Parkinsonova bolezen spremeni življenje, ni pa to konec sveta


Parkinsonova bolezen

Dovolite, da nekaj vrstic namenimo zdravju. Tokrat nas bo zanimala Parkinsonova bolezen – kaj morate vedeti o njej, boste takoj izvedeli, za še več informacij pa lahko pobrskate po internetu ali povprašate svojega osebnega zdravnika.

Omenjena bolezen je degenerativne narave, kar pomeni, da se stanje postopoma slabša – v tem primeru se poslabšuje sistem živčevja. Bolezen je posledica pomanjkanja dopamina v gibalnem centru možganov, zasledimo pa postopno propadanje in odmiranje živčnih celic. In kakšni so simptomi Parkinsonove bolezni? Pojavi se lahko tresavica ali tremor (torej bolezensko tresenje), vaša gibljivost se bo zmanjšala, opazili boste okorelost mišic in udov ter imeli težave pri hoji oz. ohranjanju ravnotežja. Težave se bodo pojavile tudi pri požiranju, vaš govor bo slabše razumljiv, trpeli boste lahko za nespečnostjo, morda boste izgubili spomin, imeli težave s krvnim tlakom, zaprtostjo, pretiranim potenjem in podobno. Vsi simptomi zagotovo vplivajo na fizično stanje obolelega, prizadenejo pa lahko tudi psiho in to ne le pri bolniku, temveč tudi pri svojcih – ti morajo namreč opazovati, kako se pred njihovimi očmi odvijajo sprememb na njim ljubem človeku, razmisliti morajo o prilagoditvi življenja, saj bo bolnik potreboval vse več pomoči itd. Bolezen zaenkrat še ni ozdravljiva, obstajajo pa različne terapije in metode, ki lahko vsaj do neke mere olajšajo oz. upočasnijo napredovanje simptomov in bolniku na ta način za vsaj nekaj časa podaljšajo samostojnost oz. aktiven način življenja. Zagotovo morate ob sumu na bolezen takoj obiskati osebnega zdravnika, ki bo znal ustrezno ukrepati, nato pa natančno upoštevati navodila specialista. Ne škodi niti, če si omislite kakšnega fizioterapevta, ki bo tudi svojcem lahko pokazal kakšne vaje za lažje življenje z bolnikom.

Parkinsonova bolezen zagotovo oteži življenje, ne pomeni pa konca sveta. Z ustreznim in pravočasnim ukrepanjem se da podaljšati kakovost življenja bolniku, dlje časa mu je omogočena samostojnost in aktiven način življenja. Pomembno pa je hitro ukrepanje ob sumu na bolezen.

Nedavne objave