Sončne elektrarne so dobra naložba v prihodnost


sončne elektrarne

Cene elektrike in ostalih storitev so še kar naprej visoke in nič ne kaže, da bi se kmalu vrnile na stare vrednosti. Zagotovo ste ob vsem tem pri sebi začeli razmišljati, kako bi lahko prihranili kakšen evro pri plačevanju položnic. Ena izmed boljših možnosti je zagotovo postavitev lastne sončne elektrarne, ki vam bo proizvedla dovolj energije, da ne boste potrebovali plačevati dodatnih evrov za ogrevanje hiše in za elektriko. Ste v dvomih, kako deluje sončna elektrarna, kakšno kupiti, ali vas zanima kaj drugega? Potem ste na pravem mestu, kajti v naslednjih nekaj minutah vam bomo skušali na enostaven in jasen način povedati vse bistvene stvari, ki jih morate vedeti o delovanju sončnih elektrarn.

 

sončne elektrarne
Postavite si svojo sončno elektrarno.

Zakaj je dobro imeti lastno sončno elektrarno?

Da ne boste predolgo na trnih, vam že zdaj v nekaj točkah povemo bistvene prednosti sončnih elektrarn:

– Z njeno postavitvijo postanete popolnoma neodvisni od dviga cen električne energije na trgu,
– Z lastno sončno elektrarno si zagotovite brezplačno elektriko za hlajenje, ogrevanje in za vse električne potrošnike v vašem gospodinjstvu,
– Investicija v sončno elektrarno se vam povrne v 7–8 letih in po tem času praktično nimate nobenih stroškov več kar se tiče električne energije,
– Postavljanje sončnih elektrarn podpira tudi država, zato vam za nakup sončne elektrarne daje subvencije v višini 180 evrov na kilovat instalirane moči,
– Če se odločite za nakup sončne elektrarne lahko koristite ugodne kredite s subvencionirano obrestno mero, kar pomeni, da lahko investicijo odplačujete s prihranki, ki jih privarčujete pri električni energiji.

Moč sončnih elektrarn

Morda niste vedeli, vendar obstajajo določene razlike med posameznimi sončnimi elektrarnami. Ena bistvenih razlik je gotovo njihova moč, ki se na prvi pogled ne zdi tako pomembna, a na koncu leta je to, koliko energije je vaša sončna elektrarna proizvedla in koliko ste je porabili še kako pomembno. Ob koncu leta se namreč zračuna proizvedena in porabljena energija vaše elektrarne in če ste porabili več elektrike, kot je je proizvedla morate razliko doplačati. V obratnem primeru – torej če je vaša elektrarna proizvedla več elektrike kot ste je vi sami porabili – pa denarja ne dobite povrnjenega. Iz tega vidika je zelo pametno, da vgradite tako močno sončno elektrarno, ki bo pokrila vaše letne potrebe glede električne energije.

sončne elktrarne
Vgradite tako močno sončno elektrarno, ki bo pokrila vaše letne potrebe po električni energiji.

Gotovo ste se zdaj vprašali »kako pa naj jaz vem, koliko elektrike bom porabil čez leto?« Naj vas potolažimo, da lahko to izveste na enostaven, hiter in preprost način – če v bližnji prihodnosti ne nameravate namestiti nobenih dodatnih porabnikov električne energije v vaše stanovanje, potem letno porabo električne energije izračunate tako, da seštejete zadnjih 12 položnic za električno energijo (v kWh) in številka, ki jo dobite, predstavlja vašo letno porabo električne energije. Lahko pa pobrskate po spletu in najdete tabelo, v katero vpišete povprečno mesečno porabo ali strošek električne energije in ceno. Če pa nameravate letos kupiti klimatsko napravo ali kakšno drugo napravo, ki bo priključena na električno energijo, potem morate k trenutni letni porabi električne energije prišteti še to vrednost.

Omejitve pri moči sončnih elektrarn

Poleg tega, da morate izračunati, kako močna sončna elektrarna bi bila za vas najbolj optimalna, morate biti pozorni še vsaj na dva dejavnika, in sicer omejitve električnega omrežja in razpoložljivo površino strehe. Maksimalna možna moč sončne elektrarne je definirana glede na moč glavnih varovalk. Če potrebujete zmogljivejšo sončno elektrarno se sicer lahko moč varovalk tudi poveča (če omrežje to dopušča).

Sončno elektrarno lahko namestite kamorkoli želite, a pri tem je dobro upoštevati nekaj nasvetov, da boste od nje imeli največ koristi: usmerite jo proti jugu, saj boste tako dobili največ energije (usmeritev proti severu ni primerna, saj je čas sončnega obsevanja zelo kratek); namestite jo na streho stanovanjskega objekta; lahko jo namestite tudi na talne površine, a v tem primeru vam subvencija ne pripada.

sončne elektrarne
Sončno elektrarno lahko namestite kamorkoli želite, a pri tem upoštevajte nekatere nasvete.

Kam oziroma kako namestiti sončno elektrarno, da bomo imeli od nje največje koristi?

Največji izkoristek od sončne elektrarne bomo dobili takrat, ko bo sonce na sončne celice sijalo pod kotom 90°. Temu se lahko približamo le tako, da uporabimo sisteme pri katerih se naklon in smer sončnih celic prilagajajo poti sonca. Če pa imamo sončne celice na streho nameščene fiksno (ta možnost je trenutno tudi edina, ki je subvencionirana), pa se njihova učinkovitost spreminja glede na smer sonca. Najbolj optimalno je, da je streha obrnjena proti jugu in da njen naklon meri okoli 35°C. To je namreč najboljša lega za poletni čas ko je čas obsevanja najdaljši in je tudi moč obsevanja največja. V vsakem primeru pa so poletni meseci tisti, v katerih dobimo največ energije od lastne sončne elektrarne.

Sončne elektrarne so med uporabniki čedalje bolj priljubljene, saj omogočajo, da imate lastno električno energijo in vas ne rabi skrbeti, kaj se dogaja z njenimi cenami na trgu. S postavitvijo lastne sončne elektrarne ste upravičeni tudi do subvencije, ki vam jo zagotavlja država, deležni pa ste še nekaterih drugih ugodnosti.

Nedavne objave