Toplotna črpalka

Prenavljate svoj ogrevalni sistem, pa ne veste za kaj bi se odločili? Naj vam pomagamo. Predstavljamo vam zelo varčen način kar se tiče ogrevanja v zimskih mesecih in hlajenja v poletnih – Toplotna črpalka. Učinkovitost toplotne črpalke se navadno izraža v radiju od 3 do 5, kar pomeni da so toplotne črpalke od 3 do 5 krat učinkovitejše od ogrevalnih sistemov na fosilna goriva, z tem pa imajo tudi veliko boljši izkoristek in boljšo zmogljivost ogrevanja hiše tudi pri zelo nizkih temperaturah.

Toplotna črpalka deluje na način, da potiska toploto iz hladnega prostora (zrak,voda,zemlja) na toplejši medij (navadno v notranjost stavbe). Ravno zaradi vira odvzema toplote, jih delimo na več kategorij. Poznamo toplotno črpalko na katera črpa toploto iz zraka(zrak/voda) in se še posebno priporoča, ko v bližini svojega doma nimate na voljo ne vodnega vira za toplotno črpalko ki deluje na način voda-voda, niti dovolj zemlje za montažo toplotne črpalke ki deluje na način zemlja/voda.

toplotna črpalka

Naj vam še kot zanimivost omenim, da tehnologija, ki jo uporablja toplotna črpalka ni nič drugačna od domačega hladilnika. Razlika med tema dvema zelo uporabnima izdelkoma je, da je pri hladilniku koristen mraz, pri toplotni črpalki pa toplota. Hladilnik postopoma hladi hrano in živila katero so v njem, tako, da jim odvzema toploto, katera se kasneje prenaša v prostor. Toplotna črpalka pa dela na popolnoma isti način, le da v obratni smeri. Torej, toploto odvzame zunanjemu zraku (zemlji, podtalnici), ji z kroženjem dvigne temperaturo in prenese na vodo, katero spustimo po radiatorjih v prostoru.

Seveda se pred nakupom splača preveriti kakšne ogrevalne vire imate v vaši okolici, in premisliti katera ogrevalna naprava bi bolj služila vašim željam in potrebam. A naj še povem da so stroški ob pravilni namestitvi črpalke vzdrževana izjemno nizki oziroma jih sploh ni. Vsekakor se vam absolutno splača o ponudbi preveriti v trgovini eMundia, kateri vam celo nudijo možnost plačila do 36 mescev obroka!