Kaj je streč folija in za kaj jo uporabljati?

Streč folija je raztegljiv plastičen film, ki je največkrat narejen iz linearnega polietilena nizke gostote (LLDPE) ter nastaja v postopku ekstrudiranja. V večini primerov je navita na kartonske tulce. Poznamo različne vrste streč folij: povijalna, raztegljiva, ovijalna, strech, embalažna streč folija … Elastičnost folije omogoča, da so izdelki tesno povezani med seboj in pritrjeni na paleto.

Streč folija

Kaj je streč folija?

Streč folijo pogosto uporabljajo pri ovijanju palet, saj s pomočjo le-te  pritrdijo izdelke enega na drugega in na paleto. Tako izdelki ostanejo na mestu, hkrati pa so zaščiteni pred zunanjimi vplivi.

Streč folija ščiti palete z izdelki pred vlago, umazanijo, prahom ter posegi tretjih oseb, hkrati pa so izdelki skriti v embalaži. Idealna je za shranjevanje in transport. Skupaj z ustreznim odvijalcem je streč folija nepogrešljiv pripomoček v vsakem proizvodnem ali skladiščnem podjetju. Izredno priljubljena je pri prevozih med posameznimi proizvodnimi fazami, po skladišču ter pri transportu iz kraja v kraj. Poznamo različne vrste, širine in debeline streč folij.

Ko ovijamo s streč folijo, le-to raztegujemo ročno ali strojno. Ko sila raztezanja pojenja, se streč folija vrača v prvotno stanje, zaradi česar stisne ovite izdelke skupaj, jih ohranja privezane in jih pripravi na varen transport ter skladiščenje.

Kakšne vrste streč folij poznamo?

Na trgu so na voljo folije za ročno in strojno povijanje. Strojne folije se uporabljajo na povijalnih strojih in takrat, ko se dnevno povije velika količina izdelkov. Poznamo še ročno role, ki so po navadi 5 ali 3 kilogramske, širine 500mm ter mini streč folije različnih širin.

Streč folije v grobem delimo na: standardno, tehnično in prestretch folijo ter njihove izpeljanke, med samim postopkom izdelave pa se lahko dodajajo različne primesi in nastanejo še: UV obstojna, prezračevalna, antistatična raztegljiva folija, neprosojno barva, prosojno barva folija … Za različne vrste produktov so primerne različne vrste folij, debeline in širine folije.

Glede na potrebe naročnika proizvajalci ponujajo različne vrste streč folije, pomembno je, da je končna izbira za vas stroškovno in funkcionalno učinkovita. Ko izračunavate stroške pri nakupu streč folije, je pomemben strošek na povito paleto ali povit paket in ne cena psamezne role ali cena na kilogram folije.

Katero streč folijo izbrati?

Kvalitetna streč folija mora biti močna, fleksibilna in zanesljiva. Če paleto ovijete večkrat kot je potrebno, lahko pride do nepotrebnega zapravljanja folije in dodatnih stroškov, ki niso potrebni. Dejstvo je, da so nekatere streč folije za določene aplikacije bolj primerne od drugih. Izbira pravega filma za določeno uporabo lahko zmanjša odpadke ter skupne stroške.

Pametno je, da kupec dobro premisli, katero folijo bo izbral, saj lahko na tak način prihrani, dobra streč folija pa pomeni tudi učinkovito pakiranje. Veliko podjetij, ki imajo na področju streč folij strokovne izkušnje, vam bo z veseljem svetovalo, katero streč folijo izbrati ali pa bo podjetje samo poskrbelo za vašo embalažo, medtem ko se boste vi lahko osredotočili na svoje poslovanje.

Pri izbiri folije zato poiščite tudi sebi najbolj primernega ponudnika. Cilj mnogih podjetij in ponudnikov je uporabnikom zagotoviti kakovostno zapakirano embalažo ter mu ponuditi konkurenčno ceno. Nekatera podjetja folijo lahko potiskajo z vašim logotipom ter palete naredijo bolj opazne in personalizirane.

Tehnična streč folija

Tehnična streč folija je folija nove generacije, ki ima mnogo več plasti kot standardna, kar poveča njeno trdnost. Kvaliteten material se trdno oprime tovora in je veliko bolj odporen na luknjanje in trganje. Takšen material dovoljuje uporabnikom, da uporabijo tanjši film ter zmanjšajo stroške, brez da ni žrtvovali varnost pakiranja. Folije z majhno mikronažo so proizvedene z nanotehnologijo ter zaradi odličnih lastnosti omogočajo posameznikom, da dosežejo manjšo porabo z visoko kakovostno embalažo.

Mini streč rolice so zelo priročne za uporabo. V nekaterih proizvodnih obratih lahko naredijo takšno rolico po željah posameznega kupca ter individualno lahko prilagodijo širino rolice, dolžino navitja, pakiranje, barvo folije,…  Najbolj standardne velikosti širine so: 100 mm, 125 mm in 250 mm. Takšne rolice pomagajo zmanjšati trenje med tulcem in rokami med postopkom ovijanja. Z njimi lahko zelo hitro zavijemo pošiljke, s čimer prihranimo čas, denar in energijo.

Najprimerneje je, da vsako podjetje izbere najprimernejšo folijo za lastno uporabo ter folijo, ki zadostuje potrebam podjetja. Izbirate lahko med različnimi debelinami, širinami, razteznostmi, barvami ter lastnostmi tulcev. Role so lahko navite na različne vrste tulcev, lahko so pakirane v kartonskih škatlah ali so navite na paleti.

Če se odločite za strojno povijanje namesto ročnega, boste zagotovo imeli nižje stroške materiala,  saj ustrezno nastavljeni stroji porabijo manj folije, kot le-te porabimo pri ročnem povijanju. Pakiranje s strojem omogoča tudi hitrejše in učinkovitejše pakiranje.

Kadar izbirate med različnimi vrstami streč folij torej dobro pretehtajte, kakšna streč folija je za vas najprimernejša, za kakšno uporabo potrebujete streč folijo, kakšno funkcionalnost folije si želite ter katere velikosti potrebujete. Vsekakor se odločite za kvalitetno streč folijo, saj boste s tem prihranili stroške in energijo ter učinkovito zapakirali ali povili sleherno embalažo. S kvalitetno streč folijo si boste zagotovili, da bodo vaši paketi kos vsakemu transportu ter zmeraj na varnem.