Zaposlitev – kako jo iskati?


zaposlitev

Prehod v zaposlitev predstavlja eno od ključnih prelomnic življenja posameznika. Pri tem ne gre nujno za prehod iz mladostništva v prvo redno ali študentsko delo, pač pa gre lahko za novo zaposlitev ob menjavi delodajalca ali pa po obdobju brezposelnosti. Vsem tem trenutkom je skupno veselje ob zaposlitvi, novih izzivih, novih sodelavcih ter pridobljenih znanjih in izkušnjah. No, seveda pa ne moremo zanemariti niti zaposlitve kot vira prihodka s katerim zagotavljamo finančne vire za vse naše potrebe in želje.

Kako najti zaposlitev?

Iskanje zaposlitve predstavlja velik izziv za vse iskalce. Mladi, ki iščejo svojo prvo priložnost, se pogosto znajdejo pred razkrižjem – na eni strani imajo dokončano potrebno izobrazbo, ob tem so lahko visoko motivirani za delo, samoiniciativni in timsko naravnani, pa v bazenu priložnosti, zaradi pomanjkanja izkušenj težko dobijo službo. Na drugi strani so starejši, ki morda iščejo novo priložnost ali pa so staro izgubili. Kljub izobrazbi, želji po delu ter zadostni količini izkušenj, pa zaposlitve, zaradi svoje starosti ne dobijo. Kako se torej izogniti vrtiljaku obupa in čim hitreje zagotoviti službo?

Iskanje službe je izziv. To je potrebno večkrat poudariti. Ob tem pa poudarjamo tudi, da lahko s pomočjo različnih metod svojo zaposlitev najdete hitreje in na bolj učinkovit način.

 

Zaposlitev morate poiskati sami, pri tem uporabljajte različne metode, ki bodo povečale učinkovitost iskanja.

 

Pridobite priporočilo osebe znotraj podjetja!

Pri iskanju službe je v prvi vrsti pomembno priporočilo. Na enak način kot sami pri sorodnikih, prijateljih, znancih, pa tudi spletu poiščete informacije o določenem obrtniku, ki ga potrebujete na primer pri renovaciji doma, deluje tudi iskanje službe. Večje možnosti imajo torej tisti, ki jih v podjetju nekdo priporoči kot sposobne, delavne in primerne za zaposlitev. Pomembno je, da z ljudmi v podjetjih, ki vas zanimajo, stkete odnose, ki bodo vodili v to, da bo oseba ob novi zaposlitveni priložnosti pomislila na vas in vas o objavi novega mesta obvestila še pred samim razpisom. In zapomnite si – odnosi in priporočila štejejo. Konec koncev si vsak delodajalec želi okoli sebe osebe vredne zaupanja, ki jim zaupajo tudi drugi.

Mreženje kot vir novih poznanstev

Posamezne industrije imajo pogosto organizirane tudi dogodke mreženja, kamor sodijo na primer konference, sejmi ali pa povezovalno-izobraževalni forumi. Ti dogodki so pomembni pri iskanju novih povezav – gre za tako imenovano mreženje. Na teh dogodkih je pomembno, da podjetju, ki ga običajno zastopajo predstavniki kadrovske službe podjetja, predstavite svoje ključne lastnosti, ki naj bodo čim bolj ključne za podjetje v katerem se želite zaposliti. Hkrati pa je pomembno, da svoj čas izkoristite tudi za predajo kopije življenjepisa, ki naj vključuje vse, za podjetje, bistvene podatke.

 

Mreženje je vir novih poznanstev in priložnosti.

 

Včasih je rešitev neposreden kontakt podjetja

Zaposlitev običajno hitreje dobijo tudi tisti, ki neposredno kontaktirajo podjetje in predstavijo svojo vizijo prispevka podjetju. Pomembno je, da tudi, če podjetje v danem trenutku ne zaposluje, pustite svojo dokumentacijo za priložnost zaposlitve v prihodnje. Na tak način lahko kontaktirate različna podjetja (seveda, ne pretiravajte s pošiljanjem prošenj), ki ustrezajo vašim željam in potrebam.

Spletna mesta z objavami zaposlitev

Pomemben vpliv na pridobitev zaposlitve imajo tudi spletna mesta, ki oglašujejo delovne mesta. Na teh mestih podjetja običajno objavljajo prosta razpisna delovna mesta. Spletna mesta imajo običajno omogočeno izbiro lokacije ter področja dela s čimer svoje iskanje omejite na svoje želje. Če spletno mesto omogoča registracijo profila, je smiselno, da jo opravite, prav tako priporočamo, da objavite svoj življenjepis, lahko pa tudi splošno motivacijsko pismo s katerim boste navdušili potencialne delodajalce.

Socialna omrežja kot vir novih priložnosti

Mnoga podjetja so prisotna tudi na socialnih omrežjih. Pomembno je, da želenim podjetjem na njihovih socialnih omrežjih redno sledite, saj boste na ta način pridobili pomemben vpogled v njihov način dela, način komunikacije in interese. Z odzivanjem na njihove statuse pa lahko z njim zgradite tudi odnos ter izveste za odpiranje novih mest priložnosti. Pri tem seveda opozarjamo, da lahko preko socialnih omrežij, podjetja dobijo pomemben vtis tudi o vašem profilu. Pred začetkom iskanja zaposlitve torej poskrbite za ureditev svojih družabnih profilov – če želite izpasti profesionalni, je pomembno, da uporabljate realne slike in realno ime, pazite tudi na to, kaj objavljate ter pregledate pretekle objave.

Upamo, da vam bodo naši nasveti vsaj malo pomagali na poti iskanja vaše zaposlitve in zapomnite si: kjer je volja, je tudi pot.

 

Nedavne objave