Sončna elektrarna za lasten vir energije


Sončna elektrarna je pametna zadeva, saj sonce sveti zastonj, mi pa lahko na ta račun pridobimo elektriko. Električno energijo lahko tudi prodajamo in s tem zaslužimo. Poleg tega, da izkoriščamo obnovljiv vir energije, ne onesnažujemo okolja. Izgradnja sončne elektrarne je relativno poceni, kot že rečeno, lahko postavljena sončna elektrarna prinesejo tudi zaslužek.

Sončna elektrarna se začne pri ogledu objekta, kjer naj bi vaša sončna elektrarna bila postavljena. Strokovni svetovalci vam izračunajo velikost elektrarne, nato traja projektiranje in urejanje dokumentacije cca 10 tednov. Sama montaža je izvedena v enem dnevu. Največkrat se montaža izvede na streho objekta, ki ima števec za elektriko. Fotonapetostne module se lahko montira tudi na streho garaže, kozolca in druge pomožne objekte. Če je uporabna površina tega objekta manjša od 250m2, potem ste upravičeni do 9,5% DDV. Razen v primeru, ko se namontira module na pomožne objekte, potem je davek 22%. izgradnja sončne elektrarne je lahko namesto na streho objekta, tudi na tla, vendar se kupci redkokdaj odločijo za to varianto.

Sončna elektrarna se zgradi po korakih:

  1. Ogled objekta iz strani strokovnih delavcev, hkrati pa se opravijo vse meritve, ki so potrebne za zasnovanje sončne elektrarne.
  2. Cenitev vrednosti investicije in vračilno dobo. Izračuna se moč sončne elektrarne, koliko sončne energije se bo proizvedlo in koliko boste imeli od tega zaslužka.
  3. Tretji teden, ko poteka izgradnja sončne elektrarne, se pridobiva soglasja.
  4. Osmi teden se lahko začne montaža sončne elektrarne. Najprej se montira podkonstrukcija, nato sledi pritrditev fotonapetostnih modulov, razsmernikov in razdelilnih omaric. Montira se tudi priključne omarice. Na koncu sledi ožičenje in postavitev strelovodnega sistema.
  5. Izdela se poročilo o meritvah elektroinštalacij.
  6. Deseti teden se sklene pogodba za dostop do distribucijskega omrežja.
  7. Ko se sončna elektrarna priklopi na omrežje, mora vse skupaj pregledati še inšpektor.
  8. Nazadnje pa se uporabnika poduči o upravljanju sončne elektrarne.

Izgradnja sončne elektrarne se vam splača, če živite na območju, kjer je cel dan veliko sonca.

Nedavne objave