Optika za zdravje oči


optika

Zdravje je vrednota, ki je v družbi visoko pozicionirana. S starostjo se njena vrednost v očeh posameznikov veča in je pri starostnikih pogosto pozicionirana na sam vrh vrednotnega sistema. Za zdravje oči lahko poskrbi kakovostna optika, ki vam pomaga zagotoviti dober vid ne glede na vašo starost.

Zdravje vaših oči

Oči predstavljajo eno od petih čutil s katerimi zaznavamo okolje okoli sebe. Prav zato pravimo, da so oči izjemno pomemben, pa tudi zapleten organ, ki v osnovi deluje na podoben način kot kamera. S staranjem se vaše oči nenehno spreminjajo – vaš vid danes ne bo enak čez deset oziroma dvajset let. Da bi dovolj hitro zaznali spremembe vida ali morebitne bolezni, je pomembno, da redno obiskujete optika, kjer vam bo optometrist – to je specialist za vid, z veseljem pomagal.

 

oči
Oči so kompleksen organ, ki nam pomaga v interakciji z okoljem.

Dober vid posamezniku zagotavlja sprejemanje informacij iz okolja. Sodoben svet omogoča, da lahko okvare in motnje vida uspešno zdravimo in nadzorujemo, da preprečimo poslabšanje stanja in posamezniku omogočimo normalno delovanje znotraj družbe. Pri tem so pomembni tudi redni pregledi oči, ki vam jih lahko zagotovi optika.

 

Težave z vidom

 

Med najpogostejše okvare sodijo kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem, zelo pogoste, zlasti v sodobnem času, pa so tudi težave izsušenih oči, ki povzročijo začasno srbečico, nelagodje in celo bolečino. To stanje običajno rešujemo z rednim vlaženjem preko kapljic za oči. Med boleznimi, ki lahko vplivajo na vaš vir pa so siva mrena, glavkom, diabetična retinopatija in makularna degeneracija.

Poslabšan vid je vse pogostejša težava s katero se soočajo vse mlajše osebe. To je povezano s sodobnim načinom delovanja družbe, ki je vse bolj digitalizirana. Gledanje v ekrane, pri tem ni pomembno ali gre za televizijske, računalniške ali mobilne, v kratkem časovnem obdobju vodi v težave z vidom. Ker se z gledanjem v ekran srečujejo že naši najmlajši, ne preseneča dejstvo, da so v porastu okvare vida tudi pri njih. Tako danes ne velja več, da so težave z vidom vezane samo na starejšo starostno skupino.

Okvare vida se lahko uspešno korigirajo z uporabo predpisanih očal, kontaktnih leč, lahko pa se bolniku ponudi tudi korekcijska operacija s pomočjo katere si lahko bolnik znova zagotovi boljši (če ne celo povsem popoln) vid.

 

optika
Optika poskrbi za zdravje vaših oči.

 

Skrb za zdravje oči

Reden obisk optika je le ena od strategij zagotavljanja zdravja vaših oči. Zavedajte se, da lahko večino izgub vida preprečimo in pravočasno zdravimo, če jih le zaznamo dovolj hitro.

Osnovno vodilo za zagotavljanje zdravja je spremljanje in poznavanje vaših oči. Reden nadzor nad spremembami kamor sodi slabše vidno zaznavanje in moten vid, bolečine v očeh ter glavoboli, lahko pomenijo pravočasno prepoznavo simptomov, ki so pogosto povezani z vašimi očmi. Pomembno je tudi poznavanje družinske anamneze, predvsem ko gre za stanja, ki so lahko dedno pogojena.

Za dober vid boste poskrbeli z redno uporabo očal, ki jih lahko seveda nadomestite s kontaktnimi lečami, ne pozabite pa niti na zdravo prehrano, zaščito oči pred soncem ter zmanjšajte uporabo digitalnih naprav. Ob prekomerni količini časa pred ekrani se namreč pojavijo težave kot so rdečica oči, utrujenost, srbečica, dvojni vid in glavobol.

Očem prijazne hranilne snovi so lutein, zeaksantin, vitamin C, vitamin E in cink, ki dokazano zmanjšajo tveganje za pojav določenih očesnih stanj. Lutein in zeaksantin najdete v koruzi, špinači, cvetači, pomarančah in rdeči papriki. Z vitaminom C bogato je sadje in zelenjava v splošnem, vitamin E pa boste našli v semenih, sadju in rastlinskih oljih. Bogat vir cinka predstavlja morska hrana, meso, oreščki in fižol. Z zadostnim vnosom teh živil v vaše telo boste tako svojemu vidu naredili največjo uslugo.

Za zaključek

Dober vid je eden od pomembnih dejavnikov zdravega in zadovoljnega življenja. Težave z vidom in okvare oziroma motnje vida lahko v življenje posameznika zarežejo kadarkoli. Redno obiskovanje optika je lahko zagotovilo za zdravje vaših oči, kolikor dolgo je le mogoče.

Nedavne objave