Glivice na nohtih: Tako jih lahko preprečite


glivice na nohtih

V okolju, v katerem živimo, so glivice pogosto prisotne, zlasti dobro pa se počutijo v toplih, vlažnih in temnih prostorih. Med takšnimi prostori so tudi čevlji, zato ni nič nenavadnega, da večina ljudi vsaj enkrat v življenju doživi glivice na nohtih. Okužba z glivicami načeloma sicer ni resna, vendar pa je lahko izredno neprijetna in pogosto težje ozdravljiva, sploh v primeru, ko bolniki ne vedo, kako se je lotiti. Zakaj pa pravzaprav pride do glivic na nohtih in kako jih lahko preprečite?

Glivice povzroči stik z vlago ali okuženo osebo

Glivice na nohtih, ali kot jim strokovno rečemo onikomikoze, so pogost pojav, ki ga opazimo tako, da se pod vrhom nohta običajno začnejo pojavljati beli ali rumeni madeži. Če se glivična okužba širi, pa lahko pride tudi do tega, da se noht sčasoma razbarva ter odebeli, konica nohta pa začne razpadati.

Čeprav imajo glivice pogosto neprijeten priokus in v ljudeh vzbudijo nek umazan, neprijeten občutek, kot da je to nekaj nalezljivega, pa temu ni tako. Do glivic na nohtih lahko namreč pride iz različnih razlogov, pojavijo se lahko tudi pri popolnoma zdravih ljudeh z dobro higieno. Glivice se na primer zelo rade razrastejo ob daljšem ali ponavljajočem se stiku z vlago, kot so javni tuši v telovadnicah ali bazeni. Pojavijo se lahko tudi v kozmetičnih salonih, če tam ni ustrezno razkuženih pripomočkov ali ob konstantnem stiku z osebo, ki se sooča z glivicami. Najbolj dovzetni za glivice na nohtih pa so športniki, ki nosijo vlažne športne copate ter ljudje, ki imajo oslabljen imunski sistem.

glivice na nohtih

Hitreje, kot jih prepoznate, lažje jih boste pozdravili

Ker gre za neprijetno okužbo, ki sčasoma uniči nohte in vzbuja občutek nelagodja, pa jo je vendarle potrebno čim prej pozdraviti.

Najbolj pomembno, ko želite zdraviti glivice na nohtih, je zgodnje prepoznavanje okužbe. Čas zdravljenja glivic je namreč odvisen od faze, v kateri se glivična okužba nahaja. Pri tem je treba upoštevati, da nohti na nogah rastejo zelo počasi, na mesec zrase zgolj 1,5 milimetra nohta, kar pomeni, da bo zdravljenje okužbe, ki je razširjena na pol nohta, trajalo približno tri mesece, če pa so glivice razraščene po celotnem nohtu ali pa celo na več nohtih, pa lahko traja zdravljenje tudi več kot pol leta.

Zdrave navade za preprečevanje glivic na nohtih

Da do glivic in posledičnega zdravljenja sploh ne bi prišlo, pa je priporočljivo upoštevati naslednje nasvete:

– Redno menjujte svoje nogavice in čevlje ter si jih ne izposojajte,
– poskrbite za ustrezno higieno stopal in redno striženje nohtov,
– če se le da, se izogibajte laku za nohte ali umetnim nohtom,
– kadar se zadržujete v prostorih, kjer je večja verjetnost, da dobite glivice na nohtih, redno pregledujte svoja stopala in nohte,
– poskrbite za redno dezinficiranje in čiščenje prhe,
– nosite udobne čevlje in jih na vsake toliko razkužite z antibakterijskim razpršilom,
– če ste nagnjeni k potenju stopal, lahko noge namažete tudi s protiglivično kremo.

Če kljub zgornjim nasvetom vendarle dobite glivice na nohtih, pa ne skrbite! Protiglivično zdravljenje ima namreč odlično učinkovitost, treba je le biti vztrajen in dosledno upoštevati proces zdravljenja glivic, vaši nohti bodo tako sčasoma popolnoma enaki kot pred okužbo.

Nedavne objave