Microneedling – učinkovita tehnika pomlajevanja in izboljšanja kože


Microneedling

Ena izmed najučinkovitejših terapij za pomlajevanje in izboljšanje kože je microneedling ali iglična tehnika. Ta tehnika, ki je že vrsto let v uporabi pri dermatologih, se osredotoča na obnovo ter revitalizacijo brazgotinaste in starajoče se kože pri ženskah in moških vseh starostnih skupin.

Microneedling

Naravna stimulacija kože za obnovo kolagena

Microneedling je samostojen postopek, ki ne zahteva uporabe kozmetičnih izdelkov. Ta nekirurška metoda je izjemno učinkovita pri odpravi strij, gub, brazgotin in spodbujanju obnove rasti las. Med postopkom pa je pomembno izogibati se uporabi določenih učinkovin, kot so hialuronska kislina, rastni faktorji in vitamin C, saj lahko povzročijo zaplete pri celjenju kože in zmanjšajo učinkovitost postopka.

Perkutana kolagenska indukcija – naravni proces obnove kože

Microneedling predstavlja terapijo za perkutano kolagensko indukcijo, kjer se s pomočjo iglične terapije spodbudi naravne procese celjenja kože v površinskem in globljem sloju. Pravilno izveden postopek stimulira obnovo celic, kar vodi v tvorbo kolagena in elastina. Minimalno invaziven in popolnoma varen postopek povzroča le minimalno nelagodje ter zagotavlja trajne rezultate.

Gre za minimalno invaziven postopek, ki vključuje prebadanje površine kože s številnimi drobnimi iglicami. Ta mikroskopsko majhna poškodovanja spodbudijo izločanje rastnih dejavnikov in obnovo ključnih gradnikov kože, kot sta kolagen in elastin. Profesionalna naprava, z 16 iglicami na konici omogoča natančno nadzorovano globino do 3.0 mm in do 1920 vbodov na minuto. Ta naprava omogoča tudi vnos hialuronske kisline in drugih aktivnih učinkovin, kot so vitamini, peptidi in rastni dejavniki, v srednje plasti kože.

Prilagajanje rezultatov s pravilnimi nastavitvami in tehniko

Rezultati microneedlinga so odvisni od natančne izbire nastavitev ter uporabljene tehnike, ki se prilagodi posameznemu področju kože. Običajno lahko pričakujemo 10-15 % zmanjšanje brazgotin po aknah ali drobnih gub po vsakem posegu. Za dosego optimalnih rezultatov je priporočljivo večkrat ponoviti postopek. Microneedling je učinkovit za zmanjševanje brazgotin, aken, strij, plešavosti ter za pomladitev kože.

Globina vbodov lahko povzroči takojšnje stranske učinke, kot so rdečica, modrice in oteklina, ki običajno izginejo v nekaj dneh. Dolgotrajni zapleti so izredno redki, vključujejo pa predvsem po-vnetno hiperpigmentacijo. Za še boljše rezultate je postopek mogoče kombinirati z drugimi postopki, kot so kemični piling, HIFU, skin booster, botoks in polnila. Sinergistični učinki teh kombinacij lahko prinesejo izjemno zadovoljstvo pacientom, ki iščejo obnovo in pomlajevanje kože.

Dokaz povečanja debeline in pravilno urejenih kolagenskih vlaken

Kolagen in elastin sta ključna gradnika vezivnega tkiva, ki koži zagotavljata strukturo, čvrstost in elastičnost. Raziskave, ki vključujejo histološke preiskave vzorcev kože odvzetih s predelov, ki so bili podvrženi microneedlingu, kažejo na povečanje debeline kože in števila pravilno urejenih kolagenskih vlaken. Microneedling se najpogosteje izvaja na obrazu, vendar je učinkovit tudi pri zmanjševanju brazgotin in strij po telesu. Drobnine luknjice, ki jih ustvari ta postopek, omogočajo lažji vnos aktivnih učinkovin in hranil v dermalno plast kože, kjer potekajo najbolj živahni procesi obnove.

Varna in učinkovita obnova kože

Po rezultatih pravilno zasnovanih znanstvenih raziskav je microneedling prepoznan kot varen in učinkovit način obnove kože. Ključni dejavniki, ki vplivajo na učinkovitost in možnost zapletov, vključujejo uporabljeno napravo, natančno tehniko, hitrost, globino in število vbodov ter specifične lastnosti kože na zdravljenem predelu. Izvajalec mora na podlagi svojega znanja in izkušenj prilagoditi nastavitve vsakemu posamezniku. Kot pri drugih estetskih posegih je zadovoljstvo po posegu odvisno od pravilnih indikacij ter realnih pričakovanj pacienta.

Vidne izboljšave po microneedlingu

Histološke preiskave vzorcev kože, odvzetih 6 mesecev po obnovi z microneedlingom, kažejo znatno povečanje količine kolagena in odebelitev epidermalne plasti kože za 40%. Glede na klinične raziskave je mogoče po enkratnem zdravljenju z microneedlingom ustrezne globine pričakovati 10-15 % izboljšanje. Za dosego zadovoljivih rezultatov je zato potrebno zdravljenje večkrat ponoviti, pri čemer so priporočeni presledki med posameznimi seansami 6-8 tednov. Podobno stopnjo izboljšanja je mogoče doseči tudi pri uporabi microneedlinga za omilitev znakov staranja in zmanjšanje površinskih gub. Ključno vlogo pri učinkovitosti posega igra pravilno izbrana sestava aktivnih učinkovin, kot so peptidi, vitamini, rastni dejavniki in traneksamična kislina, ki jih z iglicami vnašajo v kožo.

Nedavne objave