Okenske police imajo uporabno ter estetsko funkcijo

Marsikdo je že rekel, da so okenske police okvir lastnega doma. Čeprav so majhen element, dodajo velik vtis na vsakega obiskovalca. Poleg fasade in večjih komponent vašega doma, so police na oknih, eden izmed prvih stvari, ki jih ljudje opazijo na naši hiši. Prav tako kot ostale stvari na hiši, se morajo tudi okenske police dobro skladati z videzom in barvo ostale hišne opreme. Tako zunanje kot notranje police imajo veliko vlogo pri sami funkciji. Zagotoviti morajo dobro kvaliteto, hkrati pa morajo biti na videz privlačne. Na trgu je sicer veliko proizvajalcev, ki izdelujejo police, vendar, ali so res vsi kvalitetni?

okenske police

Lastnosti okenskih polic

Granitne ali pa marmorne okenske police, dajejo hiši ali pa kateremukoli objektu dovršen videz. Police morajo biti kakovostne in predvsem trdne. Če so narejene iz kvalitetnih materialov, to seveda ne bo nikakršen problem. Granitne ter marmorne police so znane po tem, da imajo zares dolgo življenjsko dobo. Zaradi naravnih lastnosti teh kamnin, takšne police niso občutljive na zunanje vplive in na visoke ali pa nizke temperaturne razlike. Za zunanje, kot tudi notranje okenske police se bolj priporočajo granitne police, za notranjo opremo polic ter drugih izdelkov, pa se svetujejo marmorne.

Police izbran proizvajalec naredi iz izbranega materiala, po željenih dimenzijah. Največkrat je debelina za izdelavo zunanjih granitnih izdelkov 3 cm, debelina za notranje granitne police pa je največkrat 2 cm.

Kako se odločimo katere okenske police bomo izbrali?

Kamnite okenske police bodo vašemu prostoru in samemu izgledu hiše dale moderen, a hkrati enostaven, tradicionalen videz. Seveda vrsto kamnine, barvo ter vzorec izberete sami po svojih željah, a vseeno lahko za pomoč prosite strokovnjake, ki vam bodo z veseljem svetovali pri izbiri. Ne glede na to ali se boste odločili za granitne ali pa marmorne police, boste v vsakem primeru zadovoljni. Lastnosti teh dveh kamnin bodo poskrbele, da bo življenjska doba ter kvaliteta izbranih polic, najboljša.

Police narejene iz granita

Police na oknih, še posebej zunanje, so stalno deležne nekih vplivov ter udarcev. Vremenski vplivi, kot so močno sonce, hudo deževje ali sneg lahko konkretno poškodujejo zunanjo opremo in s tem tudi naše police. Zaradi tega razloga, morajo ravno te biti narejene iz izredno trpežnega materiala. Odličen material oziroma kamnina je v tem primeru granit.

Ta naravna kamnina je magmatskega izvora in nastaja, ko se staljena magma počasi kristalizira. Ta se potem pod zemeljsko površino ohladi. Ta kamnina je skoraj neuničljiva, zato jo poleg raznih pripomočkov na hiši, uporabljajo tudi v gradbeništvu. Dobra lastnost granita je tudi ta, da minimalno vpija vodo. Drugi zunanji vplivi, kot sta vročina in svetloba, mu ne zmanjšajo življenjske dobe, saj se granit ne zvija ali bledi. Čiščenje takih polic je izredno enostavno. Na zunanjih policah ima večina ljudi čez leto rože, zato pretirana skrb takrat ni potrebna. Ko je polico potrebno očistiti, to enostavno naredimo z vlažno krpo in blagim detergentom. Granit ni občutljiv kamen, zato je večina čistil primernih za njega. Za vzdrževanje je torej zelo enostaven.

Police narejene iz marmorja

Marmor je nastaja iz apnenca ali dolomita in se pod visokimi temperaturami ter pritiski spremeni v trdno kamnino. Ko je marmor pod zemljo, se lahko meša z različnimi mineralnimi primesmi in te minerali dajo marmorju različne barve in vzorce. Okenske police iz marmorja so najbolj primerne za notranjost hiše ali različnih prostorov.

Obe vrsti kamnin sta izredno unikatni in naravno čudoviti. Videz teh dneh vrst kamnin je obenem tradicionalen in hkrati moderen. Vsakemu prostoru, tudi če je še tako monoton, bodo lepe in kvalitetno narejene police dodale prijeten videz. Ne pozabite, da je kakovost na prvem mestu, zato se splača v opremo našega doma, vložiti več.