tem osebam v celoti odsvetuje, imajo osebe z akutnimi bolezenskimi stanji, nenadzorovanimi presnovnimi boleznimi ter osebe, ki imajo odkrita stanje vnetij ali bolezni kostnega ali mehkega tkiva na območju zobovja. V primeru, da osebe svoje stanje izboljšajo, lahko strokovna ekipa ponovno oceni stanje ter potrdi operativni poseg.

 

zdravje zob
Ustno zdravje je osnova dobre samopodobe, prav tako pa prispeva k splošnemu zdravju.

 

Včasih na odločitev o posegu vplivajo tudi druge situacije kot so kadilske navade, navade škrtanja z zobmi, različne psihiatrične motnje, HIV in AIDS, sladkorna bolezen ter osteoporoza. Osebe, ki imajo te težave imajo namreč večje tveganje, da implantati izpadejo, postopek pa je tako dolgoročno obsojen na propad. Večje tveganje za zaplete ob operaciji imajo tudi osebe, ki se zdravijo zaradi različnih stanj povezanih s kostno gostoto, osebe, ki prejemajo kemoterapijo ali pa radiacijsko terapijo glave oziroma vrata.

Je operacija povsem varna?

Povsem varen ni noben kirurški poseg, zato tudi pri vstavitvi zobnega implantata lahko pride do posameznih zapletov, ki vam jih vedno vnaprej predstavi strokovna skupina, ki bo poseg opravila. Možni zapleti vključujejo poškodbe živcev, ki se kasneje izražajo v spremenjenem načinu zaznave na območju implantata, na območju reza za vstavitev implantata se lahko pojavi odprtje, pa tudi vnetje implantata, ki se lahko začne tudi premikati, kar je lahko za bolnika neprijetno, celo boleče.

Znaki in simptomi, ki spremljajo neuspešen poseg vključujejo: izrazito gibanje implantata, bolečino ob dotiku implantata, izločanje gnoja in drugih izločkov na območju vstavljenega implantata, pride pa lahko tudi do hitre izgube kosti. Ob pojavu kateregakoli znaka je potrebno nemudoma ponovno obiskati zobozdravnika, ki je skrbel za poseg. Ta se bo odločil o nadaljnjih posegih s katerimi bo bodisi izboljšal zdravje kosti in dlesni, lahko pa predlagal odstranitev ali zamenjavo implantata. Ključno je, da se na koncu doseže optimalno stanje – brez bolečin!

Nedavne objave