Posteljice za dojenčke – nakup ali najem?


Prihod malega zaklada na svet je pomembna prelomnica vsake bodoče mamice, pa tudi očeta. Da bi otroku ponudili najboljše, mesece nosečnosti spremlja raziskovanje možnosti o tem, kaj otrok potrebuje, predvsem pa za koliko časa. Posteljice za dojenčke so osnovni pripomoček na katerega pomislimo najprej, pa ste seznanjeni z njihovim naborom?

Kaj so posteljice za dojenčke?

Posteljice za dojenčke so majhne posteljice, ki so namenjene novorojenčkom in malčkom dokler jih ne prerastejo. Posteljico običajno namestimo v bližino mamice s čimer novorojenčku zagotovimo občutek varnosti, topline in ljubezni, ki jih zlasti v prvih letih starosti najbolj kritično potrebuje za normalen razvoj.

posteljice in otrok
Naspan otrok je srečen otrok.

Katere posteljice za dojenčke poznamo?

Če se na začetku zdi, da je nabor možnosti pri nakupu posteljic majhen, ob začetku raziskovanja in nakupovanja kmalu ugotovimo, da temu ni tako. Posteljice se med seboj razlikujejo – tako v obliki, velikosti, kot tudi načinu uporabe. Razvoj, podobno kot na drugih področjih, poteka hitro tudi na področju razvoja posteljic, ki bi staršem omogočale lažji in bolj prilagodljiv dostop do novorojenčka.

Povsem običajna posteljica za dojenčke nima nobenih prilagodljivih lastnosti – takšna kot jo namestimo, tudi ostane. Bolj napredne oblike posteljice že omogočajo prilagajanje posameznih delov posteljice kot so odstranitev stranskih stranic, pogosto pa lahko taka posteljica postane tudi običajna otroška posteljica. V zadnjem času se lahko odločite tudi za kombinacijo otroške posteljice s previjalno mizo. Slednjo lahko kasneje odstranite in pridobite otroško posteljico. Poleg stacionarnih oblik posteljic, pa poznamo tudi prenosljive in obposteljne posteljice. Slednjim nekaj pozornosti namenjamo v nadlajevanju.

Kaj pa obposteljne posteljice?

Novorojenček je ob prihodu na svet povsem odvisen od svojih staršev. Slednji mu morajo zagotavljati občutke varnosti, pripadnosti in ljubečega odnosa, zaradi česar bo njegov razvoj potekal normalno. Primanjkljaji pri zagotavljanju teh potreb, ki jih sicer strokovno uvrščamo v osnovne potrebe posameznika, se namreč kažejo prav v zaostankih v razvoju. Kako torej otroku ponuditi največ?

Čeprav se običajno starši ob ugotovitvi, da pričakujejo novega člana, najprej lotijo opremljanja otroške sobice, je to opravilo pogosto odveč. Kmalu namreč ugotovijo, da novorojenček v prvi vrsti potrebuje njihovo prisotnost, ne pa oddaljen prostor. Svojo sobico tako otrok pogosto začne uporabljati šele kasneje v življenju. Prve mesece lahko rešitev najdete v obposteljni posteljici, ki jo lahko celo prenašate med prostori. Obposteljne posteljice so zelo priljubljena izbira številnih mamic, ki si na ta način olajšajo svoje nočno vstajanje, kljub temu pa otrok, čeprav povsem na dosegu roke, ni izpostavljen nevarnostim, kot če bi spal med staršema.

 

posteljice za dojenčke
Smiselno je razmišljati tudi o najemnu posteljice za dojenčke.

 

Ali je smiseln nakup obposteljne posteljice?

Obposteljne posteljice za dojenčke so zelo enostavna izbira staršev – omogočajo namreč, da je otrok ves čas na dosegu roke staršev, zlasti pa mame. Že mamin dotik lahko novorojenčka takoj zaziblje nazaj v spanec, saj je v trenutku potešena njegova potreba po varnosti in bližini. Mamicam omogoča več spanca, saj jim ni več potrebno vstajati ob joku novorojenčka, dodatno pa so take posteljice zelo enostavno prenosljive med prostori, zaradi česar imate lahko svoj mali zaklad ves čas v svoji bližini. Občutki mamic so ob tem veliko bolj pomirjujoči, saj imate nad otrokom večji nadzor.

O nakupu obposteljne posteljice je torej smiselno razmišljati zlasti v primerih, ko zibelke ne načrtujete neposredno v spalnici, ali pa če v spalnici ob vaši postelji ni prostora za večjo zibelko. Ker pa lahko otrok v zelo hitrem času obposteljno posteljico preraste, se starši pogosto odločijo, kar za najem take posteljice.

Da, tudi najem obposteljne posteljice je na voljo v Sloveniji. Cena najema za 3 mesece znaša 50,00€, kar se zagotovo splača bolj kot nakup povsem nove obposteljne posteljice. Mnogi starši se za najem odločijo tudi, ker pravijo, da niso prepričani ali bo njihov otrok v taki posteljici sploh želel spati. Ker je finančni vložek ob izposoji manjši kot ob nakupu, se izposoja zagotovo izplača. Dodatna prednost pa je, da ob prenehanju uporabe posteljico enostavno vrnete, ne da bi vam zasedala nepotreben prostor v stanovanju. Še posebno, če je ta prostor omejen – pogosto namreč starši po nakupu ugotovijo, da prostora za skladiščenje nimajo in obposteljno posteljico potem po hitrem postopku, tudi pod ceno, prodajo naprej.

Nedavne objave