Krožne žage primerne za domačo uporabo in profesionalce


Krožne žage so na trgu precej različne. Predvsem se delijo na namizne in ročne žage. Zelo koristno je, da je kakšna žaga pri roki, saj lahko pride prav pri žaganju lesenih, plastičnih ali kovinskih predmetov. Nekatere znamke žag so priporočljive tudi za profesionalce in podjetja, ker imajo te žage izjemne lastnosti. So zdržljive in varne ter močne. Vse vrste žag in krožne liste različnih dimenzij ter materialov, pa še druga koristna orodja, najdete na tej povezavi: https://www.interdiskont.si/c/zage/. Sodobne krožne žage so izdelane varno ter robustno za dolgo uporabo. Ker imajo vgrajeno blokado vretena, lahko krožni list hitro in enostavno zamenjate brez truda in živciranja. Sodobne kvalitetne žage so opremljene z močnim motorjem. Oblikovane so ergonomsko za udobno ter varno delo.

Krožne žage

Električne ročne krožne žage?

Največkrat so krožne žage električne. Nanje se pripne zobat ali abraziven disk, ki mu rečejo tudi list z rezilom. Z listi lahko režete različne materiale. Kateri list je pravi, prepoznate po različni izdelavi zob na rezilu. Uporabljajo pa tudi različne materiale za izdelavo krožnih listov, ki se rotacijsko vrtijo okoli glavne gredi.

Manjša ročna krožna žaga je največkrat namenjena obdelavi lesenih predmetov. Pri nekaterih različicah je kombinirana s strojem za rezkanje.

Take žage so bile izumljene že na začetku industrijske dobe. V prejšnjem stoletju pa so jih največ uporabljali v Ameriki, kasneje pa tudi drugod. V današnjem času so krožne žage postale zelo močne ter lažje, zato so lahko prenosne za lažjo uporabo.

Ročnih krožnih žag je več vrst, kot so navadne enoročne, ki imajo posebno držalo, katero je usmerjeno proti k uporabniku in potopne ročne žage za specialna dela. Skoraj vse ročne krožne žage se uporabljajo za mizarska dela doma ali v mizarskih delavnicah. Uporabljajo jih celo umetniki za kiparjenje.

Kako izbrati pravo krožno žago?

Krožne žage so različne, zato morate vedeti, čemu bodo namenjene. Niso vse žage primerne za vsa dela in za vse materiale. Ni pomembno, ali boste  žago uporabljali profesionalno ali za hobi, najboljše je, da kupite močnejšo in večjo žago. Vanjo lahko vstavite večji krožni list, ki je boljši za delo. Zato morate prej vedeti, kako debel material boste žagali.

V krožne žage se lahko vpne krožne liste naslednjih premerov:

  • premer 155 mm,
  • najbolj uporaben je list premera 165 mm,
  • v večje žage lahko vpnete krožni list premera 190 mm
  • ali 225 mm.

Velike žage ponavadi kupijo mizarji oziroma tisti, ki imajo doma les ter ga pogosto žagajo. Ko se boste odločali, katero žago kupiti, poglejte, koliko vrtljajev ima na sekundo. Več, kot je vrtljajev, močnejši ima žaga motor. Kupite tisto, ki je močnejša, saj boste z njo delali veliko hitreje in lažje ter se ne bo obrabila tako hitro.

Lahko vzamemo za primer ročno krožno žago 1300W 185MM KZ-185Y. Ima vgrajeno blokado vretena, zato je menjava lista hitra in enostavna. Motor  1300 W spada med močne motorje. Oblikovana pa je ergonomsko. Število vrtljajev je 4500 U/min v prostem teku, kot reza pa je 0° do 45°. Zmore odrezati do 2.5 mm debel material. Velikost žaginega lista je 185 mm x 20 mm x 2.2 mm in ima 24 zob. Ima eno letno garancijo ter zagotovljen servis.

Sodobne krožne žage na baterije

Zadnje čase se v prodajalnah pojavlja veliko krožnih žag, ki delujejo na akumulatorsko baterijo. Tehnologija se tako razvija, da je to mogoče. Vendar so baterijske krožne žage manjše, z manjšimi krožnimi listi. Tovrstne krožne žage boste zato lahko uporabili za domačo rabo ali za hobi. Vendar jih vedno več uporabljajo tudi mizarji, ker nimajo kabla in so bolj okretne ter varnejše za uporabo. Uporabljajo pa se za rezanje tanjših kosov lesa, kot je na primer paž. Baterijske žage imajo, v nasprotju s tistimi na kabel, manjšo moč motorja. Iz tega razloga jih ne boste mogli uporabiti za rezanje materialov debelejših kot 5 mm.

Če pogledamo krožne žage, ki imajo moč 2000 W ali več, ugotovimo, da lahko režejo debele in trdne materiale, saj so opremljene z močnim motorjem. Zato so te žage vedno priklopljene na kabel. Edina njihova slabost je, da so dejansko težje. Ko kupujete žago, izberite tako, ki ima brez krtačni motor, da bo delovala brezhibno še veliko let.

Katere lastnosti je dobro, da ima še krožna žaga?

Ko izbirate kakovostne krožne žage, boste ugotovili, da imajo še kar nekaj dodatnih funkciji. Ena od takih funkcij je sklopka, ki žage ne blokira, saj rob na obeh straneh rezila zaščiti krožno žago pred poškodbami.

Dobre krožne žage imajo tudi funkcijo zaklepa krožnega lista ali vretena, ki se  zaklene, da se krožni list ne more obračati, kar olajša in pohitri menjavo krožnega lista. To se pogosto dogaja, če morate med delom nabrusiti list. Včasih pa ga je treba zamenjati z drugim listom za rezanje druge vrste materiala.

Dobro je, da veste, da lahko izberete tudi potopno žago, ki ima posebno funkcijo, s katero prepreči povratni udarec. To je funkcija, ki ustavi žago na mestu tako, da se ne premakne z mesta, kjer ste žagali. Če izvajate globoke reze, bo ta funkcija za vas zelo pomembna.

Nedavne objave