Uravnotežena prehrana: pomemben korak na poti k zdravju


uravnotežena prehrana

Ustrezna prehrana ima pomembno vlogo pri zmanjševanju tveganja za pojav nekaterih bolezenskih stanj, zato je nedvomno eden od stebrov našega zdravja. Ljudje se v želji po hitrih rezultatih velikokrat izgubimo v poplavi informacij na internetu. Poslužujemo se diet, ki negativno vplivajo na naše zdravje. V spodnjem članku boste izvedeli ključne informacije o pojmu uravnotežena prehrana, ki je povezana z visoko kvaliteto življenja in daljšo življenjsko dobo. Na spletni strani https://nutrimentum.si/uravnotezena-prehrana/ si lahko preberete še več o omenjenem načinu prehranjevanja.

uravnotežena prehrana

Osnove uravnoteženega prehranjevanja

Uravnotežena prehrana je širok pojem, ki ne zajema le vsakodnevnega uživanja sadja in zelenjave. Osnovna ideja je, da naše telo s hrano pridobi toliko energije in hranil, kot jih potrebuje za optimalno delovanje. Za dosego cilja moramo vsak dan zaužiti zadostno količino treh glavnih hranil in sicer ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Seveda ne smemo pozabiti na vnos vitaminov in mineralov ter zadosten vnos tekočine.

V spodnjih alinejah so naštete osnovne smernice, ki vam bodo pomagale na poti do uravnotežene prehrane:

 • Uživajte raznolike obroke, ki bodo enakomerno razporejeni čez dan.
 • Pri pripravi obrokov uporabljajte sveža, neprocesirana, čim manj predelana živila.
 • Izogibajte se pretiranemu soljenju hrane (razen v primeru napornih fizičnih aktivnosti).
 • Alkohol uživajte zgolj občasno ali pa se mu popolnoma izognite.
 • Uživajte hrano, ki je pretežno rastlinskega izvora.
 • Izbirajte lokalno pridelana in sezonska živila.
 • Obroke uživajte počasi in čuječe.
 • Izogibajte se ekstremnim dietam. 

Ali so smernice uravnotežene prehrane enake za vse?

Uravnotežena prehrana je primerna za vsakogar, kljub temu pa smernice nikoli niso popolnoma enake za celotno populacijo. Razlikujejo se glede na spol, življenjski slog, zdravstveno stanje, stopnjo telesne aktivnosti itd. Način prehranjevanja moramo torej prilagoditi vsakemu posamezniku.

Model zdravega krožnika

Preden se naučimo priprave popolnega, uravnoteženega obroka, si poglejmo nekaj ključnih informacij o najpomembnejših hranilih za naše telo:

 1. Beljakovine so kot opeke, ki gradijo naše telo. So del vsake celice, zato omogočajo obnovo telesa, obrambo pred boleznimi, izgradnjo mišic ter stabilnost in trdnost naših kosti. Glavni viri beljakovin so meso, jajca, mleko in mlečni izdelki ter stročnice.
 2. Ogljikovi hidrati so najpomembnejši vir energije za naše telo in možgane. Tudi vlaknine, ki uravnavajo našo prebavo spadajo med ogljikove hidrate. Najdemo jih v polnozrnatih žitih in izdelkih iz žit ter krompirju.
 3. Maščobe poleg ogljikovih hidratov skrbijo, da našemu telesu ne zmanjka energije. Najpomembnejše maščobe, ki zmanjšajo možnosti za pojav srčno-žilnih bolezni so omega-3 maščobne kisline. Kvalitetni viri maščob so predvsem rastlinska olja in semena ter avokado, olive in oreščki. Maščobe najdemo tudi v živilih živalskega izvora kot so maslo, smetana, mastno meso in mast. Zaradi visoke energijske vrednosti maščob raje izbirajmo puste živalske izdelke. Izogibajmo se ocvrti hrani in hrano pripravljajmo z manj maščobami.
 4. Sadje in zelenjava vsebujeta veliko vlaknin ter vitaminov in mineralov. Pomagata pri uravnavanju prebave, poleg tega pa zaradi svojega volumna povečata občutek sitosti.
 5. Tekočina je nujna za naš obstoj. Velik del človeškega telesa sestavlja voda in sicer približno 60 %. Ob našem obroku si torej privoščimo kozarec vode ali nesladkanega čaja. Sladkih pijač se izogibajmo, saj so energijsko zelo bogate.

Zapomnite si, da moramo zgoraj našteta hranila vključiti v vsak obrok. Poglejmo kaj postaviti na krožnik in v kakšnih količinah, da telesu zagotovimo vsa potrebna hranila v ustreznih razmerjih:

 • Dve pesti sadja in zelenjave.
 • Ena pest škrobnih živil.
 • Dlan kakovostnih beljakovin.
 • En palec kvalitetnih maščob.
 • Kozarec vode.
Uravnotežena prehrana s pomočjo modela zdravega krožnika.

Bela moka, sol in sladkor

Uravnotežena prehrana temelji na uživanju hranil, ki našemu telesu prinašajo koristi, kljub temu pa ni nič narobe, če si včasih privoščimo kakšno pregreho. Bela moka, sladkor in sol so lahko del uravnotežene prehrane, če količine prilagodimo posameznikovemu življenjskemu slogu in potrebam. Odrekanje kateremukoli živilu je nepotrebno, če znamo biti zmerni. 

Ali so prehranska dopolnila del uravnotežene prehrane?

Uživanje prehranskih dodatkov je priporočljivo takrat, ko s hrano ne zadostimo potrebam po določeni vrsti hranil. Zdravi posamezniki, katerim uravnotežena prehrana ni tuja, po navadi ne potrebujejo prehranskih dopolnil. Izjema je vitamin D, ki se sintetizira s pomočjo sončne svetlobe in nam ga v zimskih mesecih velikokrat primanjkuje.

V primeru, da niste prepričani glede uživanja prehranskih dopolnil, se posvetujte z zdravnikom ali prehranskim svetovalcem. Na podlagi krvne analize in načina prehranjevanja vam bosta svetovala ali je poseganje po prehranskih dodatkih sploh potrebno.

Uravnotežena prehrana in hujšanje

Diete, ki obljubljajo hitre rešitve po navadi zahtevajo odrekanja, ki lahko vodijo v pomanjkanje nekaterih ključnih hranil. Res je, da z njihovo pomočjo hitro izgubimo telesno maso, ker pa je takšnemu načinu prehranjevanja nemogoče slediti celo življenje se znajdemo v začaranem krogu. Najboljša rešitev je uravnotežena prehrana, ki ji boste brez težav sledili celo življenje. Odrekanja ne bodo potrebna, saj boste lahko v normalnih količinah zaužili tudi vaše najljubše jedi. 

Podjetje Nutrimentum

Ajda Strnad, mag. nutricionistike želi zdrav življenjski slog približati prav vsakemu posamezniku. V podjetju Nutrimentum vam bodo skozi enostavne korake, okusne recepte in strokovno podporo pomagali do vaših ciljev. Za brezplačni posvet pokličite na +386/ 31/ 600/ 488/. Veseli bodo tudi vašega sporočila na elektronski naslov ajda@nutrimentum.si.

Nedavne objave