Potek montaže oken

Vsi tisti, ki vas v tem trenutku zanima, kako poteka montaža okna, ste verjetno že čez tisti korak, ko ste sprevideli, da enostavno morate zamenjati okna, če si želite preprečiti pozimi izgube toplega zraka in poleti preprečiti vdor vročega zraka in segrevanje stanovanja skozi stekla. Ravno to sta dva glavna razloga, zaradi česar ljudje danes menjamo okna, ko nam prihranki le to dopuščajo. Sicer je naložba v nova okna na začetku kar velika, vendar pa je bolje, da čim prej pridete iz začaranega kroga, ko si novih oken ne morete privoščiti, zato ker vsako leto enostavno zapravite toliko denarja za ogrevanje in poleti za hlajenje. Načeloma se investicija v nova okna povrne že po eni kurilni sezoni, kar vsekakor je izjemno hitro in s takim načinom razmišljanja bi se marsikdo veliko prej odločil za zamenjavo.

okna

Kljub opazovanju okolice pa se ljudem še vedno zdi, da pozna jesen, zima in zgodnja pomlad niso primerni letni časi, ko bi se delala montaža okna, saj bi se prostor preveč shladil. Res je, da prostor se nekoliko shladi, vendar pa vseeno nima smisla zavlačevati z montažo, saj montaža okna danes poteka res zelo hitro. Če imate za zamenjavo samo eno okno, pa hkrati pripravite v naprej prostor, da bodo delavci imeli dovolj prostora za delo in odlaganje predmetov ter hkrati tudi že pripravite v naprej vse površine in jih zaščitite, potem res zelo skrajšate čas montaže, ki lahko poteka tudi samo kakšni dve uri.

Najbolj pomembno pri montaži je to, da se odstrani staro okno čim lepše, da se ne poruši preveč sten, potem pa je potrebno samo še okvir novega okna uravnati s podložkami in kladami, okvir pa se potem le še pritrdi z vijaki, pri čemer so montažne luknje v naprej izvrtane, saj proizvajalec glede na velikost okna predvidi, kje bo najbolje, da se pritrdi okno. Potem se v prostor med okvirjem in steno nanese še PU pena oz. če se izvaja RAL montaža okna, je potrebno tu malo več postopkov. Počakati je potem treba le še, da se PU pena strdi in potem se krilo okna že lahko namesti, s čimer se prepreči vdor mrzlega zraka, zaključna dela pa se lahko opravljajo v toplem stanovanju.