Urejeno zdravstveno zavarovanje

Urejeno zdravstveno zavarovanje je v Sloveniji obvezno. Imamo osnovno zdravstveno zavarovanje, ki je obvezno ter ostala kot so dodatna, dopolnilna in nadomestna zavarovanja, ki pa so zaželena. Država se je trudila, da bi zdravstveno zavarovanje povečali in da bi bilo tudi dodatno zavarovanje del obveznega zdravstvenega zavarovanja, vendar so ta plan opustili in še vedno velja da je le osnovno zavarovanje obvezno. Osnovno zdravstveno zavarovanje zaposlenim državljanom krije služba, medtem ko si morajo nezaposleni kriti zavarovanje sami. Če imamo sklenjeno osnovno zdravstveno zavarovanje imamo pravico do zdravstvenega pregleda pri izbranem zdravniku, kot tudi da zdravil in medicinskih pripomočkov v lekarni. Vsaj tako naj bi v osnovi veljalo.

zdravstveno zavarovanje

Vendar kaj hitro odkrijemo, da temu ni tako in da moramo kljub osnovnem zavarovanju precej stroškov kriti sami. Zatorej se vsekakor izplača imeti tudi dodatno zdravstveno zavarovanje, ki pa vam omogoča brezplačne preglede pri izbranem zdravniku kot tudi pri specialistih. Omogočene imate vse preglede, vsa laboratorijska testiranja in tudi zdravila in medicinske pripomočke dobite brez doplačila. Osnovno zdravstveno zavarovanje je torej le delček tega kar v resnici potrebujete če resno zbolite. Če ste brez dodatnega zavarovanja vas bodo razni specialistični pregledi močno udarili po žepu. Uredite si vse potrebno, da če boste imeli kakršne koli težave, ne boste pri tem finančno obremenjeni.

Osnovno zdravstveno zavarovanje si uredite na zavodu za zdravstveno zavarovanje, medtem ko si dodatno zavarovanje uredite pri izbrani zavarovalnici. V Sloveniji le tri zavarovalnice sklepajo tovrstna zavarovanja pri katerih pa so si pogoji in cene precej podobne, tako da se kaj dosti nimate za odločati. Razen če imate pri izbrani zavarovalnici že sklenjeno kakšno zavarovanje, vam potem to prinese dodatne  točke in tudi določene popuste. Splača se malo pregledati in razmisliti. Vsekakor pa se zavarujte, da kasneje ne boste imeli kakšnih težav in finančnih stroškov. V Sloveniji imamo to srečo, da imamo zdravstveno zavarovanje, ker v drugih državah je biti bolan velik strošek. Tako da izkoristimo to in si uredimo zavarovanje tako kot mora bit.