Propolis in njegov širok spekter delovanja


propolis

Z gotovostjo lahko rečemo, da je propolis eden izmed najbolj pomembnih čebeljih pridelkov. V prvi vrsti je pomemben za čebeljo družino, saj jih varuje pred različnimi boleznimi in poskrbi za njihovo higieno v čebeljem panju. Vedno bolj pomemben in popularen pa je tudi med človeško populacijo, ker ima zelo širok spekter uporabe in samega delovanja. Koliko natančno sestavin je v propolisu, še sploh ni točno znano. Uradno znanih je nekje 200 sestavin, od tega je največ smole iz dreves. Sestavine, ki so uradno znane in raziskane, so topne v vodi ali organskih topilih. Sestavine, ki pa se ne topijo v vodi niti v organskih topilih, še niso znanstveno raziskane. Na našem čebelarstvu Kapun v Krajinskem parku Goričko prav tako pridobivamo propolis, v ponudbi ga imamo tudi v naši spletni trgovini Medeni zaklad v obliki tinkture na alkoholni osnovi.

propolis

Poznan že v antičnih časih

Propolis je popolnoma naravna smolasta snov. Čebele ga nabirajo na drevesnih poganjkih.  Kot zdravilno substanco so ga poznali in uporabljali že v časih antike. Že starogrški filozof Aristotel je v enem izmed svojih del »Govorica živali« navedel, da so propolis uporabljali za zdravljenje ran in okužb. Zgodovinski viri pričajo o tem, da so ga veliko uporabljali v času Burskih vojn v Južni Afriki v letih 1899-1902. Z uporabo propolisa so omogočili hitro celjenje ran. Ljudstvo Inki iz Južne Amerike so ga uporabljali tudi pri povišani telesni temperaturi in pri različnih vnetnih procesih v telesu. Zanimivo je, da so v starem Egiptu veljali za najbolj ugledne in najbolj izobražene strokovnjake posamezniki iz področja medicine in kemije. Za zdravljenje so uporabljali prav tako propolis. Uporabljali so ga še za mumificiranje teles umrlih faraonov in drugih uglednih posameznikov. Bil je tudi pomoč pri konzerviranju in sestavina mnogih krem.

Kako koristen je propolis

V osnovi se propolis šteje za netoksično snov. Lahko pa izzove neprijetne reakcije ali škodljive učinke v primeru, če smo na njega alergični ali pa če njegovo uporabo predoziramo. Alergijsko reakcijo lahko opazimo v obliki vnetja kože, rdečice, srbečice, slabosti ali celo povišane telesne temperature. V primeru, da alergije na propolis nimate, pa je njegova uporaba v marsikaterem primeru zelo dobrodošla, seveda s predpisanim dnevnim odmerkom. V 20. stoletju je bilo opravljenih veliko raziskav na temo propolisa, predvsem je bil obravnavan kot zdravilno sredstvo. Sodobni znanstveniki ugotavljajo širok spekter delovanja propolisa. V prvi vrsti ima antibakterijsko delovanje, saj zavira rast bakterij. Je baktericiden, uničuje marsikatere bakterije in deluje kot naravno dezinfekcijsko sredstvo. Ima fungicidno funkcijo, uniči veliko glivic. Med drugim deluje propolis protivnetno, spodbuja celjenje ran, deluje tudi protibolečinsko. V nekaterih raziskavah in strokovnih člankih je omenjeno, da so obkladke namazali s propolisovim mazilom in odstranjevanje takšnega obkladka tudi ni boleče, ker se ne prilepi na rano. Kot zelo učinkovitega se je izkazal tudi kot pomoč pri zdravljenju kožnih bolezni, kot sta dermatitis in ekcemi. Na človeški organizem ne vpliva negativno, kvečjemu mu pomaga pri čiščenju, pri deaktivaciji strupov in izločanju strupov iz telesa. Poleg vsega omenjenega varuje tudi srce in jetra. Najnovejše raziskave vedno bolj potrjujejo, da naj bi propolis vplival na počasnejšo rast kancerogenih celic. Ena izmed teorij o propolisu pravi, da ta čebelji pridelek zavira proces staranja, ker iz telesa odstranjuje strupene snovi, ki vplivajo na staranje.

Različni pripravki iz propolisa

S pomočjo propolisa se lahko izdeluje veliko različnih produktov. To so tinkture na alkoholni osnovi, vodne raztopine, kreme, mazila, tablete. Uporablja se lahko tudi kot mešanica z medom ali cvetnim prahom. Na našem čebelarstvu Kapun pridelujemo prehransko dopolnilo propolis kapljice na alkoholni osnovi. Uporaba tinkture propolisa na alkoholni osnovi je zelo široka. Kot zunanja uporaba je priporočena pri vnetjih dlesni ali zob. Uporabimo jo lahko tudi pri vnetju srednjega ušesa, tako da tinkturo zmešamo z oljem. V pomoč nam je lahko pri gripi, prehladu, bronhitisu, hipertenziji, čiru na želodcu. V primeru, da vam nagaja glas, si lahko v 1 dl mlačne vode nakapljate 10 do 15 kapljic propolisa in ga grgrate čim dlje časa. Če še niste slišali za propolisovo mleko, ga morate poizkusiti. Odlično je za krepitev imunskega sistema. Recept pa je tudi enostaven. V posodi segrejte približno 200g mleka (do vretja), dodajte 10g zdrobljenega propolisa in posodo umaknite iz štedilnika. Nato zmes dobro premešajte in jo prefiltrirajte skozi gazo. Toplo propolisovo mleko je dobro po okusu in še boljše za človeški organizem. Takšnih in drugačnih domačih receptov s pomočjo propolisa je veliko, tudi na spletu. Nakup propolisa je sigurno priporočljiv pri samem čebelarju, saj s tem podpiramo slovensko in lokalno čebelarstvo, pa tudi propolis bo kakovosten in ne vprašljive kakovosti iz tujine.

Avtor prispevka: Polonca Škodnik

Nedavne objave