Zdravo črevesje za popolno ravnovesje


probiotiki

Vsak med nami je verjetno vsaj enkrat v življenju izkusil dlje trajajoče slabo počutje. Morda se je začelo zgolj z glavoboli in nespečnostjo, ki so nato povzročili kronično utrujenost. Morda se je nato nadaljevalo z bolečinami v trebuhu, želodcu, slabo prebavo in na koncu ste pristali pri zdravniku ali pa ste že preventivno posegli po protibolečinskih tabletah, uspavalih in podobno.

Za iskanje krivca takšnega dlje trajajočega porušenega ravnovesja boste morda potrebovali precej časa. Vsem, ki smo to kdaj izkusili, pa je skupna ena točka: pozabili smo nase. Če se tega zaveste, lahko ukrepate. Poskusite s probiotiki za odrasle, ki jih lahko kombinirate z dodajanjem različnih mikrohranil, kot so magnezij, cink, železo in vitamin D3, A, B, C, E, ipd.

probiotiki

Pri tem pa je potrebno paziti na priporočene dnevne količine. Pri jemanju in kombiniranju prehranskih dopolnil, kot je vitamin D3 dnevni vnos običajno znaša 1 kapsulo na dan, kar pomeni, da pakiranje s 60 kapsulami zadostuje za dva meseca.

Ukrepajte pred pojavom bolezenskih znakov

Obveznosti v službi, doma, pomanjkanje časa za gibanje in premalo motivacije za pripravo zdrave hrane so eni od najpogostejših dejavnikov za oslabljen imunski sistem in porušeno telesno ravnovesje, ki lahko povzročijo precej škode. Ta pa zelo pogosto ne pusti posledic zgolj na naših telesih, ampak se običajno prenaša tudi na naše čustveno in psihično zdravje. Kaj lahko storimo glede tega?

Prvi korak je seveda, da problem ozavestimo in si priznamo, da nekaj moramo spremeniti. Nato pa se lahko lotimo postopnega uvajanja drobnih sprememb. Najprej iz svoje prehrane izločite vso predelano hrano in podobna živila, ki so škodljiva ali pa nimajo dovolj hranljivih snovi. Nato pa lahko začnete z dodajanjem prehranskih dopolnil. Najbolj smiselno je začeti s probiotiki, ki so na voljo v obliki kapsul, vsebujejo pa žive mikrobiološke kulture, ki blagodejno vplivajo na vaše črevesje.

Katere kulture vsebujejo probiotiki?

Eno pakiranje vsebuje 30 kapsul, ena kapsula pa vsebuje do kar 20 milijard različnih živih kultur, ki jih zagotavlja 16 posebnih mikrobioloških sevov. Na kakovost samega prehranskega dopolnila vpliva prav njihovo število kot tudi kombinacija posameznih sevov, ki mora tvoriti popolno mešanico vseh prisotnih mikrobioloških kultur.

Poleg 16 sevov mikrobioloških kultur pa probiotiki vsebujejo tudi hrano, ki jo te mikrobiološke kulture potrebujejo, da se lahko normalno razvijajo in razmnožujejo v črevesni flori. Hranijo se z rastlinskim inulinom in fruktooligosaharidi, ki so prisotni v vsaki kapsuli. V prehranskih dodatkih vrhunske kakovosti ne boste našli gensko spremenjenih organizmov. Proizvajalci, ki se pri proizvodnji držijo strogih standardov, pa zagotavljajo, da so probiotiki popolnoma varni za uporabo.

Zakaj so koristni probiotiki za odrasle in kako jih jemati?

Ob vsakem padcu odpornosti, ko smo izpostavljeni okužbam in prehladom, je priporočljivo uživanje vsaj dva meseca. Še posebej pa se priporoča jemanje ob vsakem prehodu med letnimi časi, ko je naše telo še najbolj občutljivo in dovzetno za vstop virusov in bakterij. Lahko jih jemljete tudi neprekinjeno.

Ker so mikrobiološke kulture že prisotne v našem črevesju, jih moramo pogosto le obuditi oziroma poskrbeti, da jih je v telesu dovolj. To pa lahko storimo s probiotiki v kapsulah. Te vsebujejo prah, saj so mikrobiološke kulture najbolj obstojne v tej obliki. Zaradi kisline v želodcu pa je prah zaščiten s posebno kapsulo, ki zagotavlja odloženi učinek. Tako se kulture aktivirajo šele potem, ko se kapsula razgradi v črevesju.

Vitamin D3: dnevni vnos in priporočene količine

Tako kot to velja za večino prehranskih dopolnil, tudi vitamin D3 lahko jemljete skupaj z drugimi dodatki, kot so probiotiki, kolagen, omega 3, magnezij, K2, itd. Jemanje se priporoča vsem, ki čutijo potrebo po dodatnih mikrohranilih. Vendar v primeru, da imate kakršnokoli bolezen, se pred jemanjem raje posvetujte s svojim zdravnikom.

Priporočena dnevna količina za odrasle je 5 mikrogramov, medtem ko je za nosečnice in tiste, ki zaradi različnih razlogov potrebujejo večje količine, priporočljivo do 20 mikrogramov. Prehransko dopolnilo vitamin D3 je na voljo v obliki kapsul, ki jih jemljete enkrat dnevno. Najlaže je, če jo zaužijete skupaj z nekaj požirkov vode, najbolje pred obrokom, najsi bo to kosilo ali zajtrk.

Vitamin D3 v svoji naravni obliki

Kljub temu, da sicer na splošno vitamin D3 v rastlinah ni tako zelo prisoten, pa ga je v nekaterih redkih rastlinskih vrstah na voljo v večjih koncentracijah. Tako so na primer v jelenovem lišaju ustvarjeni idealni pogoji, v katerih odlično uspeva v svoji naravni obliki.

Jelenov lišaj je posebna vrsta organizma, ki jo tvorita alga in gliva, ki medsebojno živita v simbiotičnem odnosu. Je izjemno odporen proti slabim vremenskim razmeram, predvsem proti mrazu. Sposoben pa je preživeti tudi daljše obdobje brez vode. Ker vsebuje veliko koristnih hranil, kot je vitamin D3, se z njim prehranjujejo divje živali, predvsem jeleni.

Kapsule visoke kakovosti so stoodstotno naraven izdelek, ne vsebujejo laktoze, glutena, polnil kot tudi ne nobenih dodanih sladkorjev. Za zadosten odmerek zadostuje ena kapsula na dan, ki jo lahko zaužijete pred obrokom z nekaj tekočine.

Nedavne objave