Pametni domofon: Počutite se varno v svojem domu


pametni domofon

Živimo v času, ko je vse več tatvin in nepridipravov, oseb, katerim lahko zaupamo pa vse manj. To pa posledično vodi k temu, da se včasih niti na lastnem dvorišču ne počutimo več varni in se nam neprestano zdi, da moramo varovati svoje premoženje. Da bo pri vas drugače in boste živeli brezskrbno ter se boste počutili varno v svojem domu, izberite pametni domofon. Ta predstavlja inovativen pristop k varnosti in udobju v vašem domu ali poslovnih prostorih.

V tem članku bomo predstavili, kaj je pametni domofon ter izpostavili prednosti, ki jih le ta prinaša. Poudarili pa bomo tudi nekaj lastnosti sodobnih domofonov, ki jih je dobro vedeti preden se odločite za nakup.

Kaj je pametni domofon?

Ko govorimo o domofonu imamo v mislih slušalko, ki je nameščena pri vhodnih vratih hiše in s pomočjo katere lahko odpremo vrata obiskovalcem. Ja drži, ampak to so zgolj funkcionalnosti običajnih domofonov. Kaj vse pa ponujajo pametni domofoni?

Danes so pametni domofoni daleč od tega, da bi imeli samo slušalko in tipko za odpiranje vrat obiskovalcem. Narejeni so namreč tako, da so kot nekakšen napreden sistem za komunikacijo med obiskovalci in lastniki oziroma stanovalci stavb. Sestavljeni so iz večkomponentnega sistema, ki omogoča dvosmerno komunikacijo in nadzor nad vhodom v dom ali stavbo. Dvosmerno komunikacijo omogočata notranja in zunanja enota domofona, ki sta nameščeni pri vhodnih vratih znotraj in zunaj hiše. Lahko pa ima posamezen pametni domofon tudi več notranjih enot.

Samo delovanje pametnega domofona pa je zelo podobno delovanju klasičnega domofona, le da imajo pametni domofoni veliko več funkcij. Posledično pa omogočajo, da se z vašim obiskovalcem preko domofona pogovarjate oziroma se odzovete ali ga celo vidite. Te napredne funkcije prinašajo dodano vrednost varnosti, udobja in praktičnosti v sodobnih domovih ali poslovnih prostorih.

pametni domofon

Prednosti pametnih domofonov

Glavna prednost pametnih domofonov je torej zagotovo ta, da omogočajo učinkovit nadzor nad dvoriščem oziroma vhodom v hišo ali poslovne prostore. Z njihovo pomočjo lahko zelo enostavno vidite, kdo stoji pred vašimi vrati in z obiskovalci tudi vzpostavite stik ter jim odprete vrata. V kolikor gre za neželene goste, pa jih lahko preko domofona tudi zelo enostavno odslovite.

Poleg tega pa je za pametni domofon značilno tudi to, da ima v primerjavi s klasičnim domofonom številne sodobne funkcije. Ena izmed teh je na primer ta, da ponuja možnost nočnega načina. Za izpostaviti pa je zagotovo tudi to, da imajo pametni domofoni povezavo z internetnim omrežjem in Bluetooth povezavo. To vam omogoča, da lahko domofon upravljate kar preko telefona ali tablice. Prav tako pa se lahko domofon poveže tudi s pametnimi inštalacijami, na primer z lučmi v vaši hiši, senčili, pametnim ogrevanjem. Preko pametnega domofona lahko tako vklopite številne naprave v vašem stanovanju.

Ampak to še ni vse. Prednost pametnih domofonov je še, da so dosti bolj zanesljivi in delujejo veliko hitreje. Nudijo kakovostno in bolj široko sliko ter vrhunsko kvaliteto zvoka. Zraven tega pa so odporni še na udarce in vremenske vplive, tako da jih imate brez težav tudi izven strehe. Posledično se lahko ponašajo z neprimerljivo dolgo življenjsko dobo, uporabljate jih lahko namreč več kot 20 let. Hkrati pa spadajo med naprave, ki izpolnjujejo najzahtevnejše tehnološke in ekološke standarde.

Kateri pametni domofon izbrati?

Vse zgoraj naštete prednosti pa še ne definirajo vseh vrst pametnih domofonov. Na trgu je namreč dan danes res pestra ponudba domofonov, pri čemer se vsak od njih malenkost razlikuje. Da boste vedeli, katerega izbrati, smo v nadaljevanju podrobno predstavili nekaj najbolj priljubljenih vrst pametnih domofonov.

In sicer v osnovi ločimo pametne domofone za večstanovanjske stavbe ter domofone za hiše ali pisarne. Blagovne znamke domofonov oziroma proizvajalci domofonov, ki so v zadnjem času v ospredju pa so predvsem Bticino, Legrand in Doorbid. Kateri pametni domofon pa je torej najboljši?

Vse omenjene blagovne znamke so priznane in nudijo kakovostne domofone, ki bodo zadovoljili potrebe še tako zahtevnega uporabnika. Nudijo namreč številne napredne funkcije. Se pa med samo vendarle nekoliko ločijo. Ker govorimo tokrat predvsem o domofonih za hiše in poslovne prostore, bomo v ospredje postavili proizvajalca Bticino in Legrand.

pametni domofon

Pametni domofoni Bticino

Pametni domofon proizvajalca Bticino je znan po tem, da je izredno napreden in kvaliteten. Gre namreč za eno najsodobnejših naprav, ki je sad evropskega inženiringa ter proizvodnje z mnogimi referencami v Belgiji, Nemčiji, Italiji in Sloveniji. Njegova prednost pa je hkrati tudi ta, da je nadgradljiv.

Ta domofon je zasnovan predvsem za eno ali dve stanovanji, hišo ali pisarno. Sestavlja pa ga tipka zunanje enote, ki je okrogle oblike in preklopna po sredini. Ta tipka omogoča, da se odločite, če boste uporabili le eno tipko za eno bivalno enoto ali dve tipki za dve bivalni enoti. Izberete pa lahko tudi poziv, ki se usmeri na dve ločeni notranji enoti domofona.

Na voljo je več različnih izvedb, in sicer pametni domofon Bticino Linea 3000 je na voljo tako v avdio kot tudi v video različici. Odločite pa se lahko tudi za video različico z brezstičnim čitalnikom za odklepanje vrat. Gre torej za res kakovosten domofon s kamero, ki nudi kakovosten nadzor nad vhodom v vaš dom in postaja čedalje bolj priljubljen.

Pametni domofoni Legrand

Pametni domofon proizvajalca Legrand pa je video domofon, ki je primeren predvsem za hiše, zaradi česar mu proizvajalci radi rečejo, da je hišni domofon. Primeren je za vse, ki iščejo bolj preprosto, a vendarle dovolj sodobno rešitev.

Njegova prednost pa je predvsem ta, da je izredno enostaven za namestitev in kasneje tudi za uporabo. Namestite ga lahko kar sami, uporaba je preprosta, v kolikor želite, pa ga lahko tudi nadgradite. Sestavljen je prav tako iz ene notranje in ene zunanje enote, pri čemer ga lahko z nakupom dodatne notranje enote nadgradite tudi za uporabo v dvostanovanjskem objektu.

Pri pametnih domofonih Legrand pa je prednost tudi ta, da so v primerjavi s pametnimi domofoni Bticino tudi nekoliko ugodnejši. Dobite jih lahko že za okrog 400 evrov, med tem ko so domofoni Bticino okrog 800 evrov.

pametni domofon

Na kaj je treba biti pozoren pred nakupom pametnega domofona?

Kljub temu, da so omenjeni pametni domofoni kakovostni in zanesljivi, pa je pred nakupom vendarle dobro biti pozoren tudi na določene podrobnosti.

Izrednega pomena je na primer, da izberete takšen model domofona, ki je izdelan v skladu z evropskimi smernicami o varnosti. Veliko tovrstnih naprav namreč še vedno ne zadostuje tem kriterijem, posledica tega pa je lahko, da hekerji zelo enostavno dostopajo do vaših vrat in doma.

Ob nakupu domofona se pozanimajte tudi o morebitnih rezervnih delih ter možnosti servisiranja. Razmislite pa tudi o tem, koliko enot potrebujete, da ne boste rabili kasneje še dodatne nadgradnje domofona. Odločitev za nakup se morda zdaj zdi nekoliko težka, ampak zagotavljamo vam, da vam ni treba skrbeti.

Pametni domofon si lahko sestavite tudi popolnoma po svojih željah

Pri Comfort-el imajo na voljo pestro ponudbo kakovostnih domofonov, med katerimi se bo zagotovo našel tudi kakšen za vas.
Hkrati pa ponujajo tudi pametne domofone, ki so sestavljivi, kar pomeni, da si lahko pri njih pametni domofon sestavite popolnoma po svojih željah. Si želite avdio ali video nadzor? Bi radi, da ima vaš domofon tipkovnico ter možnost prstnega odtisa? Ni problema. Domofon bodo prilagodili vašim potrebam in ga izdelali tako, da vam bo popolnoma ustrezal.

V kolikor se kljub zgornjemu članku ne veste odločiti, kakšen pametni domofon izbrati, pa so na voljo tudi strokovnjaki, ki se bodo z vami pogovorili in vam ustrezno svetovali.

Zato ne odlašajte več! Kontaktirajte jih in izberite svoj domofon ter poskrbite za varnost svojega doma še danes.

Nedavne objave