Stropna svetila, ki so najbolj primerna za vaš dom

Svetloba je v bivalnih prostorih zelo pomembna. Za osvetlitev prostora so ljudje včasih uporabljali samo sveče, petrolejke in podobno, danes pa skoraj izključno uporabljamo električno osvetljavo. Izbira svetil je ogromna in glede na velikost prostora, notranjo opremo in naš okus, imamo možnost izbire takega svetila, ki bo najbolje umeščen v prostor. Ne ločijo se le zunanja in notranja svetila, ampak obstaja tudi več vrst notranjih svetil. Med notranja svetila sodijo lestenci, viseča, stenska, talna, stoječa, namizna, vgradna in stropna svetila. Stropna svetila so priljubljena vrsta notranjih svetil, ki jih za Forma svetila ustvarjajo priznani evropski oblikovalci in jih lahko preverite na www.formasvetila.si/si/stropna-svetila.

Stropna svetila

Pomen stropnih svetil v prostoru

Čeprav se zavedamo, da je glavna funkcija svetil, da osvetljujejo prostor, jim velikokrat posvetimo premalo pozornosti. Svetila so namreč poleg osvetljave tudi pomemben estetski element. Notranji oblikovalci na svetilom še posebej posvečajo ogromno pozornosti, ker lahko s svetlobo najbolje ustvarijo primeren ambient. Z ustreznimi svetili lahko prostoru podelimo karakter, kakršnega smo si zamislili, zato je pred nakupom in namestitvijo svetil pametno premisliti, kaj želimo, da prostor sporoča.

Stropna svetila lahko pri tem igrajo pomembno vlogo. Lahko jih uporabimo kot glavno svetilo, lahko pa služijo kot dodatna osvetlitev. Sem spadajo stropna LED svetila, reflektorji, točkovna svetila, stropna linijska svetila… Stropnim svetilom včasih pri zasnovi doma ne posvetimo dovolj pozornosti, ker se ne zavedamo, kaj lahko naredijo za naš dom. S pravilno postavitvijo lahko optično povečamo prostor ali pa z njihovo postavitvijo ustvarimo osvetlitev, ki posledično pozitivno vpliva na naše razpoloženje.

Na kaj paziti pri nakupu stropnih svetil

Zadnje čase se vse več ljudi pri opremljanju svojega doma odloča za minimalistični stil. Torej prevladujejo zemeljske barve in pa pohištvo s čistimi linijami. Ker lahko tak stil hitro izpade pomanjkljivo ravno tu igra veliko vlogo osvetlitev, ki prostoru doprinese domačnost in toploto. Lahko pa je prostor opremljen v industrijskem stilu, rustikalno ali pa v kakšnem drugem stilu, za katerega se moramo potem primerno odločiti za primerno osvetlitev. Seveda je oprema odvisna od okusa lastnika in glede na to, je treba pri izbiri potrebno upoštevati nekaj nasvetov, da bodo stropna svetila iz prostora naredila dom.

Najprej se je treba prepričati, da se izbrano svetilo stilsko ujema z ostalimi elementi. Pogledati je treba pohištvo in ostala ostale elemente, tako da stropna svetila lepo dopolnjujejo prostor, ne pa razdirajo nastale harmonije. Izbirate lahko med ogromno različnimi stropnimi svetili, ki so na voljo v različnih oblikah, barvnih kombinacijah in materialih. Potem je treba upoštevati v katerem prostoru bodo stropna svetila umeščena. Pomisliti je tudi treba ali bodo stropna svetila glavno svetilo, ki bo dejansko razsvetljevalo cel prostor in bodo ostala svetila služila kot dodatna svetila ali bo stropno svetilo le kot dodatno svetilo, ki bo poudarilo nek kos pohištva ali del prostora. Če bo stropno svetilo glavno svetilo v prostoru, je glede na velikost prostora in prisotnost naravne svetlobe potrebno izbrati tako svetilo, ki bo dovolj veliko, ali pa primerno namestiti več stropnih svetil, da bodo zadovoljivo osvetljevale prostor. Namenskost prostora je odvisna od tega, kakšna bo svetloba, ker bo svetloba v dnevni sobi navadno drugačna kot v kopalnici. V prostorih, ki so namenjena sprostitvi je načeloma svetloba bolj mehka in je bolj podobna naravni svetlobi, medtem ko naj bo v prostorih, kjer je prisotna večja aktivnost svetloba bolj močna. Pri kopalnici je dobro tudi preveriti, da stropno svetilo ustreza varnostnim standardom glede vode, ki lahko pride v stik s svetilom. In pa seveda se je  nenazadnje treba odločiti še za barvo svetlobe. V notranjih prostorih se navadno izbira med toplo belo barvo ali pa hladno belo barvo. Druge vrste barv svetlobe za bivanjske prostore niso primerne. Vsa novejša svetila so tudi varčna in energijsko učinkovita, s čimer se prihranek električne energije močno poveča. Pri Forma svetilih lahko, poleg ogromne izbire stropnih svetil, za nasvet vprašate tudi njihovega strokovnjaka, ki vam bo z veseljem pomagal izbrati najbolj primerna stropna svetila za vaš dom.