Ultrazvok trebuha v Ljubljani – celovit pregled zanesljivo prikazanih sprememb


Pri ultrazvočnem pregledu trebuha se uporabljajo neboleče in neškodljive ultrazvočne sonde z nizko megaherčno, konkavno obliko. Več na: ultrazvok-pregled.si/ponudba/ultrazvok_trebuha_ljubljana/. Za preiskavo se uporablja topel gel, ki omogoči boljši stik sonde s kožo. Ultrazvok trebuha Ljubljana zajema pregled različnih organov in struktur. Med pregledom se preučujejo jetra, žolčnik, žolčne vode, trebušna slinavka (pankreas), vranica, nadledvični žlezi, ledvici, aorta, večje žile, povečane bezgavke, zadebeljena želodčna ali črevesna stena, prosta tekočina in tekočinske kolekcije.

Preiskava trebuha pri moškem in ženskah

Pri moških se preučuje sečni mehur, prostata in seminalni vezikuli. Pri ženskah se preverja sečni mehur ter rodila, vključno z maternico in jajčniki. Pri prikazu sečevodov se osredotočajo na prikaz razširjenih sečevodov. Ta specifična analiza omogoča natančno oceno stanja teh anatomskih struktur. Če imate težave s počutjem, občasne bolečine v trebuhu, hujšanje, napenjanje, srbenje kože, rumene beločnice ali kožo, krče v trebuhu, krvavo vodo, kri na blatu, nenormalno krvavitev, bolečine ob uriniranju, težave s črevesjem, bolečine v hrbtu ali občutek utripanja v trebuhu, ali če imate visok krvni tlak, je potrebno opraviti ultrazvok trebuha.

Ultrazvok trebuha Ljubljana

Maščobna infiltracija ali steatoza jeter

Ultrazvok pokaže gosto, ehogeno strukturo jeter, ki je enakomerno ali neenakomerno razporejena. Maščoba se lahko nabira v jetrih zaradi prekomerne vsebnosti maščobe v krvi, sladkorne bolezni, uživanja določenih zdravil ali prekomernega pitja alkohola. Prav tako se lahko pojavi pri bolnikih na kemoterapiji ali hormonskem zdravljenju. Ciroza jeter se pojavi pri posameznikih, ki zaužijejo velike količine alkohola ali imajo virusno okužbo jeter. Ultrazvok trebuha Ljubljana pokaže manjša, strukturno spremenjena jetra z nazobčanimi robovi in nepravilnim potekom žil. Doplerska preiskava je obvezna za oceno pretoka v jetrnih žilah. Pri cirozi jeter je priporočljivo redno ponavljanje preiskave zaradi povečanega tveganja za razvoj raka na jetrih.

Žariščne spremembe v jetrih

Ultrazvok trebuha Ljubljana omogoča zgodnje odkrivanje žariščnih jetrnih sprememb in ločevanje med benignimi (nenevarnimi) spremembami, kot so ciste, hemangiomi (žilne spremembe), adenomi in fokalna nodularna hiperplazija (FNH), ter malignimi (jetrnim rakom in zasevki). Ultrazvok je preprosta in neškodljiva metoda, ki se lahko ponavlja brez škode za pacienta, zato je najprimernejša metoda za spremljanje žariščnih sprememb.

Žolčni kamni in njihovi zapleti

Bolečine v desnem zgornjem kvadrantu trebuha po obroku lahko povzročijo žolčni kamni. Ultrazvok trebuha Ljubljana razkriva kamne različnih velikosti in tudi morebitne zaplete. Če se žolčni kamen zagozdi v vratu žolčnika, lahko pride do povečanja žolčnika, nastanka hidropsa žolčnika in zadebelitve stene žolčnika, kar sproži vnetje. Če kamen zagozdi v žolčnem vodu, lahko pride do razširitve žolčnih vodov in zastoja žolča v jetrih. V primeru zagozditve kamna v vodu trebušne slinavke pa se lahko pojavi vnetje trebušne slinavke.

Polipi na steni žolčnika in vnetje trebušne slinavke

Polipi na steni žolčnika so lahko majhni, nenevarni in holesterolne sestave, ali pa večji, trdni, kar povečuje tveganje za razvoj raka žolčnika. Vnetje trebušne slinavke je resna bolezen, ki se lahko pojavi zaradi prekomernega uživanja alkohola ali zaradi premikanja žolčnega kamna iz žolčnika v žolčni vod. Ultrazvočna preiskava omogoča prikaz sprememb v trebušni slinavki, kamna v žolčnem vodu in sprememb v trebušni votlini.

Preiskave organov

Ultrazvok trebuha Ljubljana zanesljivo razloči med žariščnimi spremembami v trebušni slinavki, ki so lahko nevarne in rakaste ali pa majhne ter tekočinske (cistične) ter nenevarne. Metoda omogoča ločevanje med solidnimi (rakastimi) in cističnimi (tekočinskimi) spremembami v tej pomembni žlezi. Povečana vranica povzroča bolečino v levem zgornjem kvadrantu trebuha. Razlog za povečanje vranice so lahko vnetja ali rakaste bolezni. Ultrazvočna preiskava trebuha je zanesljiva metoda za prikaz povečane vranice in njene strukture.

Ultrazvok trebuha Ljubljana omogoča jasen prikaz kamna v sečilih in določitev njegove lokacije, ali gre za prisotnost kamna v ledvici ali sečevodu. Spremembe v ledvicah, kot so ciste, angiomiolipomi in redkeje rak ledvice, se zanesljivo prikažejo s pomočjo ultrazvočne preiskave trebuha. Metoda omogoča natančen prikaz teh sprememb. Najpogosteje so spremembe v nadledvičnih žlezah nenevarni adenomi, redkeje pa se lahko pojavijo rakaste spremembe. Ultrazvok trebuha Ljubljana je učinkovita metoda za prikaz nadledvične lože. Aorta, največja trebušna arterija, je predmet zanimanja pri ultrazvočni preiskavi. Metoda omogoča zanesljiv prikaz razširjene aorte, kar lahko kaže na anevrizmo aorte.

Nedavne objave