Medicinska pedikura odstranjuje težje težave na stopalih


medicinska pedikura

Kadar se na stopalih pojavijo težje težave, ki morda že povzročajo bolečine, je potrebna medicinska pedikura, da jih odstrani. Vsakršna pedikura je namreč namenjena negi nog in stopal, pa naj gre za klasično ali medicinsko. Za lažji dostop do obeh vrst pedikur, pa se obe izvajata tudi na domu, kar pomeni, da izvajalci pridejo kar na dom klientu. S tem je omogočena dostopnost vsem, ki bi v nasprotnem primeru imeli težave z odhodom na določene lokacije. Izvajanje pedikure pa je pomembno za splošno higieno nog in stopal, zato je opcija pedikure na domu izjemno priročna.

medicinska pedikura

Kaj je pedikura?

Pedikura je postopek, ki zagotavlja nego nog in stopal. Gre za precej pomemben postopek, ki skrbi za primerno higieno delov telesa, ki so večinoma precej obremenjeni. Naše noge in stopala namreč nosijo celotno težo telesa, veliko časa pa so zaprte v različnih obuvalih. Zaradi tovrstnih obremenitev se koža na stopalih stara hitreje, kar lahko povzroči nastanek suhe kože in ostalih težav, kot so glivice, kurja očesa, odebeljeni nohti in vraščeni nohti. Na tem mestu pa nastopi pedikura, ki skrbi za preprečevanje in po potrebi odstranjevanje težav na stopalih. Za redno nego in odstranjevanje lažjih težav poskrbi klasična pedikura, za odstranjevanje težjih težav pa medicinska pedikura.

Kaj je medicinska pedikura?

V osnovi ločimo pedikuro na klasično in medicinsko. Razlikujeta se v tem, s kakšnimi težavami se ukvarjata, saj je klasična pedikura primerna za lažje, medicinska pa za težje težave. Za medicinsko pedikuro je tako potrebnega več poglobljenega znanja, prav tako pa tudi preciznosti in nekaj izkušenj. Medicinska pedikura odstranjuje težje težave, ki povzročajo bolečine in morda vplivajo tudi na mobilnost. Zaradi tega je tovrstna pedikura pogosto potrebna pri starejših osebah ter pri osebah s sladkorno boleznijo in nekaterimi drugimi zdravstvenimi stanji. Z medicinsko pedikuro se tako odstranjujejo kurja očesa, otiščanci, vraščeni nohti, zadebeljena kožo na stopalih in podobne težave.

medicinska pedikura

Katere postopke vključuje medicinska pedikura na domu in kako poteka?

V medicinsko pedikuro je vključenih nekaj postopkov, ki so namenjeni lajšanju ali odstranjevanju težav na stopalih. Izvajanje medicinske pedikure se praviloma začne s pregledom stopal in postavitvijo diagnoze, ugotovljeno pa vpliva na kasnejši potek pedikure, ki se prilagodi diagnozi. Po opravljenem prvem koraku sledita natančno čiščenje in dezinfekcija stopal. Naslednji korak je posvečen nohtom, saj gre za oblikovanje, brušenje in čiščenje le-teh. Sledi delo s stopali, konkretneje se s stopal odstranjuje odmrla in zadebeljena koža. V naslednjem delu se medicinska pedikura povsem prilagodi klientu, saj vključuje odpravljanje specifičnih težav in s tem povezanih bolečin. Ta del se torej prilagodi specifičnim težavam, ki jih ima klient. V zadnjem delu medicinske pedikure na domu pa se izvede še hidriranje stopal.

Kdaj se odločiti za medicinsko pedikuro?

Medicinska pedikura je intenzivna nega nog in stopal, ki je namenjena odstranjevanju težav, ki že povzročajo bolečine. Za tovrstno pedikuro se je tako potrebno odločiti takoj, ko se na stopalih pojavijo znaki težav. Vsekakor je bolje, da se redno izvaja klasična pedikura, ki tovrstne težje težave preprečuje, vendar je izvajanje medicinske pedikure včasih praktično neobhodno. Medicinska pedikura je tako potrebna takrat, ko se na stopalih pojavijo globlje ragade oziroma kožne razpoke, vraščeni nohti, globlja kurja očesa, otiščanci, žulji, trda koža in glivice na nohtih. Omenjene težave se pogosteje pojavijo pri ljudeh z diabetesom in pri starejših osebah, zato je izvajanje medicinske pedikure takrat še toliko bolj potrebno. Priporočljiva pa je tudi klasična pedikura, ki je nekoliko bolj preventivna, saj zagotavlja redno nego stopal in nog.

medicinska pedikura

Katere so prednosti medicinske pedikure?

Izvajanje medicinske pedikure ima mnogo prednosti, zaradi česar se zanjo odloča že veliko oseb. Kadar se na nogah in stopalih pojavijo težave, se lahko hitro stopnjujejo in postanejo izjemno resne. Tukaj medicinska pedikura deluje preventivno, saj težave sanira, še preden lahko te postanejo nevarne. Prav tako je v medicinsko pedikuro vključeno svetovanje o negi stopal, kar lahko dodatno preprečuje nastajanje novih težav na stopalih. Primerna nega in higiena stopal sta namreč ključni, za zagotavljanje zdravih nog in stopal. Medicinska pedikura pa poleg naštetega prinaša še eno prednost. Za izvajanje tovrstne pedikure poskrbijo osebe z zadostnim znanjem, kar pomeni, da hitro opazijo nastajanje težav. Ob hitrem zaznavanju in saniranju, pa se mnoge težave rešijo, še preden lahko povzročijo bolečine ali začnejo vplivati na mobilnost osebe.

Medicinska pedikura se izvaja tudi na domu

Pogosto poteka izvajanje medicinske pedikure v kozmetičnih salonih, ki so za določene ljudi težje dostopni ali preveč odročni. Takrat je še kako priročna opcija izvajanja pedikure kar na domu, ki je mnogim prva izbira. Izvajanje pedikure na domu namreč pomeni, da delo poteka v znanem in varnem okolju, kar je pogosto lažje za kliente, saj so lahko bolj sproščeni. Prednost pedikure na domu je tudi ta, da preprečuje izgube časa, do katerih bi lahko prišlo ob potovanju do salona. Ker je medicinska pedikura pogosto potrebna pri starejših osebah, je izvajanje na domu velika prednost, saj omogoča dostopnost, predvsem za manj mobilne ali nemobilne osebe.

Nedavne objave