Pogosti vzroki za nočno potenje in kako jih odpraviti


nočno potenje

Nočno potenje je normalno in je ključni del tega, kako telo uravnava svojo temperaturo. V savni ali pri vadbi v fitnesu pričakujemo obilno potenje. Zbujanje v potu sredi noči je povsem nekaj drugega. Ugotovite, kako premagati nočno potenje na naraven način. Potenje ponoči lahko opredelimo kot potenje, ki presega tisto, ki ga telo potrebuje za uravnavanje telesne temperature. Za te epizode znatnega potenja v spanju so lahko odgovorne osnovne zdravstvene težave ali pa hormonske spremembe, predvsem pri ženskah v menopavzi.

Zakaj se pojavi nočno potenje?

Nočno potenje lahko zmanjša kakovost spanja, zaskrbi partnerja in povzroči resno nelagodje. Zato je naravno, da želimo izvedeti več o vzrokih za nočno potenje in o tem, kako jih odpraviti. Telesni sistem za uravnavanje temperature je zapleten in nanj vpliva več dejavnikov, zaradi česar je v nekaterih primerih težko natančno vedeti, zakaj se oseba znoji ponoči. Kljub temu pogosti vzroki, ugotovljeni v raziskavah o nočnem potenju, vključujejo menopavzo, zdravila, okužbe in hormonske težave.

nočno potenje
Menopavza je, ko ženske trajno prenehajo imeti menstruacijo. V tem času naj se dogajajo pomembne spremembe v telesni proizvodnji hormonov estrogena in progesterona. Vročinski oblivi veljajo za značilnost menopavze in prizadenejo do 85 % žensk. V večini primerov se vročinski vali dejansko začnejo v prehodnem času pred menopavzo, znanem kot perimenopavza in se lahko nadaljujejo, ko je ženska v postmenopavzi. Vročinski oblivi v menopavzi običajno trajajo nekaj minut in se lahko pojavijo večkrat na dan, tudi ponoči, ko lahko povzročijo nočno potenje. Običajno je, da se vročinski oblivi pojavljajo več let, nekatere ženske pa jih doživljajo več kot dve desetletji.

Možni vzroki, ki povečajo potenje

Morda ni presenetljivo, da veliko žensk poroča o težavah s spanjem med perimenopavzo in menopavzo. Čeprav nočno potenje ni edini vzrok za te težave s spanjem, lahko prispeva k slabemu spanju, zlasti če je močno. Znano je, da so nekatera zdravila povezana z nočnim potenjem. To so nekateri antidepresivi, znani kot selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina, steroidi in zdravila za zniževanje vročine, kot sta aspirin ali acetaminofen, ki lahko paradoksalno povzročijo potenje. Za nekatere je lahko vnos kofeina vzrok splošnega potenja. Tudi uživanje alkohola in drog lahko poveča tveganje za potenje ponoči.
Spremembe v endokrinem sistemu, ki nadzoruje raven hormonov v telesu, lahko povežemo z nočnim potenjem. Primeri hormonskih težav, povezanih z nočnim potenjem, vključujejo hipertiroidizem, sladkorno bolezen in povišan krvni sladkor ter nenormalne ravni spolnih hormonov. Del možganov, ki uravnava telesno temperaturo, je znan kot hipotalamus in je vključen tudi v endokrini sistem.
Poleg najpogostejših vzrokov lahko nočno potenje povzročijo tudi drugi pogoji. Vročinski oblivi so lahko pogostejši med nosečnostjo in v poporodnem obdobju. Tudi napadi tesnobe in panike so povezani s tem. Lahko gre tudi za simptom nekaterih vrst raka ali stranski učinek zdravljenja raka. Kirurgija, radioterapija in kemoterapija raka lahko povzročijo potenje ponoči.

Kako ustaviti potenje ponoči

Nočno potenje je lahko zaskrbljujoče in moteče ter je pogosto povezano z resnimi motnjami spanja. Posledično je naravno, da se vsakdo, ki se sooča z nočnim potenjem, želi vedeti, kako se mu izogniti in spati bolj trdno. Najučinkovitejše zdravljenje nočnega potenja se razlikuje za vsakega posameznega bolnika in ga mora vedno nadzorovati zdravstveni delavec. Nekatere možne metode zdravljenja vključujejo spremembe okolja in vedenja, kognitivno vedenjsko terapijo in zdravila.
Dobro je spremeniti okolje, v katerem spite, preveriti ležišče, oblačila za ponoči, da so iz naravnih materialov, se izogniti hrani in pijači, ki povzroča potenje ter zdravilom in stresu. Obiščite tudi zdravnika.

Nedavne objave