Rezervoarji za deževnico so izredno pomembni za stabilno ekologijo in domač proračun


rezervoarji za deževnico

Vsak malo ekološko razgledan človek ve, da se poraba čiste pitne vode, še posebej v državah razvitega sveta drastično povečuje. Prav zato rezervoarji za deževnico postajajo vedno bolj priljubljena alternativa porabi čiste pitne podtalnice – kliknite za cenik za betonski zbiralnik deževnice. Takšna vodotesna posoda za zbiranje deževnice je lahko uporabljena v različnih konceptih oskrbe vašega gospodinjstva in njegove okolice. Ker nam dobrih in predvsem uporabnih idej nikoli ne zmanjka, si preberite nadaljevanje tega članka v katerem vam bomo razkrili top 2 načina za uporabo tovrstnih rezervoarjev.

Rezervoarji za deževnico

Rezervoarji za deževnico so odličen način zalivanja vrta in drugih zelenih površin

Večina večjih Slovenskih kmetij in bolj ekološko ozaveščenih malih gospodinjstev z velikimi vrtovi za zalivanje vrtnin, ipd. že uporabljajo deževnico. Manjkrat pa se za njihovo uporabo odločajo gospodinjstva, ki zalivajo le manjše zelenice okoli svoje hiše. To je tako z ekonomskega kot tudi ekološkega vidika zanje velika izguba. Rezervoarji za deževnico so za zunanjo uporabo vode dejansko zelo preprosti. Vse kar potrebujete je dober zbiralnik vode (največkrat plastičen oz. polietilenski) v katerega po ceveh speljemo vodo iz žlebov. Za zalivanje vrta, zelenice, pranje avta in druge zunanje potrebe boste tako v rezervoarjih povsem pasivno zbirali in hranili popolnoma »zastonj« vodo. Velika prednost takšnega načina zbiranja vode je tudi v koriti za rastline, saj deževnica velja za bolj »mehko« vodo v kateri rastline lažje uspevajo. Svoje zaloge zbrane vode lahko porabljate kadarkoli, tudi ob večjih sušah, ko je uporaba pitne vode za npr. pranje avtomobilov prepovedana.

Uporaba deževnice za notranjo uporabo gospodinjstva  

Ste vedeli, da povprečen Slovenec na dan porabi kar 150l popolnoma pitne vode. Večino tega pa seveda ne pri pitju, ampak za druge bolj higienske potrebe. Zelo žalostno, glede na to, da bi se za splakovanje stranišča, pomivanje in pranje lahko uporabljala prečiščena deževnica iz rezervoarjev. Uporabniki, ki so se takšnega sistema zbiranja deževnice že poslužili so že danes lahko svoje stroške porabe vode zmanjšali kar na polovico. Primerni rezervoarji za deževnico se določajo glede na potrebe posameznega gospodinjstva. Vgradni zbiralnik za deževnico lahko tako uporabljate ne le samo za potrebe vrta, ampak k temu priključite tudi potrebe vašega gospodinjstva. V primeru, da boste z deževnico oskrbovali tako vrt, vključili pranje avtomobilov in perila, pomivanje posode in splakovanje stranišča, je priporočljivo vzeti zbiralnik z prostornino vsaj 12.000l. Če pa se boste s tako nabrano vodo tudi umivali boste potrebovali vsaj 20.000l velik rezervoar. Manjši, 8.000l, bo zadostoval za potrebe vrta, pranja avtomobila in splakovanje sanitarij ter pranje posode. Pri izbiri materiala izdelave pa se večina kupcev odloča med betonskim ali plastičnim zbiralnikom vode. Možnosti izbire so neskončne.

Po prvih nekaj mesecih od preklopa na rezervoar z deževnico boste lahko opazili, da se vam poraba vode znatno manjša, perilo bo zaradi manjše vsebnosti vodnega kamna postalo veliko bolj mehko, rastline na vrtu pa bodo veliko bolj zadovoljno rastle. Rezervoarji za deževnico so zato tako iz vidika ekologije, finančnih razlogov in splošnega vpliva na okolje zelo hvaležen način posodobitve doma. Z njim ne boste imeli veliko dela, saj se filtre in druge dele čisti na kar osem let. Pravzaprav so stroški namestitve in vzdrževanja rezervoarja zanemarljiva v primerjavi z njegovo dolgoročno koristjo za vaš dom in naš planet.

 

Nedavne objave