Kdaj je zamenjava upravnika upravičena?

Zamenjava upravnika je upravičena v primeru, da ugotovite, da upravnik ne dela kot dober gospodar z vašo nepremičnino in da ni racionalen ter so cene previsoke, lahko tudi izkorišča, česar ni malo na trgu. Če boste šli primerjati cene storitev upravnikov ter kako skrbijo za stavbe, boste ugotovili, da so na primer v Ljubljani cene za stroške stavb izjemno različne in odvisne od upravnika. Takrat je zamenjava upravnika nujna, kajti gre za vaš težko prislužen denar, ki ga izgubljate vsak mesec, namesto da bi ga kam vložili.

zamenjava upravnika

Zamenjava upravnika ni problematična tam, kjer je lastnik stavbe samo eden ali se solastniki stavbe v celoti tudi strinjajo, da hočejo boljšega upravnika in nižje stroške. Zatakne se tam, kjer imajo nekateri stanovalci korist od tega, kar počne upravnik in ga nočejo zamenjati, ker je potrebno sto procentno soglasje solastnikov.  Tam je edina pot, da se vsem resnično pravilno in na miren način predstavi koristi celotne stavbe in vseh solastnikov na denarju, ki ga prihranijo, pa potem tudi trmasti solastniki uvidijo, da je tudi zanje na dolgi rok to dobro.

Tako bo zamenjava upravnika potekala hitro in enostavno, podpišejo se vsi solastniki ter se preda stavba v upravljanje  novemu upravljalcu, ki najprej pregleda stanje, preračuna stroške, pridobi nove ponudbe dobaviteljev ogrevanja in drugih storitev, kot so čiščenje, električni dobavitelj, voda i druge storitve, med njim so tudi razna zavarovanja.  Ko sklene pogodbe  z novimi dobavitelji, se ponavadi stroški stavbe bistveno zmanjšajo in stanovalci si oddahnejo ter plačujejo bistveno manj.

Če ne veste, ali je zamenjava upravnika smiselna, storite naslednje. Pokličite drugega upravnika, dajte mu podatke in preverite, koliko bi on obračunal stroške za vsako stanovanje. To storite pri večih upravnikih in takoj boste dobili jasno sliko, kdo je boljši in kaj ponuja. Upravnik mora biti tudi zelo vesten in skrben ter zares tudi skrbeti za stavbo ter denar he sme kar nekam ponikniti ampak je namenjen stavbi in stroškov.