Krovstvo je ključnega pomena za varnost vaše stavbe

Krovstvo je vrhunec gradnje hiše oziroma katerega koli objekta, ki ima streho. Streha je najbolj pomembna poleg temeljev, da je objekt varen pred vremenskimi vplivi in s tem tudi ljudje pod njo. Tiste hiše, ki jih je odkrilo neurje in je voda stekla v notranjost objekta, ni možno več sanirati in nastane velika gmotna škoda. Ko se odločate za krovstvo izberite zanesljivega in izkušenega krovca ter kliknite na tole povezavo https://www.kleparstvo-krovstvo.si/krovstvo.html, da ga boste našli. Priporočamo ga, ker je njegova strast prav streha in je njegova prioriteta številka 1 kakovost strehe. Druga prioriteta pa je estetski videz, kar vam je gotovo tudi pomembno, kako bo vaša stavba v celoti izglodala.

Kaj krovstvo vključuje?

Krovstvo se lahko deli na dve večji skupini del in sicer na krovska dela na strehah, ki imajo majhen naklon ter na krovske storitve na strehah z velikim naklonom. Majhen naklon imajo nekatere moderne stavbe, ki so na takem območju, da ni snega, nadstreški, garaže, drvarnice in podobno. Velik naklon strehe imajo ponavadi klasične stavbe, še posebej na Gorenjskem, brunarice, vikendi in še posebej cerkve. Vsaka vrsta pokrivanja stavbe pa zahteva svoj način izdelave strehe, ki je opisan spodaj.

krovstvo

Krovstvo streh z majhnim naklonom

Krovstvo streh, ki nimajo velikega naklona, se izvaja s pomočjo kritja z bitumensko kritino. Uporablja pa se tudi kritje z gladko pločevino.

Krovstvo streh z velikim naklonom

Krovstvo tistih streh, ki so precej nagnjene, pa se izvaja s pomočjo naslednjih kritin:

  • kritina s pomočjo vlakno-cementne kritine,
  • kritina s pomočjo profilirane kritine,
  • kritina s pomočjo opečne kritine in
  • kritina s pomočjo betonske kritine.

Kako se izdela streha?

Streha je največkrat sestavljena iz dveh osnovnih delov. Najprej se na ploščo in nosilne stene stavbe postavi ogrodje za streho. Ogrodje je sestavljeno iz tramov in nosilnih desk za strešno kritino. Na to se namesti strešna kritina, ki je lahko v obliki tankih kovinskih lističev, betonske ali opečnate kritine ali kritine iz novodobnih umetnih mas. Kritine iz kovine in umetnih mas so lahke in ne obremenijo strehe z večjo težo. Njihova prednost je, da so povsem nepropustne za vodo in so dolgo obstojne.

K strehi sodi tudi dobra izolacija, ki je nujna, da toplota ne uhaja iz stavbe. Zaradi dobre izolacije boste prihranili na kurjavi pozimi in bo poleti bolj hladno v stavbi. Izolacijo je dobro narediti kar takoj, ko se namešča streha.

Streha se namesti na novogradnje. V primeru, da je streho treba obnoviti, jo mojster natančno prej pregleda. Starejše strešne kritine so običajno zrele za menjavo vsaj po 30 letih, medtem ko modernejši materiali zdržijo tudi dlje časa. Če bo mojster ugotovil, da je nosilna strežna konstrukcija slaba, bo predlagal menjavo.

Ko boste uredili potrebne dokumente za menjavo strehe, bo mojster lahko pričel z deli. Pri novogradnji pa ta del vključuje že gradbeno dovoljenje, katerega se mojster tudi drži.

Kaj vse vključuje gradnja strehe?

Krovstvo je zahteven poklic, pri katerem mora krovec znati veš stvari hkrati, da naredi res kakovosten izdelek. Tako bo vaša streha držala vodo, sneg, toploto in branila vas ter stavbo pred vsemi vremenskimi prilivi, tudi pred soncem, viharji in točo. Zato mora krovec zelo dobro poznati tudi geografske značilnosti posameznih krajev, da naredi pravo streho za pravo podnebje, da se streha ne podre pod težo snega ali je ne odnese močan veter.

Krovec mora poznati in iz izkušenj obvladati naslednja dela. Znati mora postaviti odvodne in dovodne izpuhe na strehi. To je nujno, da boste lahko ogrevali stavbo in jo prezračevali. Izdelati mora natančno slemenske elemente, ki morajo biti ravni in izdelani izjemno točno, da se lahko pokrije streha.

Znati mora tudi vgraditi gradnike za ustavljanje padanja snega s strehe na tistih stavbah, kjer je to potrebno in nujno. Pritrditi mora tudi strešne elemente, ki odbijajo veter ter ostale vremenske vplive, ki lahko poškodujejo, odkrijejo ali zmočijo streho in stavbo.

Nenazadnje postavi še podporne elemente strešnih podbojev. To pomeni, da postavi še na streho antene, sistem proti strelam, ventilacijske cevi in vse ostalo, kar predvideva gradnja stavbe po načrtu. Vse to mora obvladovati dober krovec, zato bodite pozorni, katerega boste najeli.