Ugodna ponudba medicinskih pripomočkov za starejše

Medicinski pripomočki se kaj hitro znajdejo v našem življenju, če gre kaj narobe z zdravjem, pa naj gre za starejše ali mlajše osebe. Vendar imajo s zdravjem seveda največ težav prav starejši, katerim tudi pripadajo medicinski  medicinski pripomočki za starejše, ko dopolnijo 75. leto in spadajo v kategorijo starostnikov. Njim že pripadajo na primer vsa očala, tako za blizu, kot za daleč, pripomočki za pomoč pri hoji, opore za hrbtenico, stezniki, bergle, slušni aparati, pripomočki za inkontinenco in podobno. Mlajšim ti pripomočki pripadajo zgolj na priporočilo zdravnika ter če imajo urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, drugače jih je treba plačati.

Kaj so medicinski pripomočki?

Med medicinske pripomočke dejansko spadajo sredstva, s katerimi se pacienti zdravijo. Pravzaprav gre že za navadne obliže, kot tudi za različne aparate in instrumente, s katerimi si pacienti pomagajo k temu, da se kar najhitreje njihovo zdravstveno stanje povrne v normalo.

Vsi medicinski pripomočki so kakovostni, seveda je kakovost tudi odvisna od dobavitelja. Čer želite imeti res kakovostne pripomočke, pa je nekatere treba doplačati ali tudi naročiti in plačati samoplačniško. Nekateri tudi niso na razpolago, čeprav imate obvezno zdravstveno zavarovanje.

Razni medicinski pripomočki, ki lajšajo bolečine in pomagajo k vrnitvi zdravja, so na razpolago tudi preko spletnih strani ali v specializiranih trgovinah. Pri tem se je dobro pozanimati in posvetovati s strokovnjakom. Sicer vam bo zdravnik predpisal pripomoček, vendar je dobro vseeno se še s strokovnjakom posvetovati glede tega, kaj vse še obstaja in vam lahko pomaga na poti do zdravja.

Medicinski pripomočki

Kako najlažje priti do medicinskih pripomočkov?

Medicinski pripomočki so lahko dostopni v prosti prodaji. Lahko se posvetujete s strokovnjakom, in jih nabavite sami samoplačniško. Mnogi pacienti se odločajo za tak korak, ker ne želijo čakati na zdravnika in hočejo prej priti do tega, da bi ozdraveli neglede na starost.

Seveda je najlažja in najcenejša pot do medicinskega pripomočka ta, da obiščete vašega zdravnika, ki vam najprej postavi diagnozo. Na podlagi tega, vam lahko napiše naročilnico za medicinski pripomoček, ki je lahko tudi plačljiv iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja.

V naslednjem koraku samo naročite, s pomočjo naloga pri specializirani trgovini z medicinskimi pripomočki, kar potrebujete in prevzamete pripomoček, če je na razpolago. Če ga ni na zalogi, običajno v nekaj dneh pridejo v trgovino, kjer vas bodo medicinski pripomočki že čakali.

Kateri medicinski pripomočki vam propadajo?

Če ne veste, kateri medicinski pripomočki vam pripadajo, se lahko pozanimate v trgovini z medicinskimi pripomočki, katere krije Zdravstveni zavod Slovenije na napotnico od zdravnika. Nekatere trgovine in dobavitelji imajo tudi to možnost, da si jih lahko izposodite pri njih za toliko časa, dokler jih potrebujete. V primeru, da vam osnovno zdravstveno zavarovanje in tudi dodatno zavarovanje ne krijeta pripomočka, je izposoja najcenejša in naboj elegantna rešitev. Tudi zato, da vam potem ta pripomoček ne leži doma in vam ne jemlje prostora, saj ga lahko porabi nekdo drug.

Če ste na seznamu ljudi, katerim stroške za pripomočke krije ZZZS, potem vam ni treba skrbeti. Med rizične skupine ljudi, ki jim pripadajo medicinski pripomočki iz zavarovanja pa so na primer vsi zavarovanci, ki imajo več kot 75 let. Potem med njih spadajo tudi otroci. Seveda še invalidi neglede na starost. Rizična skupina so tudi duševno in telesno prizadeti ljudje.

Če pa med rizične skupine ne spadate, potem vam pripomočki za zdravje pripadajo v primeru, če se zdravite za točno določeno in specifično boleznijo, kot so bolezni mišic in tudi živčevja. Če imate hude epileptične napade, ste tudi upravičeni do določenih medicinskih pripomočkov.

To velja tudi za poškodbe pri delu, poklicne bolezni in še kaj bi se našilo. Zato se svetuje posvet na ZZZS, koliko vam določen pripomoček krije zdravstveno zavarovanje. Morda prav celoten znesek, ali pa nekaj še doplačate.