Klopni meningitis – cepljenje je učinkovita zaščita


klopni meningitis cepljenje

Slovenija velja za državo, kjer obstaja velika verjetnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prenašajo klopi. Najpogostejša je okužba z lajmsko boreliozo, sledi pa ji klopni meningoencefalitis, ki mu rečemo tudi klopni meningitis. Cepljenje za omenjeno bolezen je trenutno najučinkovitejša zaščita, zato stroka priporoča cepljenje, še več informacij najdete na spletu – spletna stran sos-klop.si. V nadaljevanju pa si preberete vse podrobnosti o cepljenju in samem klopnem meningitisu.

Kako se učinkovito zaščititi pred klopi?
Vedno, ko se odpravljate v naravo, oblecite svetla oblačila z dolgimi rokavi, po možnosti iz gladkega materiala, da boste klopa čim lažje opazili in hkrati klopom onemogočajo, da bi se oprijeli. Najbolje bo, če primerni obleki dodate še uporabo kemičnih sredstev – repelentov, ki odganjajo klope. Repelente nanašajte na obleko in kožo po navodilih proizvajalca. Ko pa se vrnete s sprehoda, se temeljito preglejte, morebitne prisesane klope odstranite in se temeljito stuširajte, umite lase, oblačila pa operite. Kot trenutno najbolj učinkovita zaščita pred klopnim meningitisom je cepljenje.

klopni meningitis cepljenje

Kdaj se odločiti za klopni meningitis – cepljenje?
Cepivo je v Sloveniji na voljo čez vse leto, a stroka priporoča, da se klopni meningitis – cepljenje s prvima dvema odmerkoma opravi v zimskih mesecih. Zakaj? Da se vzpostavi zaščita pred boleznijo še pred aktivnostjo klopov. Klopi so v Sloveniji najbolj aktivni med februarjem in novembrom. Prva odmerka naj si sledita v roku 1-3 mesecev, tretji odmerek pa naj sledi po 5-12 mesecih, ali 9-12 mesecih (odvisno od cepiva, ki ste ga prejeli), od drugega odmerka. Prvi poživitveni odmerek sledi po 3 letih, kasneje pa se poživitveni odmerki prejemajo na 5 let za otroke in odrasle, med tem, ko starejši od 50 oz. 60 let na 3 leta (odvisno od prejetega cepiva). V primeru, ko potrebujete hitro zaščito proti klopni meningitis, cepljenje poteka v okviru »hitre sheme cepljenja«. To pomeni, da lahko drugi odmerek cepiva dobite že dva tedna oz. teden dni po prvem, tretji odmerek pa 5-12 mesecev oz. tri tedne po drugem odmerku. Za klopni meningitis – cepljenje velja, da se zaščita vzpostavi približno 14 dni po drugem odmerku.

Lokacije cepljenja po vsej Sloveniji
Če ste se odločili, da bi se cepili proti klopnemu meningitisu, se na cepljenje naročite pri izbranem osebnem zdravniku oz. na območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ta deluje v vseh večjih mestih po regijah Slovenije. Naj še opozorimo, da je cepljenje samoplačniško za vse, razen za osebe stare 49 let in otroke, stare 3 leta. Ti dve starostni skupini sta bili nedavno izbrani in imata cepljenje brezplačno oz. je v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Previdnostni ukrepi pred klopni meningitis – cepljenje
V Sloveniji sta na voljo dve cepivi proti klopnemu meningitisu in obe vsebujeta inaktivirane viruse. Tako kot pri vsakem cepivu se tudi pri teh dveh lahko pojavijo neželeni stranski učinki. Zato se pred samim cepljenjem posvetujte z izbranim osebnim zdravnikom, pogovorite se, ali je za vas cepljenje primerno in kako ravnati v primeru neželenih učinkov. Zdravnika opozorite na morebitne bolezni, še posebej pa, če imate motnjo strjevanja krvi, se vam hitro pojavijo modrice, imate katero od avtoimunih, nevroloških, možganskih bolezni ali epilepsijo, oslabljen imunski sistem, jemljete zdravila proti raku ali kortikosteroide. Tudi v primeru dojenja, nosečnosti ali v primeru, da načrtujete nosečnost, se pogovorite z zdravnikom, ali je za vas primerno klopni meningitis – cepljenje. Strokovnjaki poudarjajo, da je cepivo za cepljenje proti klopnemu meningitisu varno in zelo učinkovito, saj raziskave kažejo, da se vzpostavi več kot 95 %.

klopni meningitis cepljenje

Klopni meningitis – cepljenje je primerno za …
Stroka tovrstno cepljenje priporoča vsem osebam starejšim od enega leta, ki živijo, ali se gibljejo na območjih, kjer je pojavnost klopnega meningitisa velika. Cepljenje pa odsvetujejo osebam, ki imajo hudo preobčutljivost na sestavine v cepivu ali vsem, ki so imeli resne neželene učinke po predhodnem odmerku istega cepiva. V primeru, ko oseba preboleva akutno avtoimuno bolezen, se cepljenje odloži na kasnejši termin, če pa oseba preboleva na primer blag prehlad pa ni ovir za cepljenje. A kot že rečeno, pred klopni meningitis – cepljenje se posvetujte z izbranim osebnim zdravnikom.

Nevarnost klopnega meningitisa, ki se ji lahko izognete
Bolezen klopnega meningitisa povzroča virus klopnega meningoencefalitisa, ki ga klop (lahko pa tudi komar) z ugrizom prenese na človeka. Prvi znaki okužbe s klopnim meningitisom se običajno pojavijo 7-14 dni po ugrizu klopa ali komarja, ali 3-4 dni po pitju okuženega nepasteriziranega mleka in mlečnih izdelkov. Sama bolezen poteka v dveh fazah. V prvi fazi so znaki bolezni (slabo počutje, utrujenost, povišana telesna temperatura, glavobol ter bolečine v mišicah in sklepih), kar običajno trajajo 2-7 dni, potem se stanje izboljša. Po nekaj tednih sledi druga faza, v kateri virus prizadene osrednje živčevje in bolnik je napoten v bolnišnico. Pri takšnih bolnikih bolezen poteka kot meningitis – vnetje možganskih ovojnic in možganskega tkiva, pri do 10 % bolnikov pa kot meningoencefalomielitis – najtežja oblika bolezni, ko se vnetjem možganskih ovojnic in možganskega tkiva pridruži še ohromitev mišičnih skupin, lahko pa prizadene tudi avtonomno živčevje. A vsemu temu se lahko izognete, če se odločite za klopni meningitis – cepljenje.

Nedavne objave