Varstvo otrok na domu

Za vse zaposlene starše je življenje trenutno popoln kaos. Ker so šole in dnevne oskrbe znova in znova zaprte za krajša ali daljša obdobja zaradi izbruha koronavirusa, mnogi starši poskušajo delati od doma, hkrati pa skrbijo za svoje otroke in jih včasih celo šolajo na domu. To žongliranje je nekoliko manj noro za starše, ki imajo srečo, da imajo urejeno varstvo otrok na domu ali družinske člane za pomoč, vendar se te družine glede zunanje pomoči soočajo tudi s težkimi odločitvami in včasih celo z novimi zakoni in priporočili. Če se strogo držite socialnega distanciranja je v redu, če povabite varuško v svoj dom? Bi morali varuški med delom ponuditi prosti čas – in če je tako, naj bo plačan ali neplačan? Kaj pa, če vas skrbi, da bi lahko vaš skrbnik zbolel in morda celo okužil celo družino?

Kakšne prednosti prinaša varstvo otrok na domu? 

Nobenega dvoma ni, da je varstvo otrok na domu v veliki meri koristno; varstvo otrok lahko staršem omogoči prilagodljivost pri delu, sposobnost vzpostavljanja odnosa s partnerjem, sproščenost, doslednost in morda najpomembneje – mir. Kako pa najem varuške koristi vašim otrokom?

Majhni otroci se večine tega, kar vedo o odraslih, naučijo od staršev in drugih družinskih članov. To pomeni, da do šolanja ne dobijo veliko priložnosti za interakcijo z odraslimi različnih okolij, izkušenj, spretnosti in filozofij. Tudi ko otroci obiskujejo šolo, so pogosto edina interakcija z nedružinskimi odraslimi njihovi učitelji in druge avtoritarne osebe. Varstvo otrok na domu omogoča otrokom interakcijo z različnimi vrstami odraslih, ki lahko nudijo pozitivne smernice in mentorstvo. Če je vaš otrok v mladosti vajen srečevanja in pogovora z nedružinskimi odraslimi, je verjetneje, da se bo pozneje v adolescenci lahko zrelo in profesionalno nosil.

varstvo otrok na domu

Varstvo otrok na domu je prava odločitev!

Za razliko od drugih storitev, kot sta dnevno varstvo ali šolanje, lahko varuške otroku brez konkurence zagotovijo veliko individualne pozornosti. To ne pomeni le, da je vaš otrok deležen oskrbe, ki je zanj bolj udobna in primerna – pomeni tudi, da v kolikor vaš otrok potrebuje dodatno oskrbo, jo lahko prejme.

Ena od velikih prednosti varuške je, da pridejo k vam na dom. To je koristno tako za vas kot za vašega otroka, saj vam prihrani čas in otroku zagotavlja udobje in sprostitev v domačem okolju.

Varstvo otrok na domu bo otroku zagotovilo vse, kar mu vaš natrpan urnik ne uspe!

Varuške lahko otroku omogočijo, da preizkusi nove stvari in pridobi nove hobije in spretnosti. Otroške športne prakse in druge obštudijske dejavnosti so lahko staršem, ki delajo, težko dostopne zaradi neprilagodljivega časa prevzema in odvoza. Toda z varuško lahko vaš otrok začne hoditi na tečaje plesa ali se pridruži plavalni ekipi, ki jo je vedno želel preizkusiti. Poleg tega imajo varuške široko paleto spretnosti in hobijev, ki jih lahko delijo z vašim otrokom, kar otroku ustvarja več priložnosti za razširitev obzorja!

Kako urediti varstvo otrok na domu z minimalnimi tveganji za okužbe?

Da bi ljudi ohranili zdrave, so države izdale smernice in predpise za omejevanje širjenja okužbe in dobro je vedeti, kako ta pravila vplivajo na vas in vašo varuško.

varstvo otrok na domu

Če ima vaša varuška zakonsko dovoljenje za delo in želite, da dela, ne pozabite, da lahko vsaka oseba, ki pride v vaš dom, prinese okužbo in je seveda tudi izpostavljena okužbi od vaše družine. Da bi tveganja res zmanjšali je pomembno, da se čim bolj držimo predpisov za varstvo otrok na domu. Zato se izobražujte tudi tako, da preberete smernice centrov za nadzor in preprečevanje bolezni za podjetja in delodajalce.

Kaj pa varstvo otrok na domu in nevarnost za okužbe?

Če najamete varuško, ste delodajalec in vaša hiša je delovno mesto. Med drugim boste pred vsakim varstvom in po njem želeli rutinsko očistiti pogosto uporabljene površine v vašem domu, sploh kljuke na vratih in kopalniške armature.

Tudi svojemu skrbniku, ki izvaja varstvo otrok na domu, dajte smernice in druge pomembne informacije. Pogovorite se o tem, kako se okužba širi in kako lahko zmanjšajo tveganje tako, da si umijejo roke, uporabijo razkužilo za roke in se ne dotikajo obraza. Prepričajte se, da razumejo simptome okužbe in jim dajte navodila, da vas nemudoma obvestijo, če se pojavijo kakršni koli simptomi, na primer vročina ali kašelj.