Kako piti merlot in s katero hrano ga je najbolje uživati


Merlot

Merlot je priljubljen zaradi močnih okusov črnega grozdja in mehkih taninov. Merlot je odlično vino, ki se ujema z najrazličnejšimi jedmi. Ne bojte se eksperimentirati z njim. Na prejšnji povezavi ga lahko naročite kar na dom s pomočjo spletnega nakupa. Ta pijača iz grozdja se ujema z veliko jedmi, kot so pice, piščanec na žaru ali jedi s paradižnikovo omako, kremaste jedi, slanina, gobove dobrote in podobno. Naj bo preprosto in naj lahki obroki delujejo z lahkimi vini. Z merlotom, ki ima zemeljske note in zrelost gredo dobro tudi pečen puran, goveja kratka rebra ali rustikalni ratatouille! Skupaj gre tudi z dušenim mesom ali sirom. Nazadnje, pomislite še na jagnjetino, telečjo pečenko ali fileje minjon z omako iz rdečega popra. Dober tek in na zdravje.

Merlot je znano in cenjeno vino

Merlot se poda skoraj k vsaki jedi, vendar se je treba izogibati delikatnim ribjim jedem, lahkim solatam in super začinjenim jedem, ker se z merlotom ne ujemajo. Vsekakor pa gre tudi h kozjemu sirom, še posebej, če je sir staran.

Merlot

Merlot je otrok cabernet franca in Magdeleine Noire des Charentes. Zaradi tega je merlot brat cabernet sauvignona! To je najbolj zasajena vinska trta v Bordeauxu v Franciji. Raste v istem podnebju, kot cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec in petit verdot, zato ga najdemo tudi pri nas. Njegovo ime pomeni mali kos, verjetno zaradi temno modro črne barve ali tistih nadležnih ptičev kosov, ki jedo grozdje. Prvič je bil omenjen leta 1783. Pisali so ga z besedo Merlau in rekli, da daje črno in odlično vino, produktivno v dobri zemlji. Najdražji zaboj merlota je bil prodan na dražbi leta 2011, steklenica je stala nekaj več kot deset tisoč dolarjev. Merlot je več, kot se zdi na prvi pogled. Oglejte si vrsto možnosti glede na regijo na zgornji povezavi kjer boste našli nekaj vrst tega odličnega vina.

Kultura pitja vina

Vino je pijača, ki se ne uživa redno in vsak dan, ampak ob posebnih jedeh, večerjah posebnih priložnostih in takih jedeh, kjer potrebujete dobro prebavo. Vina, še posebej rdeče vino, imajo sposobnost, da pomagajo pri prebavi težkih jedi, zato imajo ponekod navado, da po obroku spijejo en kozarec vina, največ 1 dcl. Tak način pijta človeka ne omami in mu naredi dobro prebavo ter počutje in ga zato tudi ne zasvoji. Temu se reče dobra kultura pitja.

Merlot je vino, ki se ga ne uživa v velikih količinah, ker lahko naredi kljub kislinam težo v želodcu. Zato je namenjen sladokuscem in gurmanom, ki uživate v dobri hrani in pijači ob njej. Pa seveda tudi v dobro družbi, saj je to vino najbolje piti v družbi, v dvoje ali z družino in prijatelji. Dostikrat pa so ga priporočali tudi za izboljšanje krvi in celo za zbijanje krvnega pritiska ter holesterola. Včasih tako priporočajo nutricisti, ni pa narejenih konkretnih raziskav na to temo, zato boste morali samo ugotoviti, kako vino vpliva na vas, kdaj in koli ga je smiselno piti.

Vino morate hraniti na hladnem in v temnem prostoru, da ne spremeni svojih kemijskih lastnosti. Nekateri posebej dobre letine starajo. Shranjujejo tudi tiste letine, ko ni bilo dovolj grozdja in je izkupiček boren, zato so steklenice tega vina zelo redke, ter tudi dragocene. Na spletni stani pa boste dobili samo najboljše znamke ter prigrizek zraven.

Nedavne objave