Prehransko dopolnilo kreatin


Kreatin je vse bolj popularen prehranski dodatek med fitneserji in bodybuilderji. Pravzaprav med vsemi, ki si želijo večje mišice. Kreatin deluje hitro in učinkovite in v članku si lahko preberete katere prednosti ima kreatin in kako ga uživamo. Telo ga načeloma proizvede samo v ledvicah in jetrih ter v trebušni slinavki, dobimo ga tudi s prehrano, še posebej z rdečim mesom. Torej zakaj bi še dodatno jemali prehranska dopolnila za večje količine tovrstne snovi. V telesu ga najdemo skladiščenega v mišicah, vendar se lahko vsebnost le tega razlikuje od tipa mišice.

Narejenih je bilo že ogromno raziskav, zakaj bi sploh jemali prehransko dopolnilo in kakšne ima dejansko koristi oziroma prednosti. Raziskave so potrdile dejstvo, da kreatin pomaga pri večji zmogljivosti telesa ob fizičnem naporu. Torej če uživamo to prehransko dopolnilo se nam bo telo hitreje regeneriralo po telesni aktivnosti in so zato treningi lahko bolj intenzivni. Omogoča tudi lažje pridobivanje mišične mase po drugi strani pa veže vodo na mišice in že zaradi tega mišice izgledajo bolj polno in napeto. Kreatin prav tako pomaga pri boljši izkoristljivosti ogljikovih hidratov in zmanjšuje porabo maščob. Prav zaradi tega učinka se kreatin ne priporoča pri ljudeh, ki so v procesu hujšanja. 

Vendar pa strokovnjaki pravijo, da je ta učinek tako majhen, da se le to ne pozna negativno v procesu hujšanja. Presodite sami, sama vem, da bi se izogibala prehranskim dopolnilom, pri katerih je možnost, da negativno vplivajo na izgubo telesne mase. Kot zanimivost pa tudi, da kreatin ni pomemben samo pri športnikih ampak tudi pri starejših ljudeh, ki se srečujejo z demenco, Alzhaimerjevo boleznijo in podobno. Namreč pozitivno vpliva na kognitivne sposobnosti in se zato uporablja pri zdravljenju za Alzhaimerjevo bolezen in pa tudi za zdravljenje mišične distrofije, pri kateri gre za slabenje mišic. 

Nedavne objave