Vnetje sinusov – kako ga prepoznati in kako ukrepati?

Verjetno poznate koga, ki ima večkrat vnetje sinusov, ali pa se z njim soočate celo sami. Vnetje sinusov je zelo pogosta zdravstvena težava, ki vsako leto doleti mnogo ljudi, čez lužo do 50 milijonov Američanov. V nadaljevanju izveste, zakaj pride do vnetja, kako ga prepoznate in kako lahko ukrepate.

Za začetek poglejmo, kaj pravzaprav so sinusi? To so zračne votline, ki so za nosom, lici ter očmi in imajo zelo pomembno vlogo. Votline so napolnjene z zrakom in tako ohranjajo lobanjo lažjo, proizvajajo pa tudi sluz, ki vlaži notranjost nosa. V primeru, da pride do okužbe ali otekline, ki je lahko posledica prehlada, gripe ali vnetja, se običajni prehod med sinusi in nosom začasno zmanjša ali pa zamaši. Vnetje sinusov – ko sluz ne more več normalno odtekati in se na predelu sinusov poveča tlak, kar pa lahko povzroči bolečine v glavi, licih in zgornjih zobeh.

Vnetje sinusov

Vnetje sinusov – kaj povzroča vnetje?

Ob pojavu vnetja sinusov se v nosni votlini zadržuje odvečna sluz, ki se ne more uspešno izločiti. Danes so znani štirje povzročitelji vnetja sinusov, to so virusi, bakterije, glive in onesnažen zrak. Večina vseh primerov vnetja sinusov pri odraslih so posledica virusov. 1 primer od 10 povzročijo bakterije. V izjemno redkih primerih vnetje povzročijo glive. Med tem, ko različne kemikalije, ki so v onesnaženem zraku, povzročajo, da se odvečna sluz nabira v nosni votlini, kar pa je odlično gojišče za viruse in bakterije. Poleg že naštetih povzročiteljev, lahko k vnetju prispevajo tudi naslednji dejavniki:

 • pretekla vnetja dihalnega trakta zaradi prehlada ali gripe,
 • pojavnost polipov v nosu ali obnosni votlini,
 • zmanjšana odpornost imunskega sistema,
 • različne alergije (na živalsko dlako, prah, cvetni prah),
 • izpostavljenost cigaretnemu dimu itd.

Vnetje sinusov – kako prepoznati simptome?

Vnetje sinusov se običajno začne kot navaden prehlad in v kasnejši fazi preide v intenzivnejšo obliko. Zato bodite pozorni na morebitne bolečine na predelu za nosom, očmi in lici, v primeru, da se bolečine pojavijo, začnite takoj z lajšanjem simptomov:

 • uživajte veliko tekočine (najbolje vode in nesladkanega čaja),
 • izogibajte se dejavnikom, ki poslabšajo stanje (prah, cvetni prah, onesnažen zrak itd.),
 • redno in temeljito spiranje nos s slano raztopino,
 • inhalacije (topla para z dodatkom kamilice, evkaliptusa ali meta),
 • čim več počitka in kakovostnega spanca.

Vnetje sinusov in zdravljenje

V primeru, ko gre za hujšo obliko vnetja sinusov, obiščite izbranega zdravnika, ki vam bo predpisal najboljšo obliko zdravljenja sinusov v danem trenutku. Običajno predpiše kaj od naslednjega:

 • pršilo ali kapljice za nos, da se zmanjša otekanje nosne sluznice,
 • antihistaminik, če so vaši simptomi povezani z alergijsko reakcijo,
 • antibiotike, če je vaše simptome povzročilo bakterijsko vnetje, to je sicer zelo redko, saj večino vnetja sinusov povzročijo virusi.

Nikakor pa ne odlašajte z obiskom zdravnika, v primerih, ko imate telesno temperaturo nad 38.8 °C, težave z vidom (dvojni ali zamegljeni vid), otekel in pordečeli predel okrog oči, otekanje čela, boleč in otrdel vrat, hude bolečine in glavoboli, ki ne prenehajo. Z izbranim osebnim zdravnikom se posvetujte tudi v primeru, da se pojavi blažje vnetje sinusov večkrat letno.