Toner za laserske tiskalnike – kaj morate vedeti pred nakupom?


Tonerji za tiskalnike so pomemben material za tiskanje z laserskimi tiskalniki. Preberite si več na naslovu https://biro.si/tonerji.html. Vsebujejo barvni prah, ki se zapeče na papir s pomočjo laserja. Za tiste, ki veliko tiskajo, so tiskalniki z tonerji primerni, saj lahko črni toner natisne okoli 2000 strani, barvni pa nekoliko manj. Toner lahko zdrži nekaj let, če ni izpostavljeni vlagi, saj to lahko povzroči sprijemanje barvnega prahu. Prednost tonerjev je tudi v tem, da jih je mogoče obnavljati (ponovno natresemo barvni prah) brez bistvenega zmanjšanja kvalitete tiska. Pomembno je pred nakupom tonerjev preveriti, kateri model tonerja ustreza vašemu tiskalniku.

Nasveti za učinkovito in ekonomično tiskanje.

Zaradi svoje velikosti in dolgotrajnosti je nakup tonerja za laserske tiskalnike dobra izbira, saj lahko prepreči, da bi med tiskanjem pomembnih dokumentov zmanjkalo barve. Pred nakupom je pomembno preveriti model tiskalnika ter pregledati ponudbo različnih proizvajalcev, saj je na trgu veliko izbire. Med priljubljenimi znamkami tonerjev so Xerox, HP, Lexmark in Canon, lahko pa izbirate tudi med črnimi ali barvnimi tonerji. Barvni toner natisne nekoliko manj strani kot črni toner. Pred vstavitvijo v tiskalnik je zato priporočljivo toner dobro pretresti. Tonerji so podobni velikim kartušam in so namenjeni bolj zmogljivim tiskalnikom ter uporabnikom, ki tiskajo v večjih količinah. Tonerji se pogosteje uporabljajo v poslovnem okolju, saj v gospodinjstvih ne tiskamo toliko strani. Obstajajo originalni in kompatibilni tonerji, ki se lahko obnavljajo z dodajanjem novega barvnega prahu v kartušo, pri čemer se kvaliteta tiska običajno ne zmanjša, saj imajo tonerji v večini časovno neomejeno garancijo.

Originalni, obnovljeni ali kompatibilni tonerji?

Tonerji so izjemno pomembni potrošni materiali za tiskanje in ponavadi se njihovega pomena zavemo šele, ko zmanjka njihove zaloge v tiskalniku. Zato je pomembno, da vedno imamo na zalogi dovolj tonerjev in kartuš. Obstaja več vrst tonerjev, med katerimi so najvišje kakovosti in natančnosti originalni tonerji, ki omogočajo najboljšo obliko tiskanja. Uporaba originalnih tonerjev zmanjšuje tudi verjetnost puščanja sledi in razlitja tonerja v tiskalniku ter podaljša življenjsko dobo tiskalnika.

Pred nakupom tonerja je pomembno izbrati ustrezno vrsto. Če je kakovost izpisa pri tiskanju ključnega pomena, je originalni toner najboljša izbira, še posebej za tiskanje načrtov in drugih pomembnih dokumentov. Če kakovost ni tako pomembna, so na voljo alternativni tonerji, kot so obnovljeni tonerji in kompatibilni tonerji. Obnovljeni toner je priljubljena izbira, saj je okolju prijazen in ponuja visoko kakovost tiska. Kompatibilni tonerji so najprimernejši, kadar je pomembno samo, da se dokument natisne, in ni pomembno, kako dobra je kakovost izpisa.

Tonerji

Kako pravilno shranjevati tonerje?

Toner je sredstvo, ki vsebujejo barvilo v prahu in se običajno ne izsuši. Kljub temu pa lahko neustrezno shranjevanje tonerjev povzroči težave. Za primerno shranjevanje je potrebno izbrati suh in hladen prostor ter uporabiti originalno embalažo, ki dodatno zaščiti tonerje pred vplivi iz okolja. Tonerjev se nikakor ne sme izpostavljati vlagi, saj lahko ta prodre v toner tudi skozi najmanjše luknjice in tako poškoduje prah, ki je v njem. Poleg tega je pomembno, da tonerje shranjujemo pri nižji temperaturi od sobne, saj se lahko ob previsoki temperaturi toner poškoduje. Pri shranjevanju tonerjev je pomembno, da jih ne shranjujemo v bližini virov toplote, kot so na primer radiatorji, prav tako pa se jim moramo izogibati izpostavljanju sončni svetlobi, saj lahko ta povzroči poškodbe na tonerju.

Okoljski vpliv tiskanja

V današnjem gospodarskem okolju se mnogi ljudje trudijo prihraniti denar, kar vključuje tudi tiskanje. Obstaja več načinov za prihranek, na primer tiskanje na obeh straneh papirja ali zamenjava originalnih tonerjev z nadomestnimi tonerji, ki so ponavadi cenejši. Vendar pa je treba upoštevati vse stroške, ki so povezani s tiskanjem, ter njegov vpliv na okolje. Pri nakupu nadomestnih tonerjev je na voljo veliko ponudb, saj so cenejši od originalnih tonerjev. Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da pri tiskanju ni samo strošek tonerja, temveč tudi drugi stroški, kot so vzdrževanje tiskalnika in poraba energije. Poleg tega ima lahko tiskanje z nadomestnimi tonerji negativne učinke na okolje.

Originalni tonerji zagotavljajo kakovost in zanesljivost tiska

HP je izvedel testiranje originalnih in neoriginalnih tonerjev ter ugotovil, da neoriginalni tonerji ne delujejo enako kot originalni. Več kot 50 odstotkov testiranih nadomestnih tonerjev se je izkazalo za problematične, saj so puščali barvo ali prišlo je do okvare tonerja, medtem ko so bili originalni tonerji pri vseh testih zanesljivi. Neoriginalni tonerji so povzročali številne težave, med katerimi so bile najpogostejše neuporabnost že ob nakupu zaradi razsutja prahu ali poškodbe, nezadostna življenjska doba in potreba po več intervencijah s strani uporabnika. Pri testiranju so ugotovili, da so neoriginalni tonerji imeli neenakomerno kakovost tiska, kar je pomenilo, da je bilo več kot polovica strani neprimernih za zunanjo rabo.

Nedavne objave