Precizna tehtnica za znanstvene in gospodarske namene


tehtnica

Tehtnica je že od nekdaj naprava, ki meri težo. Največkrat so v preteklosti merili težo hrane, ko so jo menjali blago za blago ali blago za denar v kateri koli obliki, včasih tudi blago za žlahtne kovine v obliki kovancev. Danes poznamo precizne tehtnice, ki so večinoma elektronske in se jih ne da pretentati. Lahko se jih sicer drugače nastavi, vendar bo vsak to hitro opazil. Danes so tudi taki časi da vse ve ter da se zaupanje izgubi samo enkrat. Precizna tehtnica pa je izjemno pomembna za znanstvena raziskovanja in laboratorijske namene. Pa naj gre za gradbeništvo, kmetijstvo ali industrijo in farmacijo ter zdravstvo. Tehtnice so bile na začetku preproste, narejene iz lesa ali kovine in so imele različne uteži. Nekateri so na ta način tudi goljufali, da so uteži luknjali ali pa so bile votle in so tako pridobili na tem, da so dobili več robe, kot so je dali do sebe.

tehtnica

Precizna tehtnica, kaj to pomeni?

Precizna tehtnica se uporablja v specialne namene in gre za specialno tehtnico. Na primer v trgovinah, mora biti točna. Ni treba, da je res na miligram natančna, ker se tehta večja količina hrane in en gram ne igra velike vloge pri sami ceni, da bi potrošnik bil zaradi tega ogoljufan.

Enako velja na primer za tehtnice, ki tehtajo živali in hrano v kmetijstvu ter tovornjake v cestnem prometu ali gradben material. Te tehtnice morajo biti kakovostne in precizne do določene mere in ne do miligrama ali grama. Predvsem morajo biti kakovostne, da zdržijo veliko težo tudi nekaj ton in da so odporne na korozijo ter vremenske vplive, ker so dostikrat zunaj na prostem ali v neogrevanih prostorih.

Manj precizne tehtnice

Gospodinjska tehtnica je najmanj kvalitetna in ni precizna tehtnica. Odvisno je tudi od proizvajalca ter kvalitete tehtnice. Elektronske so ponavadi bolj natančne in izmerijo lahko tudi manjšo težo od dekagrama. Nekatere so sposobne meriti grame in lahko natehtajo tudi do 15 kg. Večina merijo težo do 3 kg. Osebne tehtnice so nekaj podobnega, le da merijo telesno maso do 120 ali 150 kg. Če je človek težji, je dobro, da uporabi drugo vrsto tehtnice.

Laboratorijske tehtnice za raziskovanje

Precizna tehtnica se uporablja za specialne namene v laboratorijih, kjer delajo preizkuse. Če vzamemo za primer farmacijo ali medicino, morajo take tehtnice meriti tudi miligrame in to zelo natančno, kajti tudi miligram preveč snovi ali napačne snovi lahko povzroči hude reakcije. Če gre za to, da se odmerijo na primer zdravila, je to lahko življenjsko nevarno, zato mora taka tehtnica kazati pravilno ter mora biti izjemno zanesljiva.

Precizna tehtnica se uporablja tudi v gradbeništvu, pri raziskavah v kmetijstvu in v vseh drugih branžah, kjer morajo biti manjše ali večje mase natančno stehtane, da ne pride do težav z razmerji. Ali pa, če gre za nove raziskave, da se lahko natančno določi, kaj je bilo tisto, kar je povzročilo nekaj, da je bilo narobe oziroma, da je bilo v redu in se od tam nadaljujejo raziskave naprej. V nasprotnem se ne morejo nadaljevati, ker so podatki nepopolni.

Nekatere pametne tehtnice niso samo precizne, ampak so tudi več funkcionalne in  znajo delati različne  izračune ter celo statistiko, ki je ni treba izdelovati ročno. kar je dolgotrajno ter mukotrpno delo.

Nedavne objave