Kompresorji so večnamenske naprave


kompresorji

Želite hitro in enostavno prebarvati vrtno uto ali ograjo? Vam je veter pred hišo nanesel veliko listja, in razmišljate, kako bi ga kar najhitreje pospravili? Morate napolniti kakšno napravo, zabiti par žebljev v les, ali napolniti gume na avtu? Kompresorji so uporabni za vse to in še veliko več, zato berite do konca in se sami prepričajte, kaj vse lahko z njimi počnete. Verjemite, da ga boste po končanem branju tega članka želeli imeti.

Kaj so kompresorji in za kaj so uporabni?

Gre za nadvse koristne in vsestranske naprave, ki se jih uporablja tako v industriji kot doma. Delujejo tako, da mehansko energijo pretvorijo v stisnjen zrak. Glede na to, na kakšen način delujejo jih ločimo na več skupin, kot na primer na prostorninske ali izpodrivne kompresorje in na turbinske ali pretočne kompresorje. Kot že rečeno, so namenjeni najrazličnejšim uporabam, tako lahko z njimi polnite različne naprave, brizgate, razpihavate, zabijate žeblje, čistite ali barvate večje površine in še veliko več. Zaradi svoje vsestranskosti in ker niso pretežki so zelo priljubljen in skoraj že obvezen pripomoček tudi v gradbeništvu, saj delavcem omogočajo, da delo opravijo hitreje in tako v določnem času naredijo več kot bi sicer. Posledično to pomeni, da so stvari narejene hitreje in lahko delavci na teden naredijo več projektov kot sicer.

Kakšne kompresorje poznamo?

Obstaja kar nekaj različnih vrst kompresorjev, med bolj poznanimi pa so zagotovo batni, vijačni, ventilatorji, puhala in dentalni kompresorji. Vijačni kompresorji slovijo po svoji zanesljivosti in po dolgem delovanju, zato so priljubljeni predvsem v industriji. Od batnih se razlikujejo predvsem po nekoliko tišjem delovanju. Slednji se veliko uporabljajo v avtomobilski industriji, kjer z njimi poganjajo tako imenovana pnevmatična orodja. Puhala so uporabna za izpiranje filtrov, transport plinov in vode, najdemo pa jih predvsem v kemični in jeklarski industriji. Ventilatorji so nekoliko večji kompresorji, namenjeni pa so prezračevanju rudnikov ali drugih zaprtih prostorov. Dentalni kompresorji, kot že samo ime pove, se uporabljajo v zobozdravstvu in drugih laboratorijih.

kompresorji
Delovanje in moč kompresorjev

Primarni namen kompresorjev je postopno povečevanje energije pri stisljivih snoveh. S tem ko se zmanjšuje volumen snovi, se povečuje njen tlak. Za svoje delovanje potrebujejo vir energije (kot na primer elektriko), ta pa se v napravi spremeni v tlačno energijo.

Kompresorji pa se seveda med seboj nekoliko razlikujejo. Razlika je predvsem v njihovi moči oziroma zmogljivosti. Verjetno se zdaj sprašujete, kako izbrati pravi kompresor. To je zelo preprosto – preračunajte, koliko pretoka potrebujejo orodja, ki jih boste uporabljali s kompresorjem, dobljeni številki dodajte še 30 % in številka, ki jo dobite, je številka, ki vam pove, kako močen kompresor bi bil najprimernejši za vašo uporabo. Če se vam zdi ta način računanja prezapleten, se s tem vprašanjem obrnite na prodajalca v trgovini, povejte mu, za kaj bi kompresor potrebovali in gotovo vam bo znal svetovati kako in kaj.

Pri vsem tem velja opozoriti, da gre v osnovi za zelo glasne naprave. Na splošno velja, da večji kot je kompresor, več hrupa povzroča, je pa ravno zaradi tega močnejši. Sicer obstajajo naprave, ki imajo ohišje, ki preprečuje hrup, vseeno pa je bolje, da kompresor uporabljate nekje, kjer ne bo nikogar motil.

Zdaj ste gotovo že dobili približno sliko kaj, vse lahko s kompresorjem počnete, morda se vam je utrnila tudi kakšna ideja, kaj bi lahko bil vaš naslednji hišni projekt, zato se brž odpravite v trgovino in si zagotovite svoj kompresor.

Nedavne objave