Odkup železa – cena je letos več kot zadovoljiva


odkup-zeleza-cena

Cene dobrin in energentov v zadnjem času močno rastejo, napoveduje se, da bodo rastle še naprej. Prav zato je trenutno močno v porastu tudi odkup železa – cena odkupa namreč vztrajno narašča, prav tako pa lahko z odločitvijo za odkup poskrbite, da odpadek spremenite v finančna sredstva. Zakaj bi na vaš račun služili drugi?

Kaj je železo?

Železo je trda snov, ki jo v periodnem sistemu elementov najdemo v 8. skupini. Gre  za kovino, ki je najbolj široko prisotna na Zemlji, znana pa je tudi po relativno hitri reakciji nastanka rje ob stiku z vlago v zraku. Železo sestavlja jedro našega planeta, pogosto pa je tudi na Soncu in v zvezdah.

 

odkup-zeleza-cena

Poleg uporabe železa v industriji, gradbeništvu, pa tudi povsem vsakodnevnih pripomočkih kot so kuhinjski pripomočki, vrtno orodje, radiatorji ter tehnične naprave v gospodinjstvu, je železo pomembno tudi kot mikroelement živih organizmov. Pri živalih je vključen v prenos dihalnih plinov, v rastlinah pa igra pomembno vlogo v proizvodnji klorofila.

Človek železo pridobiva v obliki železove rude, je pa to kovina, ki jo zelo dobro tudi recikliramo, zato sodi med kovine, ki je ni potrebno nenehno izkopavati iz zemljine skorje, saj lahko v resnici večino železa  uporabimo neposredno iz reciklaže. Tako lahko z ustreznim zbiranjem poskrbite, da bo v svetu krožilo predvsem predelano železo, kar ugodno vpliva na zmanjšanje emisij ob rudarjenju. Super, kajne?

Kdo se odloči za prodajo železa?

Prodaja železa je dolgo veljala za dodatno delo brez večjih zaslužkov. Kljub temu v zadnjem času vse več uporabnikov poskrbi za odvoz in prodajo železa. Odkup železa – cena odkupa varira v odvisnosti od povpraševanja trga – pa postaja pomembna tržna niša industrije.

Odkup železa – cena, ki varira med 200 in 300 evri na tono železo – je pomemben vir zaslužka mnogih, ki se z veseljem ponudijo, da pospravijo vašo staro garažo, nekdanjo delavnico ali pa vaš podstrešni prostor. Čas je, da začnete razmišljati tudi sami in poiščete ponudnike, ki jim boste sami prodali svoje železo. Ceno po kateri boste železo prodali med drugim določa ohranjenost materiala, pa tudi stroški samega odvoza materiala.

 

železo

 

Kako naj vem, kaj sploh lahko gre v odkup železa?

Odkup železa zajema vse železne elemente (teh je zagotovo največ v različnih delavnicah in garažah, samo železo pa najlažje prepoznate ob uporabi magneta, ki privlači železo, ne pa drugih materialov). Poleg železnih elementov odpadne kovine sicer sestavljajo še jeklo ter litine, sam odkup železa pa vključuje težko železo, mešano železo, pločevino, pa tudi ostružke.

Domači mojstri imate doma zagotovo staro železno orodje, kamor sodi vrtno orodje, pripomočki za delo v delavnicah, ostružki, okovja, deli delovnih strojev, kmetijska orodja, železi radiatorji, pa  tudi žari, vodovodne inštalacije in določeni elementi opreme za telovadnico.

Kako naj prodam svoje železo?

Možnosti je več, najlažje je, da informacije poiščete na spletu ter izberete ponudnika, ki bo najbolj prilagodljiv. Običajno uporabniki na sedež podjetja pripeljejo manjše količine odpadnega železa, ki  ga želijo prodati. Tam se določi tudi vrednost teh materialov. V primeru večjih odkupov pa se lahko s kupcem dogovorita tudi za odvoz – seveda pa stroški odvoza  vplivajo na vašo skupno finančno pridobitev.

Nedavne objave