Alzheimerjeva bolezen: Teh znakov ne smete spregledati


V zadnjem času se vse bolj govori o demenci, bolezni sodobnega časa, ki prizadene tako bolnike kot tudi njihove najbližje. Gre za bolezen, ki prizadene spomin, mišljenje ter obnašanje človeka. Lahko pa se pojavijo še drugi simptomi, ki sčasoma vodijo v skorajda popolno onesposobljenost za normalno delovanje in življenje. Med eno težjih oblik demence spada tudi Alzheimerjeva bolezen, za katero mnogi še vedno menijo, da ne more doleteti vsakega in je drugačna od demence. Ampak temu ni tako.

V nadaljevanju vam predstavimo, kaj sploh je Alzheimerjeva bolezen ter kakšni so njeni simptomi. Pri tej bolezni je namreč izrednega pomena hitro ukrepanje in zaustavljanje bolezni zato znake prepoznajte pravočasno.

Alzheimerjeva bolezen

Kaj je Alzheimerjeva bolezen?

Ko govorimo o Alzheimerjevi bolezni, govorimo o neozdravljivi nevrodegenerativni bolezni, ki prizadene možgane in spada med najpogostejše oblike demence. Kot pri lažji obliki demence, se tudi pri Alzheimerju pojavijo upadi kognitivnih funkcij. To so na primer spomin, razmišljanje, zaznavanje, predstavljanje, domišljija, govorjenje, delovanje, načrtovanje, reševanje problemov, pozornost ali čustvovanje. Ker gre v tem primeru za progresivno bolezen, pa se simptomi postopno stopnjujejo, kar sčasoma bolniku onemogoči samostojno opravljanje vsakdanjih dejavnosti.

Alzheimerjeva bolezen se sicer običajno pojavi pri starejših osebah, predvsem od 65. leta naprej, lahko pa se pojavi tudi prej, kjer botruje močna genetika lahko tudi že v mladosti. Tovrstna bolezen torej ni normalen del staranja ampak je bolezensko dogajanje, katerega ne smemo spregledati.

Znake te bolezni je zato izjemno pomembno pravočasno prepoznati, saj zgodnje odkrivanje omogoča boljše upravljanje simptomov ter izboljšuje kakovosti življenja bolnikov in konec koncev tudi njihovih bližnjih.

Kako prepoznati Alzheimerjevo bolezen?

Kateri pa torej so prvi znake Alzheimerjeve bolezni oziroma kako jo prepoznati? Eden izmed prvih znakov in tudi najpogostejših simptomov je motnja spomina. Sprva se pojavijo zlasti težave pri pomnjenju nedavnih dogodkov, torej kratkoročni spomin. Na primer oseba se morda ne spomni pomembnih imen, datumov ali dogovorov, kar se lahko posledično odraža v težavah pri vsakodnevnih opravilih. Poleg tega se lahko pojavijo tudi težave pri načrtovanju in opravljanju določenih nalog ter pri razumevanju nekoliko težjih konceptov.

Ker pa Alzheimerjeva bolezen v začetni fazi ne povzroča tolikšnih težav in se morda tudi ne izraža vsakodnevno, teh simptomov mnogi ne jemljejo resno oziroma jih pripisujejo starosti. Zaradi tega pa se posledično zgodi, da se osebe ne posvetujejo z zdravniki in ne začnejo z jemanjem zdravil, kar privede do hitrejšega stopnjevanja bolezni. Tukaj potem sledijo še ostali simptomi, ki nakazujejo resno bolezensko stanje.

Med te simptome spadajo spremembe razpoloženja in obnašanja, hujša zmedenost, dezorientacija, hujše motnje spomina pa tudi raznovrstne blodnje, težave pri govoru, požiranju. Sčasoma se zgodi tudi to, da se oseba začne izgubljati, čeprav se nahaja v že dobro znanih okoljih ali da ima težave s hojo in običajnimi telesnimi gibi.

Alzheimerjeva bolezen

Kaj narediti, če se opazijo znaki bolezni?

Ko se pojavijo tovrstni napredni simptomi, je ukrepanje skorajda brezpredmetno oziroma bolezni ni več mogoče kontrolirati. Zato še enkrat poudarjamo, da je izrednega pomena zgodnje prepoznavanje bolezni. Alzheimerjeva bolezen namreč ni ozdravljiva, se pa jo da olajšati in tudi upočasniti simptome z ustreznimi zdravili.

Če prepoznate katerega od zgoraj omenjenih simptomov, se zato čim hitreje posvetujte z zdravnikom in ukrepajte. Podobno velja tudi v primeru, da se sami ne soočate z boleznijo ampak jo opazite pri družinskih članih ali bližnjih. Pogovorite se z njimi in jih na korekten način napotite k osebnemu zdravniku. Mnogokrat se namreč zgodi, da bolnik sam ne zazna, da se sooča z zahrbtno boleznijo, zato potrebuje vašo pomoč in podporo.

Trenutno je sicer za Alzheimerjevo bolezen zelo priljubljen pristop zdravljenja, ki se v prvi vrsti osredotoča na pomoč bolnikom. To pomeni, da se čim bolj ohranjajo mentalne zmožnosti, da se kontrolira vedenjske spremembe ter da se čim hitreje pozdravi pridružene bolezni.

Poleg zdravljenja z zdravili pa so zelo priporočljive tudi sočasne terapije, katerih cilj je spodbujanje duševnih sposobnosti obolelih ter izboljšanje splošne kakovosti življenja. Takšne izvajajo tudi v Centru fizioterapije v Ljubljani, kjer delujejo strokovnjaki, ki že dlje časa preučujejo Alzheimerjevo bolezen in lajšajo simptome bolnikov ter hkrati razbremenijo svojce.

Alzheimerjeva bolezen

Nedavne objave