Osebnostna rast vaše življenje spremeni na bolje


osebnostna rast

Naslednje leto bom pa res šel/-a na potovanje, o katerem že dolgo sanjam. Naslednje leto se bom resno lotil/-a bolj zdravega načina življenja. Naslednje leto se bom vpisal/-a na faks, ki ponuja smer študija, ki me veseli in mi bo omogočil, da končno začnem delati tisto, kar si želim. Ste se prepoznali v katerem izmed teh stavkov ali pa ste se spomnili kakšnega podobnega, ki ste si ga že velikokrat izrekli? Ljudje radi prelagamo stvari, za katere nas je strah ali nimamo dovolj poguma, da bi se jih resno lotili, a na ta načina se le vrtimo v krogu, naša osebnostna rast pa trpi.

osebnostna rast
Za osebnostno rast si moramo prizadevati vsak dan sproti.

Kaj če …

Stopiti izven cone udobja je velikokrat neprijetno in stresno, zato marsikdo raje vztraja pri takih stvareh kot so in ne naredi nič, da bi se karkoli v njegovem življenju spremenilo. A zakaj se tako bojimo narediti korak naprej v življenju? Verjetno zato, ker to pomeni stopiti v neznano. Ves čas imamo v glavi glas, ki nas sprašuje: Kaj če ti ne bo uspelo in boš razočaran/-a, kaj če te bo okolica začela zasmehovati, kaj če … Kaj pa, če se ne bi obremenjevali s tem, kako bo neko stvar sprejela okolica, ampak bi se končno brcnili v rit in začeli delati na sebi? Le tako bo vaša osebnostna rast napredovala.

Marsikdo zaradi takih in podobnih skrbi odlaša s spremembo. Osebnostna rast se mu na nek način upira, saj to pomeni napor, aktiviteto, soočenje s strahovi in neprijetnimi odzivi, zato raje vztraja v svoji coni udobja, čeprav ve, da bi se mu želja uresničila le, če bi sam začel delati v tej smeri. A zavedajte se, da se je včasih treba za uresničitev nekega cilja ali želje brcniti v rit in se spraviti v akcijo, da ne boste čez pet, deset ali pa petdeset let obžalovali, da nečesa niste naredili ali dosegli. Namesto da se izogibate spremembam se vprašajte, kakšne bodo posledice teh sprememb čez leto, dve. Kako prijetno in zadovoljno se boste takrat počutili, saj boste bili na točki, ko ste si izpolnili zastavljene cilje in bo življenje lepše. Vaša osebnostna rast bo postopoma rastla in na neki točki boste ugotovili, da so spremembe zelo pozitivno vplivale na vas.

osebnostna rast
Stopiti izven cone udobja je velikokrat težko.

Kako sploh doseči osebnostno rast?

Določeno mero osebnostne rasti vsak človek doživi spontano, naravno, za določen del pa si mora sam prizadevati in kaj narediti v tej smeri. Osebnostna rast se ponavadi začne tako, da začnete pri sebi razmišljati, da bi bilo dobro nekaj v vašem življenju spremeniti, saj vas ta stvar ovira, ne veseli, nervira itd. Nato si ponavadi naredite miselno predstavo, kako bi ta premik oziroma sprememba izgledala, pogosto pa se zatakne in ustavi pri izvedbi postavljanja ciljev, kako bi te spremembe dosegli. Pravila kje, kdaj, kako začeti ni, vendar pa prej ko začnete, bolje bo. Najbolje bo, da si vzamete nekaj časa za razmislek o tem, kje bi se najprej lotili dela, kaj vas najbolj moti in ovira na poti do sreče in boljšega življenja. Ta največja skrb vas bo gnala naprej in osebnostna rast bo postala vaša prioriteta.

Različne metode, tehnike, coachingi, lokacije …

Načinov, kako se lotiti sprememb in doseganja osebnostne rasti je dandanes kar precej in zagotovo lahko vsak najde nekaj zase. Lahko se poslužujete določene tehnike ali metode, izberete določen način ali določenega avtorja, predavatelja, terapevta, coachinga, lokacijo izvajanja … Ko vam neka stvar ne ustreza več, preprosto izberete drugo. Osebnostno rast lahko razvijate tudi s pomočjo knjig ali člankov, poslušate lahko različne posnetke, webinarje, udeležite se lahko kakšnih delavnic, tečajev, seminarjev, se dogovorite za osebo srečanje s predavateljem, trenerjem, lahko se vključite v skupinska srečanja ali v skupine na družbenih omrežjih. Možnosti je res ogromno, nekatere so tudi brezplačne, tako da izgovor, da vam nekaj ni dostopno tukaj ne pride v poštev. Vse se da, če se hoče in če ste tako trmasti, da vztrajate pri tem.

Seveda pa je najbolj pomembno to, da vso pridobljeno znanje potem prenesete v prakso in redno izvajate. Saj veste, nekaj je, ko gledamo babico ali mamo kako dela potico, povsem druga pesem pa je, ko se to spravimo delati sami. Brez akcije in vztrajnosti ne boste prišli do želenih rezultatov. Nihče ne more namesto vas doseči vaših ciljev, predavatelji, terapevti itd. vam lahko le pomagajo na tej poti, od vas samih pa je odvisno, ali vam bo na koncu uspelo.

osebnostna rast
Osebnostna rast je sestavljena iz vzponov in padcev.

Osebnostna rast seveda ni sestavljena le iz uspehov in pohval. Vsak dober kuhar vam bo znal povedati, da se je največ naučil iz konstruktivnih kritik. Vsak športnik vam lahko pove, koliko enega odrekanja, truda in volje je bilo potrebne, da je končno prišel v sam vrh v svojem športu. Osebnostna rast je sestavljena iz vzponov in padcev, zmag in porazov, na vas pa je, da se po vsakem padcu poberete in pridete iz tega še močnejši.

Osebnostna rast se gradi leta in leta. Ni pomembno kdaj boste dosegli nek cilj, pomembno je, da se zanj res trudite in vztrajate, ne glede na to, kaj vam pride naproti. Pa srečno!

Nedavne objave